"Хага" на Галин Стоев в Народния театър: пиеса за (бъдещия) процес срещу Путин Снимка: © Народен театър "Иван Вазов"

Пиесата "Хага" с режисьор Галин Стоев ще е първото премиерно заглавие на Народния театър за сезон 2023/2024.

Автор на пиесата е украинката Саша Денисова, а темата е войната в Украйна. Отправната точка на сюжетната линия са мечтите на малко момиченце, които трябва да го спасят от сивите руини на познатото всекидневие, разрушено от войната.

„Пред очите ни се разиграва своеобразна версия на (бъдещия) процес срещу Путин и неговото обкръжение в Хагския съд за военни престъпления и престъпления срещу човечеството“, каза известният български режисьор, директор на театъра в Тулуза, Франция, при представянето на постановката преди премиерата през септември.

В сюжета са използвани фрагменти от документални военни истории и семейни трагедии.

„Хага“ не противопоставя напълно фантазията и реалността. Жанрът на спектакъла е „политическа фантасмагория по действителен случай“.

Галин Стоев описва пиесата като комична и смразяваща театрална фантазия – все пак всичко се случва в главата на едно дете. Едновременно с това режисьорът споделя, че за първи път работи по театрален проект, който е толкова свързан с реалността.

Авторката на постановката Саша Денисова е украинка по произход, но кариерният ѝ път минава през Москва, където е живяла в по-голямата част от живота си. След инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 година Денисова е принудена да напусне руската столица, а всичките ѝ представления са спрени или забранени. Текста на „Хага“ тя завършва през март тази година, като спектакълът е поставен за първи път в Полша.

Радвам се, че съм в Народния театър и работя с български актьори. От години получавам покани от български театри, но случаят с „Хага“ е различен – изборът да поставя „Хага“ в България беше мой, отбеляза авторката на пиесата.

Директорът на Народния театър Васил Василев приел предложението на Галин Стоев да поставят „Хага“ веднага след като получил текста.

„Пиесата е предизвикателство и възможност за нас – хората на изкуството, да кажем какво мислим“, смята Василев.

Привличането на Стоев към репертоара на Народния театър идва след месеци на вътрешни скандали около действията на директора, които ескалираха с отстраняването на Александър Морфов като главен режисьор и последното решение на Камен Донев да напусне сцената заради конфликта си с Василев.

В екипа на спектакъла „Хага“ е Мира Тодорова – главният драматург на Народния театър. Според нея пиесата на режисьора Стоев е политическа, но не и пропагандна.

„Театърът, който прави Галин Стоев, е политически, доколкото се занимава със социално-политически реалности, които са особено актуални и са част от нашето съвремие, но в същото време не пропагандира, не формулира тези, а единствено очертава полета на обществени консенсуси и ценности“, обясни Тодорова.

Първите дати на премиерата на „Хага“ са 19 и 20 септември. На сцената ще видим 16 актьори, сред които са Юлиан Вергов, Деян Донков, Радена Вълканова, Радина Карджилова, Дарин Ангелов и Илиана Коджабашева. Билети вече могат да бъдат купени онлайн или на касите на театъра.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за нов генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024