С 16 гласа "За" ВСС реши да уволни Иван Гешев като главен прокурор

Висшият съдебен съвет реши да отстрани Иван Гешев от позицията му на главен прокурор с 16 гласа "За" и 4 гласа "Против".

Оттук нататък предложението им за освобождаване на главния прокурор трябва да бъде потвърдено с указ от президента Румен Радев, за да влезе в сила.

Решението дойде в края на поредното многочасово заседание, на което съветът се занимаваше с искането на четирима души от прокурорската колегия заради изказването на Гешев срещу "политическия боклук".

Против гласуваха Евгени Иванов и Пламен Найденов от Прокурорската колегия, както и Вероника Имова и Олга Керелска от квотата на съдиите.

За разлика от останалите обаче Олга Керелска даде глас "против" не защото смята, че Гешев не е нарушил етичните правила на магистратите, а заради съмненията за политически зависимости на самите членове на ВСС, които го избраха, а впоследствие и поискаха да уволнят.

"За никого не е тайна, че той беше избран със сериозната подкрепа на две политически сили. Политическите сили ще се сменят, но с това гласуване няма да допринесем по никакъв начин за изясняване на нещата и за изчистване, катарзис или както го наречете", каза тя непосредствено преди вота.

Гласуването стана няколко часа след като самият главен прокурор и адвокатът му напуснаха залата с обяснението, че той трябва да пътува за Страсбург, където във вторник има срещи с евродепутати.

Не беше прието предложението на председателя на ВКС Галина Захарова заседанието да се отложи за четвъртък, когато се очакваше той да се върне в България. (цялата ѝ реч вижте тук)

"Моето лично мнение не се е изменило, смятам, че ВСС допусна грешка, прибързвайки с решаването на въпроса по същество. Повярвайте ми, колеги, освен това какво се решава има огромно значение обстоятелството и как се решава - видимост, прозрачност и предсказуемост на крайния изход от производството", каза тя.

Самата Захарова подчерта, че фразата за "политическия боклук" не е случайно изпусната фраза, а "арогантен израз, който по начало не би следвало да е присъщ за никой от магистратите, особено от страна на личности, които по силата на позицията си са натоварени с изключително високи изисквания за професионални и нравствени качества".

"Контекстът дава основания да си направим извод за силна политизираност не само на конкретната изява, а и на цялостното поведение на главния прокурор. Не говорим за случайно емоционално споделена фраза, говорим за подредено и организирано поведение, което според мен може да бъде окачествено като силно политизирано", каза Захарова.

"Особено опасно и тежко укоримо е, че цялото му поведение е насочено към постигането на конкретна политическа цел. Тук се касае не само превратно упражняване на функция, на правомощия, а до дълбоко навлизане в политическия живот - и то за съжаление със средствата на наказателния процес", каза още председателят на ВКС по повод задействането на прокуратурата както срещу депутати, така и срещу членове на ВСС, които поискаха оставката му.

Не се прие и друго искане на Олга Керелска, която поиска членовете на ВСС да изслушат нелегалния запис от разговор на Гешев с друг съдебен кадровик, в който се изнасят данни за натиска от страна на Бойко Борисов за оставката му и за евентуалния "достоен екзит".

Керелска настояваше този запис да бъде обсъден заради наличието на данни за политическа намеса в "независимостта" на съдебната власт със задействането на процедурата за отстраняването му, но мнозинството отказа да се занимава с този въпрос.

Подкрепа за нея дойде и от Галина Захарова (ВКС): "Дължим някакво обяснение на обществото за цялостната последователност на развилите се събития. Трябва да сане ясно на обществото защо при по-сериозни и по-тежки нарушения, които са били обект на обсъждане в предходна процедура срещу главния прокурор, се действаше по различен начин от този".

Вместо това се пристъпи към "пледоариите", в които всички вносители на искането за отстраняването на Гешев взеха думата.

"Лабилният главен прокурор и емоционално невъздържаният главен прокурор не е равно на смелия, както той реши да отъждестви", каза Георги Кузманов.

Той цитира оценка на езиковеда Диляна Денчева, която определя фразата "политически боклук" като "обидна метафора от провинциално естество".

"Няма нормален човек, който да не се стресне, но това не озанчава, че може да излезе пред цялото общество и да изрази емоционалното си позиция. Нормалната човешка реакция предполага да се успокои и тогава да прави публични изяви", обяви той.

Калина Чапкънова обяви, че според нея Гешев е нарушил принципа на "вежливост и толерантност" от етичния кодекс на магистратите, в който се изисква той да е "честен, коректен и учтив, както в работата си, така и в личния си живот и да се отнася с уважение към хората като съблюдава техните права и свободи".

Според Чапкънова - Гешев показал, че "не може да контролира емоциите си и в писмена форма", защото нарекъл процеса във ВСС "политическа поръчка".

Дълго изказване направи Атанаска Дишева, която е един от най-последователните противници на Иван Гешев още от избора му за главен прокурор през 2019 г.

Дишева поддържаше тезата, че правото на защита на Гешев не е нарушено, а напротив, той е опитал да злоупотреби с него, като отлага постоянно процедурата.

Тя коментира, че правото му на свободно изразяване влиза в конфликт със задължението да пази авторитета на съдебната власт.

"Не го е направил в лично качество - ако го правеше в лично качество, не би могъл да го направи на брифинг на главния прокурор, не би следвало то да бъде излъчвано на живо от всички медии и нямаше да привлече такъв интерес, ако това не беше фигурата на главния прокурор", каза още тя.

Колкото до коментара на Иван Гешев за "измитане на политическия боклук", тя дори вида признаци на реч на омразата.

"Такъв израз не би следвало да бъде израз в публично използваната реч на главния прокурор - това означава премахване или препратка и призив към премахване на народните представители, които са избрани в рамките на едни свободни избори. Когато това изявление се прави от главния прокурор, считам, че има място да се разсъждава дали това изказване не представлява реч на омразата. С това изказване се стигматизира една определена категория от обществото - народните представители. Създава се обеждение за наличие на орпеделени отрицателни качества, които да оправдаят публичното говорене на главния прокурор по отношение на тези представители", каза още тя.

В подкрепа на Иван Гешев се изказа Вероника Имова от съдийската колегия.

"Днес сме свидетели на нарушаване на конституцията. Мнозинството членове на ВСС създадоха прецедент как се нарушава конституцията. Обсъждането на искането по същество без участието на главния прокурор грубо нарушиха неговото изрично желание да участва в пренията по същество", обяви Имова.

"Ако така правораздавате или прилагате закона, аз твърдо се съмнявам, че ще бъдете стожери на правото и ще демонстрирате уважение към институциите, които представлявате. Нашето решение не слага край на тази процедура, а го слага указът на президента ще носи със себе си една мина, която може да избухне в Конституционния съд с оглед нарушаване на основни конституционни права", каза още тя.

Според нея проблемът не е в това, че Гешев е употребил "грозен и шокиращ" израз, за който дори той поднася извинение, а на онези, които са се "разпознали" в него.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024
GEN Z дневници

VOL.22: Как изкуственият интелект разбуни Евровизия. Не плюйте абитуриентите и Гала ще става баба

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на “Булевард България”?

09:41 - 18.05.2024
Важно днес

Галерии и музеи са с вход свободен тази вечер в София - Вижте пълната програма

На 18 май 2024 г., събота, София се присъединява към европейския празник с нощна програма в повече от 50 музея и галерии.

09:05 - 18.05.2024