Снимка: © Getty Images

Кланицата на германската месопреработвателна компания Tönnies в Северен Рейн-Вестфалия е отчела рязко повишение на положителните проби на Covid-19 сред служителите си. 

Ръководителят на региона Гюерсло Свен-Георг Аденауер съобщава, че броят на инфектираните с вируса вече е достигнал 1029 души. Общият брой на проверените лица е 3127. Само до преди два дни 657 болни, 7000 под карантина: Българите и румънците ли са виновни за огнището в кланицата Tönnies? , а избухването на огнището на зараза наложи временно затваряне на производствения обект. 

В кланицата работят множество имигранти от България и Румъния, които са наети през частни посреднически фирми. Първоначално мениджърите на компанията и премиерът на провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет се опитаха да обвържат вътрешната епидемия с пристигането на гастарбайтерите от Източна Европа след последните почивни дни.

Външният министър Екатерина Захариева поиска публично извинение от Лашет по време на срещата с германския си колега Хайко Маас. По-късно политикът от ХДС каза, че "не бива да обвързваме вируса с хора от какъвто и да е произход" и прехвърли отговорността на компанията, от която поиска значително подобряване на жилищните условия на емигрантите. 

Въпреки че училищата и детските градини в района на кланицата бяха затворени, местните власти все още се въздържат от връщането на по-строги мерки за сигурност.

"Няма сериозно повишение на случаите на коронавирусна инфекция сред общото население", казва Аденауер, според когото ситуацията е "абсолютно изключение".

Тестовете на останалите работници от близо 7000 души персонал във фабриката на Tönnies ще бъдат продължени. В акцията по провеждането на изследванията бяха мобилизирани и 25 служители на въоръжените сили на Германия. Войниците ще останат на терен до 23 юни. 

Аденауер разкритикува компанията за това, че не е предоставила пълен списък на служителите си в продължение на няколко дни. Мобилни екипи от инспектори обхождат близоо 1300 адреса в района на Гютерсло. Ще бъде направена и оценка на жилищните условия, а хората ще бъдат информирани за карантинните мерки. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Освободете лицето ѝ": Журналисти носят маски в ефир в подкрепа на жените водещи от Афганистан

Кампанията #FreeHerFace е в знак на протест срещу нов закон на талибаните, дискриминиращ жените

Руският съд отхвърли жалбата на Навални и потвърди 9-годишната му присъда

Навални използва последното си изявление в съда, за да критикува руските власти за инвазията в Украйна

Германия и Италия плащат газ в рубли? Не съвсем. България пита ЕК за заобикаляне на санкциите? Съвсем не

Непотвърдена новина стана повод българският енергиен министър на отговаря пак на въпрос защо България не ще да плаща на "Газпром" в рубли

САЩ обмислят дали да изпратят войници в Киев, които да защитават американското посолство

Администрацията на Байдън води предварителни разговори дали да изпрати военни сили за охрана на американското посолство в Киев

100-те най-влиятелни личности на „TIME”: Путин, Зеленски, Адел и Зендая са в списъка

Списание "Time" публикува ежегодния си списък със 100-те най-влиятелни личности за годината. Ето и някои от имената...

Бившият президент на Молдова Игор Додон е арестуван за корупция

Той е разследван за получен подкуп от олигарх

Трябва да си имал думи, за да позволиш на нещо хубаво да те остави без думи

Езикът, на който се караме, ще остане и ще ни сдобрява

"Казват, че и аз, и Путин сме убийци. Но убивам престъпници, а не деца и старци"

Дори президентът на Филипините Родриго Дутерте призова Кремъл да прекрати жестокостите в Украйна