Над 100 часа турнири и стрийминг - на 30 август започва Българският гейминг маратон Снимка: © Unsplash

Над 100 часа видео стрийминг и турнири и над 20 участници - това предстои на първия онлайн фестивал в България, посветен на видео игрите.

Дебютното издание на Българския гейминг маратон ще обедини гейминг общността в целодневно събитие на 30 август (неделя), което ще се проведе изцяло в интернет. Програмата на онлайн фестивала ще бъде анонсирана поетапно в официалния сайт на събитието gamingmarathon.bg. Тя ще започне рано сутринта и ще включи множество популярни личногти като актьора Китодар Тодоров, както и организации от растящата българска гейминг среда, обявиха организаторите.

Събитието е организирано от TDB Play - новосформирана агенция с фокус върху видео игри, електронни спортове и geek култура, в партньорство със световния лидер при гейминг мониторите - AOC.

Към момента участие в първото издание на маратона са потвърдили над 20 от най-популярните гейминг стриймъри в България, които ще създадат своя онлайн шоу-програма. Сред тях са познатите на феновете на видео игрите Aetheltryth, както и дуото Павел Колев и Ицака. Във фестивала участие ще вземат и разпознаваеми лица от други обществени и културни сфери.

„Видео игрите са не само най-богата и бързорастяща развлекателна индустрия в света, но забавлението чрез видео игри е и най-популярната форма на развлечение за поколенията, родени след 1980 година. От нишова субкултура, видеото игрите се превърнаха в неделима, дори централна част от съвременния начин на живот", каза Мартин Кадинов - съосновател на TDP Play и организатор на събитието.

"Например - през 90-те години в България тийнейджърите си говорихме основно за музикалните клипове по MTV и любимите отбори в NBA, а подрастващото поколение сега си говори за любими видео игри, персонажи от тях и стриймъри. Често схващането за видео игрите е, че предлагат забавление само на т.нар. хардкор геймъри, а всъщност игрите доказаха, особено в новата Covid-19 действителност, че могат да предложат пълноценно забавление за всеки", добави той.

С Гейминг маратона организаторите целят да докажат, че видео игрите "могат да бъдат за всеки".

В рамките на Българския гейминг маратон феновете ще могат да гледат онлайн стриймове, турнири и предизвикателства. Сред игрите са GTA V - най-популярната за стриймване в момента в България, Minecraft, CS:GO, мобилната Brawl Stars, виртуални мотоспортове, стратегическата DOTA 2 и други.

Повече за организаторите:

TDB Play е новосформирана агенция с фокус видео игри, електронни спортове и geek култура. Съосновател и управляващ партньор на TDB Play е Мартин Кадинов, който има 20 години опит в сферата, последните шест от които, преди да основе TDB Play, прекарва като мениджър за Югоизточна Европа в ESL – световния лидер в сферата на електронните спортове.

AOC е един от водещите глобални брандове на пазара на монитори. Високо качество, първокласно обслужване, атрактивен дизайн, съобразен с изискванията за опазването на околната среда, ергономични и иновативни продукти на конкурентни цени – това са причините все повече потребители, корпоративни клиенти и дистрибуционни партньори да се доверяват на AOC. AOC предлага дисплеи, подходящи за всеки тип потребител – без значение дали ще се използват за професионални или домашни цели, за развлечение или гейминг. AOC е дъщерно дружество на TPV Technology Limited, най-големият производител на LCD монитори в света.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024