Снимка: © Unsplash

Нискотарифният авиопревозвач „Уиз Еър“ съкращава 19% от персонала си вследствие на кризата, предизвикана от коронавируса. Базираната в Будапеща компания ще намали работната си сила, освобождавайки 1000 позиции, стана ясно от годишния ѝ финансов доклад.

Wizz Air съобщи, че очаква да отчете основна нетна печалба от 350-355 млн. евро. През март 2020 г. трафикът на компанията е спаднал с 34% спрямо предходната година, тъй като в момента Wizz Air работи с 3% от капацитета, с който разполагаше преди пандемията от Covid-19.

Финансовата година, която приключи на 31 март 2020, ще бъде последвана от големи загуби. „Уиз Еър“ съобщава, че през четвъртото тримесечие на финансовата 2020 ще бъдат отчетени загуби от диапазона 70-80 милиона евро. Общо за следващата година нетната печалба се очаква да бъде около 270-280 млн. евро.

Авиопревозвачът все пак има много силен баланс и ликвидност от 1.5 млрд. евро към края на март 2020 г.

До края на финансовата 2021 г. възнагражденията на главния изпълнителен директор, на Борда на директорите и на всички висши служители ще бъдат намалени с 22%, съобщиха от „Уиз Еър“. Заплатите на пилотите, кабинния персонал и служителите в офисите ще бъдат съкратени със средно 14%, за да се намалят финансовите щети.

След като пазарите се върнат към нормалния ритъм на работа, Wizz Air очаква да поддържа плановете си за увеличаване на капацитета средно с 15% годишно.

Авиосекторът стана един от най-засегнатите заради пандемията. Въпреки това Wizz Air работи с различни правителства, за да предложи полети за превозване на техните граждани в Европа, Централна Азия, Северна Африка и Северна Америка.

Компанията е извършила и полети между Китай и Унгария, за да достави медицински консумативи, като повечето поръчки идват от унгарското правителство.
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нова мина гръмна в ИТН: този път номинираната за министър на екологията Силвия Бакърджиева

Силвия Бакърджиева се принуди да дава обяснения заради присъда на съпруга си

Евелина Николова спечели олимпийски бронзов медал

Успех за българската състезателка в борбата до 57 кг

BILLA България започва обновяването на още един магазин в София

4 нови каси за самообслужване ще бъдат поставени в обекта в кв. "Надежда"