Китай започна военни демонстрации над Тайван преди посещението на Нанси Пелоси Снимка: © Getty Images

Китайски изтребители са прелетели близо до средната линия, разделяща Тайванския проток, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на тайвански служител, информиран за събитията. Провокацията е по повод плановете на председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси да посети Тайван въпреки предупрежденията от страна на Пекин това да не се случва.

Тази сутрин военните части на Народноосвободителната армия на Китай са преминали в състояние на повишена готовност, посочват военни служители в двете съседни държави. Демонстрацията е напомняне към Тайпе, че военновъздушните сили на Пекин могат да достигнат острова за броени минути.

Китай също така обяви поредна серия от военни обучения в Южнокитайско море, планирани да продължат от вторник до събота. Вътрешното въздушно движение във Фудзиен, китайската провинция, която е най-близо до Тайван, беше нарушено във вторник, което е знак, че въздушното пространство може да бъде освободено за военни движения.

Мерките са предприети в момент, когато Тайван и САЩ се подготвят за потенциална бурна реакция от страна на Пекин, който многократно е предупреждавал, че армията "няма да остане безучастна", ако Пелоси посети Тайван. САЩ заявиха, че не са уплашени от заплахите.

На фона на широко разпространените спекулации дали ще направи спирка в азиатската островна държава, офисът на Пелоси заяви, че тя води делегация на Конгреса в региона, която ще включва посещения в Сингапур, Малайзия, Южна Корея и Япония. В съобщението не се споменава Тайван.

Един от източниците казва пред "Ройтерс", че Съединените щати са информирали някои съюзници за посещението на Пелоси на острова. Два други източника заяват, че по време на престоя си там, председателят на Камарата на представителите е планирал да се срещне с малка група активисти, които открито говорят за правата на човека в Китай.

Ответните реакции на Пекин могат да включват изстрелване на ракети в близост до Тайван, мащабни въздушни или военноморски дейности или по-нататъшни "фалшиви правни претенции", като например твърдението на Пекин, че Тайванският проток не е международен воден път, заяви пред репортери във Вашингтон говорителят на Белия дом за националната сигурност Джон Кърби.

"Няма да се хванем на въдицата или да участваме в точене на саби. В същото време няма да се оставим да бъдем сплашени", каза Кирби.

"Който си играе с огъня, ще изгори": Китай и САЩ са в конфликт заради плана на Нанси Пелоси да посети Тайван

Говорителят на китайското външно министерство Джао Лицзян заяви, че посещението на Пелоси ще бъде "груба намеса във вътрешните работи на Китай", и предупреди, че това ще доведе до "много сериозни събития и последствия".

"Бихме искали още веднъж да кажем на Съединените щати, че Китай е в готовност. Китайската народноосвободителна армия никога няма да остане безучастна и Китай ще предприеме решителни отговори и силни контрамерки, за да защити своя суверенитет и териториална цялост", заяви Джао.

Запитан какви мерки може да предприеме, Джао отговори: "ако тя се осмели да тръгне, нека изчакаме и да видим".

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен също призова Китай да "действа отговорно", в случай че Пелоси осъществи посещението.

"Ако председателката на парламента наистина реши за визитата и Китай се опита да създаде някаква криза или по друг начин да ескалира напрежението, това ще бъде изцяло за сметка на Пекин", каза той пред репортери.

Китай постоянно засилва дипломатическия и военния натиск върху Тайван. Заплахите за ответни мерки при посещението на Пелоси породиха опасения за нова криза в Тайванския проток, който разделя двете страни, която може да разклати световните пазари и вериги за доставки.

Пекин гледа на посещенията на американски официални лица в Тайван като на окуражаващ сигнал към лагера на привържениците на независимостта на острова. Вашингтон не поддържа официални дипломатически отношения с островната държава, но по силата на американското законодателство е длъжен да предостави на острова средства за самозащита.

Посещението на Пелоси, която е втора в линията на наследяване на президентския пост в САЩ и дългогодишен критик на Китай, ще се осъществи на фона на влошаването на отношенията между Вашингтон и Пекин. Последният председател на Камарата на представителите, посетил Тайван, е републиканецът Нют Гингрич през 1997 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024