Намерена е черната кутия на катастрофиралия самолет Снимка: © "Уикипедия"

Намерена е черната кутия на разбилия се по-рано днес самолет L-39. Това съобщи министърът на отбраната Атанас Запрянов в интервю за БНТ.

"Тя ще бъде разчетена. Това е един комплексен подход. Освен това, което разследващите ще дешифрират в черната кутия, те ще се запознаят с цялата подготовка за провеждането на този полет. Да изчакаме разследването", призова Запрянов.

Двама офицери - пилоти загинаха при трагичния инцидент. Те са идентифицирани като Петко Димитров и Венцислав Дункин.

Единият е роден през 1973 г., другият - през 1996 г.

По-рано Димитър Петров, командир на ВВС, обясни, че това е било тренировъчен полет, планиран много отдавна и за който са се готвили месеци наред. Задачата е била изпълнявана многократно в Долна Митрополия и днес е трябвало да бъде изпълнена като генерална репетиция за планираното авиошоу утре.

От думите на Запрянов стана ясно, че към този момент се разследват две основни версии - технически проблем или пилотска грешка.

"Самолет не може да излети без техниците да го проверят и да се подпишат. Да видим разследването какво ще каже, защото често се случват неща, когато всичко е наред. Не е изключена техническа грешка, но се разследва и друга версия - пилотска грешка", обясни Запрянов.

Разбилият се самолет е минал през модернизация в Чехия и от юни насам е в полет, извършил е почти 65 летателни часа.

Според заключението на експертите самолетът бил "почти като нов" след ремонта.

"В момента не мога да обвинявам никого, води се досъдебно производство. Да оставим разследването да завърши и тогава ще обявим официално информация. Ако има заключения, причини и виновни, разбира се, ние ще предприемем необходимите мерки", добави служебният министър.

Запрянов определи случилото се като тежък удар за него.

"За моя кратък мандат като служебен министър ежедневно апелирам парламента, политиците, обществото да ни подкрепят (за модернизацията на армията - бел. ред). Вече парламентът направи едно решение по отношение на заплащането, капиталовите разходи се увеличиха, но не можем за един ден да подменим техниката", подчерта той.

Веднага след катастрофата служебният ресорен министър отмени авиошоуто в Трета авиационна база, което трябваше да се проведе в съботния ден.

За утре там беше планирано провеждането на летателен ден по случай 20 години от приемането на България в НАТО и 35 години от приемането на самолет МиГ-29 на въоръжение в българските Военновъздушни сили.

Със заповед на Запрянов 14, 15 и 16 септември 2024 г. са обявени за дни на траур в Министерството на отбраната, Българската армия и в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната.

Припомняме, че последният трагичен инцидент с военен самолет беше през юни 2021г. Тогава подполковник Валентин Терзиев загина при катастрофа на МиГ-29 при нощни учения над Черно море.

Още по темата:

Двама пилоти са загинали при катастрофата край "Граф Игнатиево"

Снимки от катастрофата с военен самолет Военен самолет катастрофира в Граф Игнатиево


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Депутатите набързо отложиха новите правила за такса смет

Вместо "замърсителят да плаща", таксата ще продължи да се определя по старите правила

15:28 - 17.09.2024