Все повече български продукти достигат до рафтовете на европейски магазини. Една от причините за това се дължи на партньорството между Лидл България и българските производители, които за последните няколко години отбелязват впечатляващи резултати.

Реализираният износ от български производители в европейската мрежа на Lidl е на стойност от над 150 млн. лв. в периода 2019-2021 г. В рамките на тези три години 252 различни продукта на 58 компании от страната са достигнали до 27 европейски пазара.

Страната с най-голям дял в експортния оборот, реализиран в европейската търговска мрежа на Lidl, е Румъния с 36% от общия оборот, като най-продаваният български продукт в северната ни съседка е пълнозърнестия хляб със семена. В класацията на първите пет държави по размер на износа попадат още Гърция (21%), Германия (11,5%), Сърбия (8,4%) и Унгария (6%).

„Само за последните три години (2019-2021 г.) ръстът в експортния оборот на българските производители е над 110%. Всичко това е принос не само за развитието на самите компании - ръст в производство, персонал, конкурентоспособност като цяло. Тези резултати се превръщат в двигател за растеж и принос към българската икономика“, казва главния изпълнителен директор на Лидл България Милена Драгийска.

За да постигне тези резултати, компанията работи с 58 български фирми. Един от тях е "Цима 99" - водещ производител на конфитюри в България. С помощта на Лидл основаната като малка семейна фирма предлага различни видове сладка в 14 държави, като най-изнасяният ѝ продукт е сладкото от рози.

"Българският продукт има място на европейския пазар и може да измести дори доказани международни продукти", смята Драгомир Илиев, управител "Стоково снабдяване и маркетинг" на Лидл България.

Пример за това е българската баница. Тя е предпочитан продукт в 17 европейски държави благодарение на партньорството между Лидл и "Белла България", която е лидер в продажбите на тестени и месни продукти.

"Лидл България ни предостави възможност за навлизане на дружеството на нови пазари и работа в международни проекти. Това ни помогна да видим какво още можем да подобрим в работата си и продуктите си и да развием качеството и чистоттата на съставите на артикулите, които произвеждаме", казва Диян Ненов, мениджър "Ключови клиенти".

Други български фирми, които получават възможност за износ с Лидл България, са "Веселина Трейд", "Виктория Нутс", "Випера", "Джени Ово", "Млечни продукти", "Нухелт", "Смарт Органик", "Тандем-Попово" и други. Те са едни от най-добрите примери на съвместното партньорство с Лидл и имат впечатляващи резултати както на българския пазар, така и по отношение на износа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Явор Божанков: Правителство на ГЕРБ и ДПС ще взриви обществото

Божанков каза, че "по-скоро би му изсъхнала ръката", отколкото да подкрепи кабинет на ГЕРБ и ДПС

Apple е принудена да смени зарядните си в Европа след приета промяна от ЕС

Реформата, приета с огромно мнозинство в Европейския парламент, е първата по рода си в света

Служители в МВнР се готвят за стачка заради ниски заплати

Те посочват, че проблемът е "следствие на погрешно водената години наред държавна политика спрямо ведомството".

Русия е поставила експлозиви по "Северен поток 2" още при строежа му, твърди бивш шеф на "Нафтогаз"

Според експерта зад експлозиите може да стои единствено Москва

ЦИК обяви под 40% избирателна активност на 2 октомври

Активните избиратели продължават да намаляват и през 2022

Ким Кардашиян плаща 1,2 млн. долара след обвинения за реклама на криптовалути

Регулациите върху криптовалутите засегнаха и една от най-популярните инфлуенсърки

Прокуратурата на Гешев предупреди Нинова "да се въздържа от политическо говорене"

Млад прокурор обвини Нинова в "манипулативни твърдения" заради жалбата на Кирил Добрев

Алибегов застана "на амбразурата" за Фандъкова срещу "Спаси София"

Протестът срещу безобразния ремонт на жълтите павета "съсипвал туризма"

Украинските сили са пробили руската отбрана на юг, Зеленски забрани преговорите с Путин

Украинските части си върнаха няколко села при настъпление по стратегическата река Днепър