Над 50 са жертвите на пожара в Хаваи, Лахайна е в руини Снимка: © Getty

Броят на загиналите в горските пожари на Хавайските острови се е увеличил със 17 души до общо 53, съобщиха служители в Мауи, предаде BBC.

"Тъй като усилията за гасене на пожара продължават, днес бяха потвърдени още 17 смъртни случая сред активния пожар в Лахайна", обявиха от окръга в четвъртък.

По-рано губернаторът на Хаваите Джош Грийн заяви каза, че щатът "не е имал инцидент с толкова много жертви от години".

"През 1960 г. имахме 61 смъртни случая, когато цунами премина през Големия остров. Този път е много вероятно броят на загиналите да надхвърли значително този случай", добави той пред CNN.

Разрушени са 1700 сгради, а 80% от историческия град Лахайна са изчезнали. Пожарите са изпепелили цели квартали в Лахайна, главната туристическа дестинация на Хаваи.

При полет над града се виждат единствено черни развалини, включително по известната улица Front Street, по която допреди дни туристите са вечеряли, пазарували и разговаряли.

Пламъците се движат толква бързо, че много хора са се оказали неподготвени за стихията - имало е блокирани на улицата жители на града, както и такива, които скачат в океана в опит да се спасят.

Припомняме, че пожарите започнаха във вторник и се разпространиха бързо, подхранвани от силните ветрове, предизвикани от урагана "Дора". Хиляди хора бяха евакуирани в импровизирани убежища, а 11 000 души все още са без ток на остров Мауи.

Президентът на САЩ Джо Байдън одобри в четвъртък обявяването на бедствено положение за Мауи, която ще позволи използването на федерална помощ за подпомагане на местните усилия за възстановяване на райони, засегнати от горските пожари.

Той обеща, че на федерално ниво се гарантира, че "всеки, който е загубил близък човек, или чийто дом е бил повреден или разрушен, ще получи незабавна помощ".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024