Наследничката на Меркел се оттегля след фиаското в Тюрингия Снимка: © Getty Images

Анегрет Крамп-Каренбауер ще подаде оставка като лидер на Християндемократическия съюз (ХДС) на Германия и няма да се кандидатира за канцлер през 2021 г., съобщава Spiegel.

Според изданието - тя е информирала партийното ръководство за оттеглянето си в понеделник сутрин, като е предложила процесът по избор на водещ кандидат на ХДС да се проведе през лятото и това да сложи край на лидерството й.

Крамп-Каренбауер ще запази позицията си на министър на отбраната във федералното правителство на Ангела Меркел- пост, който пое през лятото на 2019 г. след избора на Урсула фон дер Лайен за председател на Европейската комисия.

Това слага край на амбициозната цел на Анегрет Крамп-Каренбауер да поведе Християндемократите в нова посока след края на ерата "Меркел" през 2021 г.

Причината за оставката е свързана с политическата криза в Тюрингия, когато местните представители на ХДС гласуваха заедно с "Алтернатива за Германия" при избора на министър-президент на провинцията.

Вотът в Ерфурт беше първият случай, в който традиционните партии допуснаха AfD да вземе участие в съставянето на регионално правителство, въпреки изричното условие да не се формират коалиции с крайната десница.

Анегрет Крамп-Каренбауер e обявила пред съпартийците си, че част от членовете на ХДС имат "неясно отношение" с AfD и "Левите", което противоречи на нейната визия за бъдещето на консервативната партия.

Ангела Меркел е присъствала на заседанието, като е благодарила за работата й и е предложила да остане начело на Министерството на отбраната.

Анегрет Крамп-Каренбауер наследи Меркел начело на партията през декември 2018 г. след победа срещу бившия председател на групата на ХДС в Бундестага Фридрих Мерц и министъра на здравеопазването Йенс Шпан. Смяната на ръководството се случи, след като Ангела Меркел обяви намерението си да се оттегли от политиката след края на последния си мандат.

"Без алтернатива"

Крамп-Каренбауер допусна много грешки - както стратегически, така и комуникационни, пише Мелани Аман в коментар за Spiegel. Авторитетът й като лидер се е изчерпал още преди кризата в Тюрингия, а ролята на най-силната жена в световната политика изглежда не е била по силите й.

Въпреки това причините за неуспешното й лидерство не се изчерпват само с личните недостатъци. Колегите на Крамп-Каренбауер от ръководството на ХДС са демонстрирали неведнъж, че не биха жертвали собствената си кариера, за да я извадят от компрометиращи ситуации.

Някои от тях - като министър-президентът на Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет - активно се надяват на шанс да поемат нейните функции. Други, като Ангела Меркел, отказват подкрепа за Крамп-Каренбауер със съображението, че партийният председател трябва сам да демонстрира способност да се справя с кризи, преди да премине на най-високата позиция в държавното управление.

Краят на управлението на Меркел обаче може да настъпи по-скоро от очакваното, а ХДС все още не е подготвен за промяната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Бийонсе сложи бижута на български дизайнери за снимка от своя нов албум

Бижута на Бийонсе от нова снимка за "Cowboy Carter" са дело на българските дизайнери Ливия Стоянова и Ясен Самуилов

17:24 - 12.04.2024
Важно днес

ГЕРБ и ДПС искат законови промени в полза на безконтролното строителство, казва "Зелено движение"

В неделя ще има протести срещу законодателните промени

16:26 - 12.04.2024