Снимка: © Screenshot

Заседанието на Народното събрание днес започна с декларация, контрареакция и почти бой.

Този път в частта с физическата саморазправа главни действащи лица се оказаха Хамид Хамид от ДПС и Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната". Напрежението се роди в залата, така и не се разбра защо точно. Но в скупчването на народни представители между банките се видя как Хамид посяга и изблъсква Ананиев в гърдите. По-нататъшни сблъсъци се разминаха.

Кой е Хамид Хамид от ДПС: От законотворец на Пеевски до адвокат на Доган

Председателстващият Мирослав Иванов скоропостижно даде 20 минути почивка, докато се успокоят страстите, настойчиво подканян от седящия до него Кристиан Вигенин. Думите му: "Дай почивка, ще стане проблем" бяха уловени от микрофоните точно преди на Иванов да отбележи "Г-н Хамид!!!" заради действията му и да прекрати за кратко заседанието.

Емоциите се нажежиха, след като лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов се качи на трибуната за декларация срещу снощния протест в подкрепа на сваления председател на Народното събрания Никола Минчев. Костадинов нарече гражданите "фашистка измет". Не беше прекъснат, получи забележка. Явор Божанков от БСП му отвърна от трибуната, че хора от протеста все пак са хвърляли по него стотинки, а не копейки. И той получи забележка.

Тук някъде в залата са се разменили реплики между представители на "Продължаваме промяната" и ДПС.

По-късно пред медиите Хамид Хамид заяви: "Леко бутнах Настимир Ананиев и той театрално залитна и падна върху колегите си". Версията на депутата от ДПС за случилото се е, че друг представител на ПП - Росен Костурков, е обидил негов колега. Когато Хамид станал да попита защо, Ананиев се намесил, дърпал го отзад за сакото и му крещял. Затова го бутнал - да спре да го дърпа и да крещи.

Прочитът на Ананиев бе друг - по думите му от ДПС са изнервени, защото "чекмеджето е празно", а самият той се намесил в ситуацията с Костурков, за да успокои напрежението, не да го провокира. Хамид го изблъскал с две ръце.

След почивката Мирослав Иванов настоя повече да не се случват грозни сцени. Обяви, че може да накаже Хамид с отстраняване за повече от едно пленарно заседание. Но няма да го направи.

На обидите и заплахите, отправени от Костадин Костадинов от трибуната, реагира и Елисавета Белобрадова от ДБ. Хората от "Възраждане" в опит да защитят лидера си казаха как и Христо Петров - Ицо Хазарта, бил наричал "фашисти" гражданите, но тогава не получил наказание.

"Не съм наричал гражданите фашисти. Нарекох така 13 човека", отговори Петров от трибуната. Депутатите от "Възраждане" са точно 13 на брой.

Час след официалния си старт в 9 ч сутринта пленарното заседание започна по същество. С изслушване на министъра на отбраната Драгомир Заков - по повод самолета, нарушил въздушното пространство на България и още няколко страни от НАТО. Заседанието бе закрито - заради засекретена информация, защото тече разследване по случая.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо