Живот отвъд пределите на Земята? НАСА откри следи от метан и въглероден диоксид в атмосферата на екзопланета Снимка: © NASA

НАСА съобщи, че в атмосферата на екзопланетата K2-18 b са открити следи от метан и въглероден диоксид. Обектът е наблюдаван с помощта на космическия телескоп „Джеймс Уеб“.

Според учените, наличието на подобни молекули може да означава, че на въпросната планета намираща се на около 120 светлинни години от Земята, може да има условия подходящи за живот.

Предполага се, че на повърхността й може да има огромен океан.

K2-18 b е 8,6 пъти по-голяма от Земята.

Подобни планети, чиито размери са между тези на Земята и Нептун, нямат аналог в Слънчевата система. Въпросът за състава на техните атмосфери е обект на продължаващи дебати в научните среди.

„Въпреки, че този тип планети не съществуват в нашата Слънчева система, те са най-разпространеният тип планети в Галактиката“, обяснява Субхаят Саркар от Cardiff University, който е част от екипа стигнал до заключенията.

Екзопланетата обикаля около червеното джудже К2-18, намиращо се в съзвездието Лъв. Въпросните звезди се характеризират със своите скромни размери и сравнително ниска температура. Те са най-често срещаните звезди в Млечния път, особено в района около нашето Слънце.

"Традиционно търсенето на живот извън Земята се фокусира върху малки, скалисти планети, но по-големите като K2-18 b, всъщност имат по-благоприятни условия за наблюдения на атмосферата," казва Нику Мадхусудан – астроном от Кеймбриджкия университет и водещ автор на статията, в която са описани заключенията на учените.

„Нашите констатации подчертават колко е важно да разглеждаме на различни среди в търсенето на живот на други места“, казва още астрономът.

НАСА съобщава още, че е възможно и да са открити и следи от молекула, наречена диметил сулфид, но за да се потвърди, са необходими допълнителни проучвания.

На Земята диметил сулфид се произвежда само от живи същества, като по-голямата част от молекулата се отделя от фитопланктона в морските води.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024