Снимка: © Screenshot/BTV

Същинска мистерия с участието на един малък самолет и шест държави от НАТО. Такава накратко е ситуацията с летателното средство, което прелетя незаконно над няколко европейски държави и кацна у нас.

Малкият самолет е навлязъл във въздушното пространство на седем държави, включително Полша, Словакия, Унгария, Румъния и Сърбия, преди да се озове в България. Шест от страните, с изключение на Сърбия, са членове на НАТО.

Всички опити на военновъздушните сили да установят контакт с летящия обект обаче се оказват неуспешни. Машината през цялото време е била с изключена сигнализация за локализиране и се е движила ниско. Редица въпроси като кой е извършителят и какви са намеренията му предстои да получат отговори от специалното разследване, образувано по случая.

Преди на достигне крайната си дестинация – България, самолетът е доловен по пътя му от Литва през Полша, Унгария и Румъния. В унгарската страна той е спрял да зареди за гориво, но не се е подчинявал на военновъздушните сили (ВСС) в страната.

Полицейските власти са подходили към летателното средство, но тогава „като на филм“ извършителите се качват обратно на него и излизат отново, обясни вътрешният министър Бойко Рашков в интервю за bTV.

Оттам самолетът прелита над териториите на Сърбия и Румъния, а в сряда вечерта навлиза и в българското въздушно пространство. Първоначално прави кратка спирка на бившето летище край видинското село Иново, за да зареди гориво от туби. Машината отново излита - преди полицията да стигне до нея.

Следващата дестинация в България се оказва изоставената писта на летището в село Буховци край Търговище – мястото не е използвано за полети от 1993 г. насам. Там самолетът е намерен покрит и с още топъл двигател.

Прокуратурата в Търговище започва разследване на мистериозната случка, което ще предаде на Националната следствена служба.

Неизвестните са няколко: защо превозното средство е прелетяло над почти цяла Европа, за да кацне в България и колко души са били на борда му?

Според властите в Румъния самолетът е „Бийчкрафт“, произведен през 60-те години на миналия век. На борда му са пътували двама души. Превозното средство не е показало враждебно или опасно поведение, но в нито един момент пилотът му не е отговорил на радио сигналите, предавани от румънските военни самолети, съгласно международните норми, посочват от румънското министерство на отбраната.

Подобно обяснение даде и българският военен министър Драгомир Заков:

„В нито един момент самолетът не беше заплаха за цивилна или военна инфраструктура в България. Летеше на ниска височина с доста ниска скорост, тоест, труден за прихващане от изтребители по този начин, но беше следен през цялото време“.

Заков коментира още, че самолетът се наблюдава от НАТО и е бил проследен от българските сили още преди да навлезе в територията на страната.

"Когато преценихме, че трябва да вдигнем изтребител във въздуха, ние го направихме, в много тежки условия. Беше направен полет, беше направено наблюдение. Военният самолет се върна в "Граф Игнатиево" преди началото на буря, изключително рисков полет. Пилотът, който излетя, рискува живота си, казвам го откровено, но си свърши работата", каза министърът.

Драгомир Заков уточни, че разследването ще установи дали самолетът е бил шпионски или не.

Проверка на Offnews показва, че откритият на пистата край Буховци самолет е модел Piper PA-23-250 Aztec, а такъв фигурира за продажба в британски сайт за авиационна техника на цена от 35 хил. долара. Летателният апарат, произведен в САЩ през 1962 г., е предложен от 72-годишния летец капитан Брониус Заронскис. Той самият твърди пред Offnews, че е продал машината в събота.

По казуса вътрешният министър на България Бойко Рашков посочи, че властите у нас поддържат връзка с колегите си от Литва и Унгария и обменят информация, която ще бъде предоставена на прокуратурата. Той обаче се въздържа от коментар по въпроси, свързани с извършителите - за да не се застраши хода на разследването.

„Това, което е извършено, ще бъде на 100% установено и доказано“, увери Рашков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"