Над 90% от доставките до Kaufland се извършват с камиони на природен газ

Над 90% от доставките до хипермаркетите на Kaufland България се извършват с камиони на природен газ (Compressed Natural Gas (CNG). Това съобщи ръководителят на направление „Логистика“ в компанията Емил Димитров, който се включи в Логистичния ден на веригата, организиран от Германо-Българската индустриално-търговска камара.

На състоялото се в Пловдив събитие бяха обсъдени актуални теми от бранша и представени последни нововъведения в логистичната дейност на веригата. Програмата включваше и посещение на логистичната база на Kaufland България, разположена в село Стряма в Индустриална зона Раковски.

Kaufland подкрепя развитието на "зелена" логистика у нас и от 2018 г. броят на CNG камионите, които обслужват доставките на веригата, непрекъснато се увеличава. Компанията осъществява "зелена" доставка в сътрудничество със своите логистични партньори "PIMK", "Biomet", "Евротранспорт 2000“ и „Транспорт и спедиция“, опериращи със CNG камиони "Iveco” и "Scania”. „CNG камионите се смятат за единственото към момента устойчиво решение за международния транспорт за следващите 10-15 години“, коментира на събитието Мирослав Самуилов, мениджър „Продажби“ в Данюбтрак България ЕООД, вносител на IVECO у нас. По думите му освен че намаляват вредните емисии, тези камиони допринасят и за намаляване на фоновия шум. „България е на трето място в Европа по CNG станции за зареждане“, каза още Самуилов.

Мирослав Самуилов, мениджър „Продажби“ в Данюбтрак България ЕООД

Сред темите, обсъждани в рамките на Логистичния ден, беше и т.нар. кръгова верига на доставка. Вера Мочева от Euro Pool System (EPS) представи на събитието сгъваемите и 100% рециклируеми каси за многократна употреба, в които Kaufland транспортира плодове и зеленчуци до своите обекти. EPS касите заемат 86% по-малко обем при обратно транспортиране и водят до по-малко обратни курсове. „Опаковките за многократна употреба, каквито са EPS касите, генерират 29% по-малко емисии, изискват 39% по-малко енергия и произвеждат средно 95% по-малко отпадъци“, каза Мочева. В същото време касите осигуряват на плодовете и зеленчуците оптимална защита по време на транспорта, което се отразява върху намаляването на продуктовата загуба поради нарушена или повредена опаковка. “При картонените опаковки увреждането е 4,2%, докато при опаковките за многократна употреба, каквито са EPS касите, то е 35 пъти по-малко или 0.12%”, добави представителят на EPS.

Вера Мочева от Euro Pool System (EPS)

При посещението в логистичната база на Kaufland в с.Стряма участниците в събитието имаха възможност да видят едно от последните новъведения в логистичната дейност на компанията - сгъваеми метални палети. Инвестицията е за 4,8 милиона лева и налага нови стандарти в логистиката. Иновативните платформи за товарене са с експлоатационен живот от над десет години, много по-устойчиви са от конвенционалните и имат ергономични предимства, които значително улесняват работещите с тях. Сгъваемите палети позволяват да бъде ползвана цялата височина за товарене на камионите и чрез тях се намаляват транспортните маршрути, а по този начин се пестят въглеродни емисии. Благодарение на стабилните странични стени на сгъваемите палети се спестява и употребата на 250 тона фолио годишно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024