Напрежение в НС, Хамид Хамид от ДПС посегна на Настимир Ананиев от ПП Снимка: © Screenshot

Заседанието на Народното събрание днес започна с декларация, контрареакция и почти бой.

Този път в частта с физическата саморазправа главни действащи лица се оказаха Хамид Хамид от ДПС и Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната". Напрежението се роди в залата, така и не се разбра защо точно. Но в скупчването на народни представители между банките се видя как Хамид посяга и изблъсква Ананиев в гърдите. По-нататъшни сблъсъци се разминаха.

Кой е Хамид Хамид от ДПС: От законотворец на Пеевски до адвокат на Доган

Председателстващият Мирослав Иванов скоропостижно даде 20 минути почивка, докато се успокоят страстите, настойчиво подканян от седящия до него Кристиан Вигенин. Думите му: "Дай почивка, ще стане проблем" бяха уловени от микрофоните точно преди на Иванов да отбележи "Г-н Хамид!!!" заради действията му и да прекрати за кратко заседанието.

Емоциите се нажежиха, след като лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов се качи на трибуната за декларация срещу снощния протест в подкрепа на сваления председател на Народното събрания Никола Минчев. Костадинов нарече гражданите "фашистка измет". Не беше прекъснат, получи забележка. Явор Божанков от БСП му отвърна от трибуната, че хора от протеста все пак са хвърляли по него стотинки, а не копейки. И той получи забележка.

Тук някъде в залата са се разменили реплики между представители на "Продължаваме промяната" и ДПС.

По-късно пред медиите Хамид Хамид заяви: "Леко бутнах Настимир Ананиев и той театрално залитна и падна върху колегите си". Версията на депутата от ДПС за случилото се е, че друг представител на ПП - Росен Костурков, е обидил негов колега. Когато Хамид станал да попита защо, Ананиев се намесил, дърпал го отзад за сакото и му крещял. Затова го бутнал - да спре да го дърпа и да крещи.

Прочитът на Ананиев бе друг - по думите му от ДПС са изнервени, защото "чекмеджето е празно", а самият той се намесил в ситуацията с Костурков, за да успокои напрежението, не да го провокира. Хамид го изблъскал с две ръце.

След почивката Мирослав Иванов настоя повече да не се случват грозни сцени. Обяви, че може да накаже Хамид с отстраняване за повече от едно пленарно заседание. Но няма да го направи.

На обидите и заплахите, отправени от Костадин Костадинов от трибуната, реагира и Елисавета Белобрадова от ДБ. Хората от "Възраждане" в опит да защитят лидера си казаха как и Христо Петров - Ицо Хазарта, бил наричал "фашисти" гражданите, но тогава не получил наказание.

"Не съм наричал гражданите фашисти. Нарекох така 13 човека", отговори Петров от трибуната. Депутатите от "Възраждане" са точно 13 на брой.

Час след официалния си старт в 9 ч сутринта пленарното заседание започна по същество. С изслушване на министъра на отбраната Драгомир Заков - по повод самолета, нарушил въздушното пространство на България и още няколко страни от НАТО. Заседанието бе закрито - заради засекретена информация, защото тече разследване по случая.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ПП-ДБ иска да преговаря с ГЕРБ първо за регулаторите и службите, а чак после за министри

ГЕРБ трябва да работят по-бързо и по-старателно в преговорите, смята Петков

18:49 - 27.02.2024
Важно днес

Борисов иска коалиционно споразумение с ПП-ДБ за следващите 3 години

Борисов иска преразпределяне на министерските постове

17:35 - 27.02.2024
Живот

Мъск плати сметка за 4000 пая, след като Tesla отказа поръчката в последния момент

Местна пекарна е щяла да загуби 2000 долара, когато Tesla се е отказала от пайовете точно преди доставката им

16:51 - 27.02.2024
Важно днес

Кой и защо пак плаши, че България и Западът може да пращат войски в Украйна

Премиерът Николай Денков отхвърли спекулациите, че това е било обсъждано в Киев

16:17 - 27.02.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

След 3 изборни провала: ГЕРБ си върна разжалвания бивш кмет на Благоевград

Атанас Камбитов отново ще е общински лидер на ГЕРБ-Благоевград

15:10 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024