Снимка: © Getty Images

Кланицата на германската месопреработвателна компания Tönnies в Северен Рейн-Вестфалия е отчела рязко повишение на положителните проби на Covid-19 сред служителите си. 

Ръководителят на региона Гюерсло Свен-Георг Аденауер съобщава, че броят на инфектираните с вируса вече е достигнал 1029 души. Общият брой на проверените лица е 3127. Само до преди два дни 657 болни, 7000 под карантина: Българите и румънците ли са виновни за огнището в кланицата Tönnies? , а избухването на огнището на зараза наложи временно затваряне на производствения обект. 

В кланицата работят множество имигранти от България и Румъния, които са наети през частни посреднически фирми. Първоначално мениджърите на компанията и премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет се опитаха да обвържат вътрешната епидемия с пристигането на гастарбайтерите от Източна Европа след последните почивни дни.

Външният министър Екатерина Захариева поиска публично извинение от Лашет по време на срещата с германския си колега Хайко Маас. По-късно политикът от ХДС каза, че "не бива да обвързваме вируса с хора от какъвто и да е произход" и прехвърли отговорността на компанията, от която поиска значително подобряване на жилищните условия на емигрантите. 

Въпреки че училищата и детските градини в района на кланицата бяха затворени, местните власти все още се въздържат от връщането на по-строги мерки за сигурност.

"Няма сериозно повишение на случаите на коронавирусна инфекция сред общото население", казва Аденауер, според когото ситуацията е "абсолютно изключение".

Тестовете на останалите работници от близо 7000 души персонал във фабриката на Tönnies ще бъдат продължени. В акцията по провеждането на изследванията бяха мобилизирани и 25 служители на въоръжените сили на Германия. Войниците ще останат на терен до 23 юни. 

Аденауер разкритикува компанията за това, че не е предоставила пълен списък на служителите си в продължение на няколко дни. Мобилни екипи от инспектори обхождат близоо 1300 адреса в района на Гютерсло. Ще бъде направена и оценка на жилищните условия, а хората ще бъдат информирани за карантинните мерки. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба

Годеникът на убитата американска влогърка Габи Петито също е открит мъртъв

Брайън Лондри беше основният заподозрян за убийството ѝ