Снимка: © Twitter

Финландският финансов министър Катри Кулмуни подаде оставка, след като срещу нея започна разследване за получени консултантски услуги на стойност над 50 хиляди евро. Те са били платени от две ведомства – финансовото и икономическото, а лидерът на партията „Финландски център“ обеща, че ще върне пълната сума.

Оставката на 32-годишната Кулмуни идва, след като вестникът на социалдемократическата партия „Demokraatti“, както и списанието „Suomen Kuvalehti“ публикуваха детайли относно получените от нея услуги. Става въпрос за курсове за публична реч, представяне пред обществото и интервюта лице в лице. Лидерът на „Финландски център“ е била обучавана от частната компания Tekir, пише местното издание yle.fi.

Не е ясно колко време Кулмуни се е възползвала от услугите, но това се е случило след като е оглавила партията през септември.

В основата на правителството във Финландия са три ляво-центристки политически сили с председателки млади жени – премиерът Санна Марин от социалдемократическата партия е най-младият министър-председател в света.

Тя прие оставката на Кулмуни, като написа в Twitter: „Подкрепям решението на Катри, което определено е много трудно“.

Според „Suomen Kuvalehti“ – агенция Tekir е изпратила фактури към Министерството на финансите и Министерството на икономиката на стойност 56 203 евро. Предполага се, че над 6 хиляди от тях са били похарчени на 3 декември – денят, в който бившият премиер Анти Рине се оттегли от партията на Кулмуни. Сега 32-годишният министър на финансите става вторият, завеждащ ведомство, напуснал управляващата коалиция.

Според изданието Кулмуни е получавала обучение за представяне в интервюта от самия изпълнителен директор на частната консултантска фирма Хари Саукомаа. Твърди се, че то е струвало 700 евро на час.

Той каза пред таблоида „Iltalehti“: „Не мога да коментирам въпроси за отделни клиенти. През последните 12 години няколко политици се ползваха от услугите ни, макар да не бяха много“.

В петък Кулмуни съобщи официално, че е стигнала до заключение, че не може да продължи да бъде член на правителството.

„Информирах премиера. Ще продължа да бъда лидер на центристката партия, а парламентарната група ще избере нов министър, колкото се може по-скоро“, каза тя. „До началото на тази седмица не знаех пълната похарчена сума. Като политик, моя работа е да поема отговорност“.

Това означава, че тя вече няма да е и заместник министър-председател.

„Ценя я като човек и ѝ благодаря за нашата работа до момента“, каза премиерът Санна Марин. „Нашата колаборация с центристката партия ще продължи в това правителство“.

Полицията е започнала разследване, след като към министъра на правосъдието са били отправени четири жалби, съобщава вестник „Demokraatti“.

Инспекторът от полицейския департамент в Хелзинки – Теему Йокинен, коментира пред изданието, че жалбите са били свързани с подозрения за неправомерно изразходване на публични средства. Полицията ще прецени дали законът е бил нарушен.

Самата Кулмуни сподели, че не е наясно да има някакви проблеми с процеса по обществените поръчки, свързани със случая.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба