Наградите "Златен глобус" вече ще се присъждат от частна компания - собственост на милиардер Снимка: © Getty Images

Засегнатите от скандали награди "Златен глобус" занапред ще се присъждат от частна компания. Това съобщи Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд (HFPA), която досега организираше филмовите и телевизионни награди.

От изявлението им става ясно, че е постигнато споразумение с американския милиардер Тод Бьоли, който е съсобственик на английския футболен клуб "Челси" и на бейзболния отбор "Лос Анджелис Доджърс".

Според HFPA холдинговата компания на Бьоли - "Eldridge Industries", ще създаде нова компания, която ще придобие всички права върху наградите "Златен глобус" и ще се заеме с "професионализирането и модернизирането" на отличието. HFPA ще остане като организация, но в бъдеще ще се съсредоточи върху благотворителни дейности, финансирани от наградите.

„Това е исторически момент за HFPA и Златните глобуси. Направихме решителна крачка напред, за да се трансформираме и да се адаптираме към тази все по-конкурентна икономическа среда както за наградите, така и за журналистическия пазар“, каза президентът на HFPA Хелън Хьонe.

Освен около стоте журналисти, които влизат в състава на HFPA, в бъдеще за присъждането на наградите ще се произнасят и външни журита, Ходът е с цел да разшири "размера и разнообразието" на комисията за подбор.

От известно време Асоциацията на чуждестранната преса е обект на критики заради обвинения в расизъм, сексизъм, тормоз и корупция. Затова телевизионният канал NBC реши да не излъчва церемонията по награждаването през януари.

Миналата година Los Angeles Times съобщи, че по това време в състава на HFPA няма нито един чернокож член. Звезди като Скарлет Йохансон и Марк Ръфало разкритикуваха асоциацията, а Том Круз върна трите си "Златни глобуса" в знак на протест. Оттогава асоциацията провежда реформи и приема повече нови членове от всякога, включително няколко чернокожи. Все още не е ясно дали NBC ще излъчи галата отново през следващата година.

Новият собственик на "Златните глобуси" Бьоли вече е временен главен изпълнителен директор на HFPA. Холдинговата му компания притежава и MRC, която продуцира церемонията по връчването на "Златните глобуси" и разполага с акции в хотел "Бевърли Хилтън", където се провежда церемонията по награждаването.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024