Над една трета от българите избират да пазаруват секънд хенд

Пазаруването втора употреба отдавна е навик за голяма част от потребителите по света. Тези, които мислят за природата, разпределят разумно бюджета си и осъзнават силата на устойчивата мода. Позитивната секънд хенд тенденция не подмина България. Тя набира все по-голяма популярност у нас, трансформира мисленето и дава възможност на модната индустрията да се промени в положителна посока.

Близо 50% от българите вече осъзнават, че производството на нови дрехи има негативен ефект върху околната среда, показва национално представително проучване за Remix, проведено от КАНТАР през февруари*. Добрата новина е, че над една трета от хората у нас (37%) редовно купуват дрехи, обувки и аксесоари втора употреба.

За младото поколение (18-25 г.) пазаруването секънд хенд е ''горещ тренд". Изследването показва, че у нас 40% от младите хора, пазаруващи по този начин, купуват модни стоки втора употреба поне веднъж месечно. Потребителите в тази възрастова категория, живеещи в градовете, са изкушени от възможността да открият нови или маркови артикули. Основна мотивация да се купуват такива продукти е доброто съотношение между цена и качество, твърдят 52% процента от пазаруващите.

Съвременните потребители са наясно, че модната индустрия е вторият най-голям замърсител в света след петролната, а удължаването на живота на текстила е свързан с опазването на природата. Неупотребяваните или малко носени дрехи, които 29% от българите признават, че държат в гардеробите си, могат да получат шанс за втори живот. Потребителите имат възможност да изпратят свои запазени дрехи, обувки и аксесоари чрез услугата „Продай на Ремикс“/Sell to Remix и да получат средствата за одобрените стоки, още преди те да бъдат продадени.

Услугата „Продай на Ремикс“ е уникална за българския пазар и е част от мисията на компанията в Европа да вдъхнови новото поколение да играе активна роля в зараждащата се икономика на препродажбите, която трансформира гардеробите ни и създава по-устойчиво бъдеще за модата. Чрез нея компанията помага на всеки да направи устойчив избор, когато обновява гардероба си. Препродажбата предотвратява възможността неупотребяваните дрехи да попадат в огромните текстилни бунища по света, намалява въглеродния отпечатък от производството на нови дрехи и спестява пари на потребителите.

remix, second hand, втора употреба дрехи, таблица, нагласи на потебителите за дрехите втора ръка

Устойчивият моден избор не е еднократно действие, а процес. Можем да се освободим от дрехите и аксесоарите, които вече не носим, без това да донесе негативни последици на околната среда и едновременно с това да открием нови находки, да спестим средства и да освежим гардероба си.

Световната тенденция за повторна продажба вече намира отражение и в навиците на българските потребители. Над 20% от 25-45 годишните, пазаруващи секънд хенд, са продавали свои дрехи повече от веднъж, а за 13% пък това вече е навик. Потенциалът за положително въздействие върху околната среда чрез повторно използване на запазени дрехи у нас в голяма степен все още остава нереализиран.

Очаква се обаче пазарът на дрехи втора употреба само в Европа да нараства, достигайки 39 милиарда долара през 2025 г. и 59 милиарда долара през 2030 г. Това показват данните на thredUP, компанията-майка на remixshop.com. thredUP e собственик на една от най-големите онлайн платформи за препродажба на дамско и детско облекло, обувки и аксесоари в САЩ. По техни прогнози, до 2025 г., пазарът на употребявани стоки зад океана ще достигне 77 милиарда долара.

* Национално представително проучване за пълнолетното население, възложено от Remix на КАНТАР. Проучването за навиците на потребителите при пазаруване на дрехи втора употреба е проведено в началото на месец февруари тази година с лични интервюта в дома на респондента, въз основа на стандартизиран въпросник.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024