НАСА улови Слънцето "да се усмихва". Но може ли това да бъде опасно? Снимка: © Twitter/ NASASun

Изглежда понякога Слънцето наистина ни се усмихва. Буквално. Обсерваторията за слънчева динамика на НАСА е заснела снимка, на която се вижда "усмивката" най-близката звезда до нас, пише в. "Гардиън".

На изображението се виждат тъмни петна, които все едно оформят очи и дръзка, обърната усмивка. Агенцията публикува изображението в профила си в Туитър, като написа:

"Днес обсерваторията за слънчева динамика на НАСА улови слънцето да се "усмихва". Виждани в ултравиолетова светлина, тези тъмни петна на Слънцето са известни като коронални дупки и са региони, в които бързият слънчев вятър блика в Космоса".

След публикуването си снимката на НАСА предизвика множество реакции в социалните мрежи, като мнозина сравниха изображението с издълбана тиква за Хелоуин, лъв и дори герои от детското предаване Teletubbies.

Един потребител пише: "Това ли е лицето на човечето от "Ловци на духове"". Друг го сравнява с шоколадови бисквити.

Въпреки дружелюбния вид обаче експертите предупреждават, че короналните дупки на слънцето могат да означават слънчева буря, която да удари Земята в събота, 29 октомври.

Слънчевите бури са различни изригвания на маса и енергия от слънчевата повърхност, които на свой ред деформират земното магнитно поле. В резултат на това тези бури увеличават видимостта на полярното сияние в северното и южното полукълбо.

Подобни геомагнитните бури не са опасни за хората на повърхността на Земята. В Космоса обаче много високоенергийните частици, които се пренасят чрез тях, могат да причинят радиационно отравяне на хора и други бозайници. Те биха били опасни например за незащитени астронавти и голямо количество от тях може да бъде фатално. Все пак слънчевите бури и техните ефекти не са проблем за нас на повърхността на Земята.

Обсерваторията за слънчева динамика на НАСА е спътник, който наблюдава Слънцето от 2010 г. насам. Тя има за цел да изследва как се създава слънчевата активност и как се определя космическото време. Космическият апарат на обсерваторията измерва вътрешността на Слънцето, атмосферата, магнитното поле и енергийната мощност.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Петьо Петров - Еврото е в "близка на нас страна", според СДВР

Любена Павлова е "свързващото звено" на групите на Еврото и Нотариуса

09:15 - 22.02.2024
Важно днес

Протест в София след освобождаването на шофьора, убил 15-годишния Филип

37-годишният Петър Тодоров беше пуснат от съда под домашен арест

18:16 - 21.02.2024
Живот

Майкъл Сера ли се оказа създателят на CeraVe? Супербоул разкри загадката

„О, не знаехте ли? Истината се крие пред очите. Аз съм CeraVe“

16:50 - 21.02.2024
Важно днес

Прокурор и следовател отричат познанство с Нотариуса, не знаели и за клуба за магистрати

Радослав Димов и Ясен Тодоров сами поискаха да бъде изслушани по случая

16:38 - 21.02.2024
Важно днес

Почиташ паметта на Навални - привикват те за военна служба

Москва е разпоредила идентифициране на всички, който отдават почит на опозиционера след смъртта му

15:02 - 21.02.2024