Над 90% от доставките до Kaufland се извършват с камиони на природен газ

Над 90% от доставките до хипермаркетите на Kaufland България се извършват с камиони на природен газ (Compressed Natural Gas (CNG). Това съобщи ръководителят на направление „Логистика“ в компанията Емил Димитров, който се включи в Логистичния ден на веригата, организиран от Германо-Българската индустриално-търговска камара.

На състоялото се в Пловдив събитие бяха обсъдени актуални теми от бранша и представени последни нововъведения в логистичната дейност на веригата. Програмата включваше и посещение на логистичната база на Kaufland България, разположена в село Стряма в Индустриална зона Раковски.

Kaufland подкрепя развитието на "зелена" логистика у нас и от 2018 г. броят на CNG камионите, които обслужват доставките на веригата, непрекъснато се увеличава. Компанията осъществява "зелена" доставка в сътрудничество със своите логистични партньори "PIMK", "Biomet", "Евротранспорт 2000“ и „Транспорт и спедиция“, опериращи със CNG камиони "Iveco” и "Scania”. „CNG камионите се смятат за единственото към момента устойчиво решение за международния транспорт за следващите 10-15 години“, коментира на събитието Мирослав Самуилов, мениджър „Продажби“ в Данюбтрак България ЕООД, вносител на IVECO у нас. По думите му освен че намаляват вредните емисии, тези камиони допринасят и за намаляване на фоновия шум. „България е на трето място в Европа по CNG станции за зареждане“, каза още Самуилов.

Мирослав Самуилов, мениджър „Продажби“ в Данюбтрак България ЕООД

Сред темите, обсъждани в рамките на Логистичния ден, беше и т.нар. кръгова верига на доставка. Вера Мочева от Euro Pool System (EPS) представи на събитието сгъваемите и 100% рециклируеми каси за многократна употреба, в които Kaufland транспортира плодове и зеленчуци до своите обекти. EPS касите заемат 86% по-малко обем при обратно транспортиране и водят до по-малко обратни курсове. „Опаковките за многократна употреба, каквито са EPS касите, генерират 29% по-малко емисии, изискват 39% по-малко енергия и произвеждат средно 95% по-малко отпадъци“, каза Мочева. В същото време касите осигуряват на плодовете и зеленчуците оптимална защита по време на транспорта, което се отразява върху намаляването на продуктовата загуба поради нарушена или повредена опаковка. “При картонените опаковки увреждането е 4,2%, докато при опаковките за многократна употреба, каквито са EPS касите, то е 35 пъти по-малко или 0.12%”, добави представителят на EPS.

Вера Мочева от Euro Pool System (EPS)

При посещението в логистичната база на Kaufland в с.Стряма участниците в събитието имаха възможност да видят едно от последните новъведения в логистичната дейност на компанията - сгъваеми метални палети. Инвестицията е за 4,8 милиона лева и налага нови стандарти в логистиката. Иновативните платформи за товарене са с експлоатационен живот от над десет години, много по-устойчиви са от конвенционалните и имат ергономични предимства, които значително улесняват работещите с тях. Сгъваемите палети позволяват да бъде ползвана цялата височина за товарене на камионите и чрез тях се намаляват транспортните маршрути, а по този начин се пестят въглеродни емисии. Благодарение на стабилните странични стени на сгъваемите палети се спестява и употребата на 250 тона фолио годишно.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024