Димитър Радев е преизбран за управител на БНБ (обновена) Снимка: © Булевард България

Със 155 гласа "За" от ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС Димитър Радев беше преизбран за управител на Българската народна банка.

Радев ще управлява БНБ през следващите 6 години до 2029 г. Веднага след избора той потвърди, че ще номинира депутатите от ПП и ДПС Андрей Гюров и Петър Чобанов за подуправители.

"От няколкото имена, които бяха консултирани, двама от моите фаворити получиха индикации за достатъчно широка подкрепа сред партиите", каза Радев пред журналисти. Той твърди, че лично е предложил двамата депутати, а не е чакал предложения от парламентарните групи.

Против кандидатурата му гласуваха 67 души от "Възраждане", БСП и ИТН, както и отцепилия се от ПП Радостин Василев.

Вторият кандидат Любомир Христов събра само 39 гласа от "Възраждане", плюс един глас от ПП-ДБ и един от ИТН.

Димитър Радев ръководи БНБ от лятото на 2015 г., а първият му мандат изтече през 2021. Любомир Христов е университетски преподавател в УНСС, издигнат от "Възраждане", който беше кандидат-вицепрезидент на Меглена Кунева преди 10 г.

"В рамките на мандата на г-н Радев са изпълнени всички остновни цели в концепцията му за развитие на БНБ. Това се потвърждава както с показателите за финансовата стабилност на банковия сектор, така и с присъединяването на България към Европейския банков съюз и ERM2", каза Десислава Атанасова при представянето на кандидатурата му.

Любомир Христов беше представен като "независим и обективен експерт, който може да брани българските национални интереси" от депутата от "Възраждане" Деян Николов.

БСП, които сами оттеглиха своя кандидат Николай Каварджиклиев, обявиха, че няма да подкрепят нито един от двамата номинирани.

Румен Гечев даде добри оценки за професионализма и на Христов, и на Радев, но обвини ГЕРБ и ПП-ДБ в "лицемерие с българските демократични процедури", защото предварително заявили готовност да преизберат действащия гуверньор.

Гечев позиционира БСП в лагера на "Възраждане" по темата за еврото, като разкритикува Димитър Радев, че задействал програма за ускорено присъединяване към еврозоната и не предоставил изисквания от БНБ доклад за последиците от членството във валутния съюз.

Тошко Йорданов използва случая да атакува ПП-ДБ за подкрепата за Димитър Радев, като обяви, че "по вселенска информация той е кандидат на ДПС".

"Ще имате управител на БНБ от ДПС, подуправител на БНБ от ДПС и шеф на Комисията по бюджет и финанси от ДПС. На всички парични потоци стои ДПС. И Асен Василев ще гледа тъжно, когато (Андрей) Гюров стане подуправител, но в неговия отдел настъпи преструктуриране и ще му резнат функциите", каза Йорданов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"Хамас" не хареса предложението за прекратяване на огъня, но преговорите продължават

"Хамас" е скептична към израелското предложение

10:36 - 02.05.2024
Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024