Томас Кемерих - министър-президент на Тюрингия за един ден


"Непростимо": С една дума Ангела Меркел описа тоталното сътресение, което изборът на нов министър-президент на провинция Тюрингия предизвика в германската политика.

За първи път от 2013 г. досега две от най-големите политически сили в страната - Християндемократическият съюз и Партията на свободните демократи - си позволиха да гласуват заедно с крайнодясната "Алтернатива за Германия" при избора на изпълнителната власт, макар и в регионално управление.

Изолацията на AfD като недопустим политически партньор беше изричен принцип както на десните, така и на левите партии от центъра. Въпреки това, табуто беше нарушено по време на опита за формиране на ново регионално правителство след изборите в Тюрингия, проведени в края на октомври 2019 г.

Изненадващото развитие на кризата не просто разтърси федералното правителство в отсъствието на Меркел от страната, но и постави под въпрос нормалното управление на други провинции в Германия, в които ХДС и "Свободните демократи" участват в коалиция. Граждански протести бяха организирани в Ерфурт, Ваймар, Йена и други от големите градове на Тюрингия.

Председателят на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер и лидерът на "Свободните демократи" Кристиан Линднер бяха подложени на тежки критики заради неспособността да удържат дисциплината на собствените си съпартийци. "Tрябва да се направи всичко, за да се изясни, че по никакъв начин това решение не съвпада с мисленето и поведението на ХДС", каза Меркел пред журналисти в Южна Африка, където я посрещна новината за обрата в Тюрингия.

Само ден след гласуването в Ландтага на Тюрингия - току-що избраният министър-президент Томас Кемерих ("Свободни демократи") подаде оставка заради огромния натиск.

Провинцията без полезен ход

До кризата се стигна заради резултатите от последните регионални парламентарни избори, проведени на 27 октомври 2019 г.

"Левите" - партията на действащия министър-президент Бодо Рамелов - спечели 31% от гласовете на избирателите, което е достатъчно, за да я превърне в първа политическа сила в Тюрингия, изместваща ХДС. Двата коалиционни партньора на "Левите" - Социалдемократическата партия на Германия и "Зелените" - обаче отбелязаха спад. СДП загуби 4 от досегашните си 12 мандата, а "Зелените" останаха с петима души в Ландтага.

Изборите създадоха още по-голям проблем вдясно. ХДС се оказа едва трета политическа сила с 21 места, изпреварена от "Алтернатива за Германия". При това, местният лидер на AfD Бьорн Хьоке е един от най-изявените крайни националисти в своята партия, което направи ударът срещу партията на Меркел особено болезнен.

Ситуацията се усложнява от факта, че "Свободните демократи" успяха да прескочат бариерата за участие в законодателната власт и да фрагментират още повече Ландтага на Тюрингия.

Разположението на силите показва, че досегашната коалиция "червено-червено-зелено" няма как да състави управляващо мнозинство. "Левите", СДП и "Зелените" имат само 42 мандата в 90-местния регионален парламент, т.е. имат нужда от поне 4 допълнителни гласа от други партии. За разлика от федералната Голяма коалиция зад правителството на Ангела Меркел - Християндемократите и Социалдемократите в Тюрингия са толкова слаби, че нямат достатъчно гласове, за да формират управление.

ХДС и Свободните демократи не желаят да се коалират с "Левите". СДП и "Зелените" не искат да се коалират с ХДС и Свободните демократи. На теория - никой не иска да се коалира с втората по големина политическа група "Алтернатива за Германия".

По метода на изключването - лидерът на "Левите" Бодо Рамелов има всички причини да се надява да повтори мандата си като министър-президент с правителство на малцинството.

Въпреки това AfD издигна собствен кандидат за министър-президент, независимо от декларираното нежелание на останалите членове на Ландтага да се коалират с крайната десница. За целта партията заложи на 43-годишния Кристоф Киндерфатер, безпартиен кмет на селото Зундхаузен (с население около 350 жители), критик на "превръщането на Германия в режим на Ангела Меркел". Киндерфатер твърди, че е предложил кандидатурата си както на AfD, така и на ХДС и Свободните демократи. Единствено крайната десница е приела да номинира слабо известния местен политик, обвиняван в това, че е изиграл ролята на "сламен човек" в тактическата игра на партията.

Рамелов знае, че няма да спечели от първия или втория тур на гласуването за министър-президент, когато е необходимо събирането на абсолютно мнозинство за легитимен избор. Това задължително условие обаче отпада при евентуалното трето гласуване в Ландтага.

Уловката е, че стигне ли се до трети вот, политическите групи имат право да издигнат нови кандидати. Победата на Рамелов зависи само от това дали AfD ще продължат да поддържат Кристоф Киндерфатер до последно. Изненадващо, този сценарий не издържа.

При последния тур "Свободните демократи" издигнаха своя местен лидер и бивш депутат в Бундестага Томас Кемерих, подкрепен от групата на Християндемократическия съюз от Тюрингия, но и гласовете на местните депутати от "Алтернатива за Германия".

Бодо Рамелов остана на второ място с 44 гласа след Кемерих с 49, а формалният кандидат на AfD излезе на нула от третото гласуване. Политическият скандал вече е факт. За първи път властта в германска провинция е разпределена с помощта на крайната десница.

