Над 150 млн. лв. износ на български продукти с Лидл България за последните 3 години

Все повече български продукти достигат до рафтовете на европейски магазини. Една от причините за това се дължи на партньорството между Лидл България и българските производители, които за последните няколко години отбелязват впечатляващи резултати.

Реализираният износ от български производители в европейската мрежа на Lidl е на стойност от над 150 млн. лв. в периода 2019-2021 г. В рамките на тези три години 252 различни продукта на 58 компании от страната са достигнали до 27 европейски пазара.

Страната с най-голям дял в експортния оборот, реализиран в европейската търговска мрежа на Lidl, е Румъния с 36% от общия оборот, като най-продаваният български продукт в северната ни съседка е пълнозърнестия хляб със семена. В класацията на първите пет държави по размер на износа попадат още Гърция (21%), Германия (11,5%), Сърбия (8,4%) и Унгария (6%).

„Само за последните три години (2019-2021 г.) ръстът в експортния оборот на българските производители е над 110%. Всичко това е принос не само за развитието на самите компании - ръст в производство, персонал, конкурентоспособност като цяло. Тези резултати се превръщат в двигател за растеж и принос към българската икономика“, казва главния изпълнителен директор на Лидл България Милена Драгийска.

За да постигне тези резултати, компанията работи с 58 български фирми. Един от тях е "Цима 99" - водещ производител на конфитюри в България. С помощта на Лидл основаната като малка семейна фирма предлага различни видове сладка в 14 държави, като най-изнасяният ѝ продукт е сладкото от рози.

"Българският продукт има място на европейския пазар и може да измести дори доказани международни продукти", смята Драгомир Илиев, управител "Стоково снабдяване и маркетинг" на Лидл България.

Пример за това е българската баница. Тя е предпочитан продукт в 17 европейски държави благодарение на партньорството между Лидл и "Белла България", която е лидер в продажбите на тестени и месни продукти.

"Лидл България ни предостави възможност за навлизане на дружеството на нови пазари и работа в международни проекти. Това ни помогна да видим какво още можем да подобрим в работата си и продуктите си и да развием качеството и чистоттата на съставите на артикулите, които произвеждаме", казва Диян Ненов, мениджър "Ключови клиенти".

Други български фирми, които получават възможност за износ с Лидл България, са "Веселина Трейд", "Виктория Нутс", "Випера", "Джени Ово", "Млечни продукти", "Нухелт", "Смарт Органик", "Тандем-Попово" и други. Те са едни от най-добрите примери на съвместното партньорство с Лидл и имат впечатляващи резултати както на българския пазар, така и по отношение на износа.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024