НАП не смята някои медии за медии и не санкционира "забранената" реклама на хазарт Снимка: © Getty Images

От началото на годината данъчните власти са спрели 2500 сайта за незаконни залагания, но забраната за реклама на хазарт в медиите продължава да не води до резултати.

От отговор на Националната агенция за приходите (НАП) по Закона за достъп до обществена информация, публикуван на страницата на институцията, става ясно, че сигнали има, но санкции за реклами на хазарт няма.

"Пълната" забрана за реклама на хазарт беше въведена преди близо 5 месеца, но текстовете, приети в последните работни дни на 49-ото Народно събрание, изглежда не работят онлайн и рекламата на хазарт продължава да "живее" в интернет необезпокоявано.

Шумните заявки на депутатите, че промотирането на залагатия във всички медии, включително интернет страници, на практика се сблъсква с липсата на дефиниция за "електронни медии."

От отговора на НАП се разбира, че според данъчните в категорията "електронни медии" попадат само тези, които са в регистъра на СЕМ - радиата, телевизиите, техните интернет сайтове и българските аудио-визуални платформи.

"Следва да се отбележи, че няма как всеки сайт да притежава характеристиката на медия, тъй като не всеки сайт предоставя аудио-визуална медийна услуга/радиоуслуга, насочена към широката общественост с цел информиране, забавление или образоване посредством електронни съобщителни мрежи (...) Например сайт на лечебно заведение не е медия и не e насочен към масово осведомяване на хората", казват още от НАП.

"Много е важно да се уточни, че в Закона за хазарта ясно се забранява рекламата на хазартни игри, осъществявана "в печатни произведения и електронни медии, включително и на интернет страници". Разпоредбата следва да се тълкува систематично, с оглед постигане на истинските цели, заложени от законодателя, а именно ограничаване на рекламата в разпространяваните печатни произведения и медии, към които, чрез думата "включително" се цели и добавяне и на техните интернет страници, а не всички интернет страници по принцип, които се намират в свободното интернет пространство. Под "медии" следва да се разбират средствата за масово осведомяване на широк кръг от хора", пише в отговора на НАП.

По неофициална информация на Mediapool НАП не приема за медии онлайн издания, които не влизат в регистъра на СЕМ и в същото време нямат вестници и списания към тях, но например сайтовете на "Капитал" и "24 часа" са медии, защото имат и печатни издания към тях.

Данъчните припомнят, че законът забранява изрично рекламите, които приканват към залагания, както и да се обявяват името на хазартната игра, наименованието на хазартния оператор и търговската му марка. Но няма забрана за показване на лого.

"Само по себе си позиционирането на дадена търговска марка/лого на даден хазартен оператор не би следвало да се счита за недопустимо", твърди НАП.

"Законът за хазарта не поставя ограничения откъм съдържанието на знака на търговската марка и/или лого, с оглед на което наличието на рекламно съдържание, съдържащо графични елементи, фигури, рисунки в знака на дадена търговска марка/лого, но без придружаващи текстови послания, насочващи за промотиращи бонуси, награди и т.н, би се явило допустимо, само ако с използването му не се цели заобикаляне разпоредбата" за забрана на рекламата, казва още агенцията.

Данъчните отбелязяват конкретни трудности при проследяването на хазартните реклами онлайн:

  • Технически е трудно да се контролира цялото съдържание в интернет, дори със специализиран софтуер;
  • Законът за хазарта не може да регулира чуждестранни уебсайтове и платформи, достъпни в България, но управлявани извън страната;
  • В случаите, когато български лица (например известни личности) рекламират хазартни игри в нарушение на закона, НАП има правомощието да предприеме действия и да наложи санкции, но не и спрямо чуждестранни популярни личности.

Въпреки че забраната очевидно не работи, НАП казва, че все още няма достатъчно съдебна практика, която да "идентифицира конкретни слабости за бъдещи законодателни промени".

Рекламите на хазарт се завърнаха онлайн – напук на Народното събрание


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Проверка откри нови нередности в театрите в Пловдив, Варна и Плевен

Театри отчитали по две представления на ден, за да вземат по-голяма субсидия

18:05 - 17.10.2024
Важно днес

Израел потвърди, че лидерът на "Хамас" е бил убит при удар в Газа (Обновена)

Трима терористи са убити при израелски удар в Газа

17:20 - 17.10.2024
Европейски дневници

Мъск пак се размина с наградата "Сахаров". ЕП обяви краткия списък с номинирани

Три номинации на активисти и организации ще се борят за отличието

16:30 - 17.10.2024
Живот

Следродилната депресия: дълбокият мрак, който може да бъде разсеян

Ако психичните заболявания имаха образ върху тялото, всичко щеше да е някак по- лесно

15:35 - 17.10.2024
Важно днес

Съдът в Пловдив остави в ареста погребален агент, обвинен в измама с фалшиви кремации

Амбарев е взел 1639 лв. за услугата да кремира телата на починали хора, но не го е направил

14:15 - 17.10.2024