Детронираният лидер на "Левите" реагира с колаж в Twitter, който сравнява договорката между Кемерих и Бьорн Хьоке (лице на крайната националистическа фракция в AfD) с допускането на Адолф Хитлер до властта по време на Ваймарската република на Паул фон Хинденбург. Рамелов прилага и цитат от изявление на Хитлер от февруари 1930 г.: "Най-големия успех постигнахме в Тюрингия. Днес ние сме решаващата партия там... Партиите в Тюрингия, които досега съставяха правителството, няма да успеят да постигнат мнозинство без нашето участие".

На свой ред новоизбраният министър-президент на Тюрингия Томас Кемерих обвини Рамелов в това, че лидерът на "Левите" "също е провокирал ситуацията", защото не оттеглил номинацията си въпреки ясното съзнание, че няма мнозинство. Кемерих посочва, че е поел инициативата да се кандидатира, "за да обедини демократичния център".

"Нови предсрочни избори само ще засилят допълнително позициите на крайните политически сили", казва той ден преди да се съгласи да подаде оставка.

Изборът на Томас Кемерих се превърна в тежък удар за ръководството на Християндемократическия съюз. Партийният председател Анегрет Крамп-Каренбауер обяви, че е предупреждавала както местната структура на ХДС, така и лидера на "Свободните демократи" Кристиан Линднер, че има опасност от схема, която ще отвори вратите за AfD към управлението. Крамп-Каренбауер твърди пред ZDF, че е "умолявала от сърце" Линднер да не издига кандидат за позицията в Тюрингия (т.е. да остави Бодо Рамелов да спечели втори мандат). Очевидно молбата не е стигнала собствените й съпартийци, още по-малко до Свободните демократи.

В четвъртък тя публикува отворено писмо до всички членове на ХДС, в което обяснява позицията си и посочва, че партията няма да подкрепя бъдещото управление на Томас Кемерих.

"Това не е добър ден за Тюрингия, не е добър ден за Германия. ХДС винаги е казвала ясно: не може да има сътрудничество нито с "Левите", нито с "Алтернатива за Германия". Поради тази причина ХДС не е издигнал свой кандидат, след като е било ясно, че той няма да бъде избран. Поради тази причина предварително поисках от ръководството на Свободните демократи също да не издигат кандидат", пише тя в писмото си. Крамп-Каренбауер твърди, че никога не е разрешавала на ХДС да гласува в синхрон с AfD и че поддържа тази позиция и занапред.

"Този министър-президент ще има парламентарно мнозинство само с помощта на AfD. Това изключва всякакво сътрудничество с него, тъй като то противоречи на базовите ни принципи", пише тя.

Бившият председател на СДП Зигмар Габриел обаче отправи директни критики срещу двамата партийни лидери. По думите му, колебливото поведение на Крамп-Каренбауер е дало смесен сигнал до християндемократите в Ерфурт.

"Би било удивително, ако тя и нейният колега, лидерът на Свободните демократи Кристиaн Линднер, не са подозирали за плановете на своите приятели от Тюрингия. Дори това да е вярно - и двамата нямат място на върха на германската политика", казва Зигмар Габриел.

Според информация на Business Insider, Кристиан Линднер е дал "зелена светлина" за номинацията на Томас Кемерих за министър-президент с подкрепа на AfD още преди два дни. Изданието твърди, че Кемерих е разговарял с партийния лидер в понеделник вечер след провеждане на среща на местното ръководство, като го е информирал, че либералите биха искали да направят алтернативно предложение при третия кръг от гласуването. Източниците на медията твърдят, че е обсъдена възможността Кемерих да спечели с тактическо гласуване от AfD - и в крайна сметка Линднер е позволил това да се случи.

"Свободните демократи" излязоха със своя позиция, в която отхвърлят твърденията на BI: "В нито един момент председателят нa Свободните демократи Линднер - неофициално или публично - не е одобрявал каквото и да било сътрудничество с AfD". Пред Focus говорител на партията потвърждава, че Линднер и Кемерих са обсъждали възможността за включването му в третия етап от гласуването, но не съобщава дали действително е говорено за сценария с привличане на гласове от AfD.

Кристиан Линднер обяви, че ще поиска вот на доверие като партиен лидер и обяви, че не приема поставянето на политическата сила в зависимост от "Алтернатива за Германия".

В четвъртък групата на "Свободните демократи" в Тюрингия анонсира, че ще да внесе искане за разпускане на Ландтага и предизвикване на нови избори, а Томас Кемерих ще подаде оставка. За Свободните демократи провеждането на нови избори би било труден сценарий. През есента едва успяха да спечелят място в местния парламент, а след този ход става все по-съмнително дали ще успеят да прескочат бариерата от 5%.

За да се разпусне Ландтагът, е необходимо мнозинство от 2/3 - т.е. освен "Левите", СДП, "Зелените" и "Свободните демократи" трябва да се получи подкрепа от Християндемократическата партия или от AfD. Кемерих посочва, че дори този опит да е неуспешен, той е готов да поиска вот на доверие, така че да улесни процедурата.

Оттук нататък отговорността ще трябва да се търси на по-високо ниво. Лидерът на "Свободните демократи" Кристиан Линднер отказваше да подкрепи нов кабинет на Ангела Меркел през 2017 г. с думите, че "по-добре да не управляваме, отколкото да управляваме грешно". Наследничката на Меркел Анегрет Крамп-Каренбауер получи най-тежкия урок по лидерство от началото на мандата си начело на ХДС.

"Алтернатива за Германия" и "Левите" имат причини да се надяват на още по-добри резултати при предсрочни избори заради мобилизирането на силите си, докато Берлин едва ли ще се справи скоро с последиците от поредния политически трус.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024