Надежда Йорданова: Новият главен прокурор трябва да бъде избран след изменението на Конституцията

Процедурата по отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор не трябва да спира усилията за съдебна реформа, а следващият човек, който ще заеме поста, трябва да се избере след изменения в Конституцията. Това каза депутат от „Продължаваме промяната – Демократична България“ Надежда Йорданова в ефира на bTV.

Голямата задача, по думите ѝ, е изменението на Конституцията.

„Установено е, че институцията „главен прокурор“ в България генерира в себе си много юридическа и фактическа власт. Толкова много, че тя корумпира и значително изкушава лицето, което заема този пост, да прекрачи извън закона установените граници на своето поведение. Това трябва да се реформира на конституционно ниво и чак след това да бъде избран главен прокурор.“

С 16 гласа "За" ВСС реши да уволни Иван Гешев като главен прокурор

Бившият правосъден министър определи секторната реформа като един от „основните проблеми в обществото“. „Той е рубиконът, който трябва да бъде преодолян, за да може обществото да продължи напред, защото всяко усилие за постигане на съгласие, всяко усилие за път напред, за реформа, стига до рубежа на корупцията и докато не прекосим това, докато нямаме работещи институции, които да се справят с корупцията, няма как да продължим напред“, коментира тя.

Йорданова определи действията на някои членове на ВСС като „мотивирани от политическата конюнктура“ и плод на двойни стандарти. По думите ѝ част от становищата и исканията им за предсрочно прекратяване на мандата на Гешев имат малко общо с правото. „Голяма част от доказателствените искания се отнасяха за обстоятелства, които по-скоро жълтееха.“

Бившият министър напомни за искането си преди година за предсрочно отстраняване на главния прокурор, когато казусът „Осемте джуджета“ бе едно от основанията за това, срещу което съставът подходи иронично. „Тревожно е, че в момента се създава усещане, че действията на членове на ВСС са мотивирани от политическата конюнктура”, каза тя и настоя за опровергаване на тези съмнения.

Надежда Йорданова припомни случая от 2020 г. с полицейския побой над протестиращи срещу кабинета „Борисов“ под колоните на Министерския съвет, когато Иван Гешев с пост в Twitter поздрави МВР за законосъобразните им действия. Последваха месеци на тотално бездействие, а „главният прокурор показа пълно неглижиране и абсолютно настойчив отказ да говори за делата от високо обществен интерес – нещо, което рязко се промени в последните месеци“, изтъкна Надежда Йорданова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Хакери препродадоха билети за турнето на Тейлър Суифт в Европа

Колко сигурни са билетите на Eventim

20:11 - 07.05.2024
Важно днес

Коя е Ива Иванова - новата изпълнителна директорка на фонд "Земеделие"?

Досегашният шеф на фонда стана служебен министър на земеделието

18:57 - 07.05.2024
Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ обяви водачите на листите си. Атанасов и Бориславова не са сред тях

Вижте водачите в листите на ПП-ДБ за парламентарния вот

15:30 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ПП-ДБ

ПП-ДБ обявиха листата с кандидатите им за евродепутати

15:08 - 07.05.2024