Нанси Пелоси пристигна в Тайван въпреки гнева на Китай

Председателят на долната камара на американския Конгрес Нанси Пелоси пристигна в Тайван малко преди 23 ч. местно време във вторник - в ясна демонстрация, че няма да се съобрази със заплахите на Китай за ескалация на напрежението.

Това е първото посещение на толкова високо ниво от американската държава в Тайван от 25 години насам. Пекин отговори с още по-драстично решение, като обяви, че армията започва "важни военни учения и тренировки, включително стрелби в шест региона около остров Тайван между четвъртък и неделя".

Малко след пристигането Twitter-профила на Пелоси публикува и позицията ѝ:

"Визитата на нашата делегация e жест на непреодолимия ангажимент в подкрепа на жизнената демокрация в Тайван. Дискусиите ни с ръководителите на Тайван потвърждават подкрепата за нашия партньор и засилват споделените ни интереси, включително напредъка към свободен и отворен индийско-тихоокеански регион. Солидарността на Америка с 23-милионния народ на Тайван днес е по-важна отвсякога, докато светът е изправен пред избор между автокрация и демокрация", казва още тя.

Китай възприема островната държава за част от своята територия и възприема визитата на Пелоси и срещите ѝ с местното самоуправление като провокация.

Пекин обяви, че ще вземе "решителни и силни мерки", ако тя изпълни плановете си да гостува в Тайпе. Администрацията на Джо Байдън също е изпратила сигнали до Нанси Пелоси за рисковете, които посещението представлява, като едновременно с това призова Китай да не приема хода ѝ като промяна в официалната политика на Вашингтон спрямо статута на Тайван.

По-рано във вторник китайската армия започна да правят военни демонстрации над Тайван с бойни самолети - напомняне към Тайпе, че военновъздушните сили на Пекин могат да достигнат острова за броени минути.

Китай започна военни демонстрации над Тайван преди посещението на Нанси Пелоси


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024