Призивът за помощ на хората от бедстващите села край Карлово е привлякъл стотици хора, които са се включили в работата по изчистването и възстановяването на съсипаните от наводнението домове.

Елисавета Белобрадова, която е в Каравелово от неделя, съобщава, че поне 500 доброволци помагат на хората в селото, още толкова доброволци се намират в село Богдан, а в Слатина са над 100.

"Има премного лопати, колички, подготвени хора. Екипите на Аварийно спасяване са с моторни резачки и супер ефективни. Държавата е осигурила много техника, има десетки хора от армията и полиция навсякъде", казва тя.

В момента все още се оценяват щетите на хората, пострадали от наводнението - държавата ще покрие част от тях, но могат да се включат и дарители, след като стане ясно колко средства ще бъдат нужни за възстановяването на населените места.

Белобрадова е подала сигнал до министъра на земеделието Явор Гечев заради данни, че част от натрупаните след наводнението дърва се продават незаконно. Служебният министър се е ангажирал да организира "строг контрол и ефективни мерки, ако подобна практика е налице.

"Всички са усмихнати тук. Не успях да намеря тъжен човек. Дори собствениците са обнадеждени и в добро психическо състояние. Помощ има и тя е главно на гърба на доброволците, особено на Националната доброволческа асоциация и организации като Гората.бг", казва Белобрадова.

"Лошото е, че държавата не е подготвена. Подготвена е на хартия, както в много други случаи и когато нещастието дойде, усилията, каквото безспорно има, са в много случаи хаотични и няма протоколи, подготвени екипи. Едно обаче е сигурно - хората бяха щастливи заедно и усмивките не слизаха от лицата. Който е тук - знае. Постоянно се разменят шеги, бутилки с вода и никой не мрази никого. С едно момче с медалион със знака Z и своих не бросаем свършихме чудесна работа", коментира още тя.

Вижте как можем да помогнем на селата в Карловско

От Facebook-групите в подкрепа на пострадалите села край Карловско се вижда, че желаещи да се включат лично в доброволческите усилия има в цялата страна - от Пловдив и София до Варна и Бургас, Велико Търново, Сливен и други градове.

Помощ се организира и през групите на украинските бежанци в България. Книгоиздателят Манол Пейков показа как украинците от организацията "Втори дом" в Пловдив са помогнали с вода и продукти на наводнените села.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сериалите през октомври: "Белият лотос" 2 и доста хорър истории

10 сериала, които ще се гледат през октомври

Кирил Петков: "Ако правилата са да си лидер и да се криеш от дебат - да, сменяме правилата"

Председателят на ПП не смята за грешка появата си в студиото на bTV

С инвестиция над 35 млн. лева Kaufland откри най-модерния си хипермаркет в София

Кметът Фандъкова връчи специална Грамота за устойчивост на първия зелен филиал на веригата

Христо Иванов: Влизаме в НС с цел да има управление, но твърдо ще отстояваме амбициите си за България

ДБ влиза в 48-ия парламент с целта да има кабинет, но и с много висока амбиция за България

Рапърът Кулио - автор на "Gangsta's Paradise" - почина внезапно на 59 г.

Музикантът стана световно известен с песента от "Опасен ум"

САЩ обеща още оръжия за Украйна на стойност от 1,1 млрд. долара

Съединените щати ще удвояват броя на смъртоносните ракетни системи "Химарс", които изпращат в помощ на Украйна,

Четвърти пробив по "Северен поток", саботажът може да е планиран от месеци

Швеция съобщи за нов теч на газ от руските тръби

4 мигранти са ранени при катастрофа в "Модерно предградие"

Полицията издирва водача на автомобила

"Продължаваме промяната" пусна агитационен 3D mapping в центъра на София

Партията ще завърши кампанията с концерт с Ицо Хазарта