Снимка: © Unsplash

„Уиз Еър“ обяви, че от 16 април 2020 г. авиокомпанията ще възобнови полетите между Варна и Лондон. Маршрутът ще се изпълнява три пъти седмично - вторник, четвъртък и събота. Всички останали полети на Wizz Air от морската столица остават отменени до 1 май 2020 г. като мярка с цел ограничаване на разпространението на пандемията Covid-19.

От компанията съобщиха, че билети за Лондон могат да бъдат закупени онлайн на wizzair.com или чрез мобилното приложение. Пътниците с резервации, засегнати от отмяната на полети, имат два варианта – или да получат ваучер за 120% от общата сума на покупката, която да могат да използват в следващите 24 месеца, или да искат пълно възстановяване на парите си в брой. Вторият вариант ще отнеме повече време, съобщиха от компанията.

Изпълнителният директор на МБАЛ “Света Анна – Варна” д-р Красимир Петров нарече „безумие“ политиката на нискотарифния авиопревозвач да възобнови полетите до британската столица. В момента във Варна има отчетени 24 случая на Covid-19, а според д-р Петров има голям риск те да се увеличат, ако пътуванията до Лондон бъдат позволени.

„С изумление научих за предстоящото подновяване на полетите между Варна и Лондон - град епицентър на заразата с COVID-19, от 16 април 2020 г.“, каза директорът на МБАЛ “Света Анна - Варна“, цитиран от „Фокус“.

Според него, в резултат на навременно въведените мерки и стриктното им спазване, Варна е успяла „да се съхрани като оазис, много слабо засегнат от заразата“. „Цената за това относително спокойствие плащаме всички – и работещите в болниците, и гражданите“.

„На този фон, намирам възобновяването на полетите Варна – Лондон, три пъти седмично от 16 април, за безумие, в резултат на което има реална опасност да внесем прясна зараза. Призовавам всички мислещи и отговорни хора да се обединим и да се противопоставим на подобен ход, който крие реален риск за живота и здравето на варненци“, каза д-р Красимир Петров.

Междувременно стана ясно, че  „Уиз Еър“ Wizz Air съкращава 19% от персонала си и очаква големи загуби вследствие на кризата, предизвикана от коронавируса. Базираната в Будапеща компания ще намали работната си сила, освобождавайки 1000 позиции, стана ясно от годишния ѝ финансов доклад.

Wizz Air съобщи, че очаква да отчете основна нетна печалба от 350-355 млн. евро. През март 2020 г. трафикът на компанията е спаднал с 34% спрямо предходната година, тъй като в момента Wizz Air работи с 3% от капацитета, с който разполагаше преди пандемията от Covid-19.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети