657 болни, 7000 под карантина: Българите и румънците ли са виновни за огнището в кланицата Tönnies? Снимка: © Getty Images

Над 650 положителни проби за Covid-19 в една от най-големите германски фабрики за месо. 7000 души под карантина. Протести и гняв сред населението. Взаимни обвинения между мениджмънта, политиците и работниците-имигранти от България и Румъния.

Всичко това е резултатът от избухването на ново огнище на заразата в Tönnies - индустриален гигант в месарската промишленост на Германия, чиято кланица в Реда-Виденбрюк спря работа заради епидемията.

Tönnies е лидер на пазара в сферата на производството на продукти от свинско месо. Според някои оценки - фирмата държи около 20% от всички доставки на месни продукти в германските супермаркети. Годишните й приходи са над 6 млрд. евро.

Кланицата в Реда-Виденбрюк обаче беше затворена, след като бяха идентифицирани 657 положителни проби на служители в гигантската база. Още в сряда властите вземат решение да затворят училищата и детските градини във всички населени места в региона на община Гютерсло, за да не се допусне масово разпространение на болестта сред населението.

Решението е взето, защото броят на новозаразените в общината вече надвишава лимита от 50 инфекции на 100 000 души население след епидемията в кланицата.

Виновен е студът и дългите почивни дни на имигрантите?

Ръководителят на екипа по безопасност на храните в Tönnies Гереон Шулце Алтхоф твърди, че компанията полага всички усилия за защита на служителите си и населението. През последните четири месеца, казва Алтхоф, дружеството е работило в сътрудничество с властите, за да не се допусне Covid-19 в производствената база.

"Но нашата дейност не е пригодена за пандемията", казва той. Ниската температура в работните помещения допринася за по-лесното разпространение на вирусното заболяване, а предполагаемата вина за внасянето му в завода е прехвърлена на служителите - имигранти от Източна Европа.

Алтхоф твърди, че някои от работниците са пътували до родните си места в последния уикенд, което е довело до пренос на заразата от чужбина към Германия. "Зюддойче цайтунг" обаче цитира специалист по инфекциозни заболявания, която казва, че е изключително слабо вероятно стотици души да са се заразили едновременно по време на семейни събирания за толкова кратък период от време.

"Инкубационният период при Covid e средно 5 дни - гостуване за уикенда трудно може да обясни толкова голям брой заболели хора", казва Изабела Екерле от Департамента по инфекциозни болести към Университета в Женева.

Tönnies не е първата кланица в Германия, която допуска Covid-19 на своя територия. Според данни на "Шпигел" - най-малко 1550 служители в месопреработвателни заводи в Германия вече са дали положителна проба за коронавируса.

Причината за масовото разпространение на болестта при тях обаче не е свързана само със специфичните условия на труд. Преди всичко Covid-19 засяга служителите, защото голяма част от наетите чужденци - включително български и румънски граждани - живеят в пренаселени общежития и пътуват с фирмени минибуси до завода.

Мениджърът на Tönnies твърди, че жилищните сгради на работниците им "нямат решаващо значение за разпространението", а броят на съквартирантите бил сведен до "по-малко от 10 души на апартамент". Местните власти също не са предприели действия за санкциониране на ръководството заради условията на настаняване на имигрантите. Кланицата обаче е затворена за най-малко една седмица.

Междувременно, десетки родители и техните деца се събраха пред Tönnies в знак на недоволство заради поредното принудително налагане на ограничителни мерки. Регионалният управител на Гютерсло Свен-Георг Аденауер казва, че разбира гнева на гражданите, но спирането на детските градини и училища е "проверен и доказан метод" за ограничаване на епидемията.

Тьонис vs. Тьонис

Кризата в Tönnies се развива на фона на засилено вътрешно корпоративно напрежение. Съсобственикът на компанията Роберт Тьонис призова целия управителен съвет - включително чичо си Клеменс Тьонис - да подаде оставка заради "безотговорното поведение и заплахата за фирмата и за населението".

"Управлението на компанията трябва да се предаде на опитен и отговорен екип възможно най-бързо", казва той в писмо до борда. Конфликтът между двамата Тьонис продължава от години - и двамата притежават по 50% от акциите. По-младият партньор твърди, че чичо му източва дружеството, за да спонсорира футболния клуб "Шалке 04", вместо да оптимизира производството.

Една от критиките на Роберт Тьонис е срещу практиката на привличане на евтина работна ръка от чужбина чрез договори с фирми за наемен труд от Източна Европа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Путин заговори за мир, но при условия, които гарантират, че войната ще продължи

Руският президент поиска украинската армия да се оттегли от свои територии

13:13 - 14.06.2024
Политика

Десните популисти изпреварват партията на британския премиер Сунак в проучване преди вота

Управляващата партия на премиера Сунак е едва трета в прогнозните резултати за вота

12:27 - 14.06.2024
Важно днес

Слави Трифонов и кандидати на ГЕРБ и ДПС се отказаха от парламента

Шест кандидати, избрани за депутати, се отказват от мястото си в следващия парламент

11:23 - 14.06.2024
Важно днес

Ремонт на тротоар в Костинброд предизвика взрив в къща

78-годишна жена е с изгаряния след инцидента

10:55 - 14.06.2024
Кино и сериали

"House of the Dragon" е подновен за трети сезон още преди премиерата на втори

HBO работи и по нов спин-оф сериал от света на "Игра на тронове".

10:23 - 14.06.2024
Бизнес

Акционерите в Tesla одобриха рекорден бонус за Мъск, той заяви, че ги "обича"

Рекордният пакет е на стойност от около 48 млрд. долара

09:30 - 14.06.2024
Бизнес

Как политиката влияе на избора какво купуваме

Брандовете, които мълчат по важни теми, губят потребители също като тези, които заемат страна

09:10 - 14.06.2024
Важно днес

Силни бури и градушки нанесоха сериозни щети, опасното време продължава

Обявени са жълт и оранжев код в Централна и Източна България

08:04 - 14.06.2024