Снимка: © Getty Images

Вицепрезидентът на Samsung Лий Дже-йонг, който на практика е собственик на компанията, беше осъден на 2,5 години затвор заради подкупи и злоупотреба с влияние. Това реши Върховният съд в Сеул в понеделник.

Обвинението на 52-годишния милиардер е следствие от корупционния скандал, който свали от власт бившия президент на Южна Корея – Пак Кън Хе. Тя бе първата жена, управлявала страната – от 2013 до 2017. Според съда Лий редовно ѝ давал подкупи и я подтиквал да използва влиянието си, за да му помогне да спечели правителствена подкрепа за сливане между две дъщерни дружества на Samsung през 2015 г.

Целта била това да му позволи „плавно наследяване“ на бизнеса на компанията от баща му Лий Кун-хи, който почина миналата година.

Върховният съд обяви, че вицепрезидентът на технологичната компания е обвинен в подкупи, злоупотреба с влияние и укриване на престъпления на стойност 8,6 милиарда корейски вона – или 7,8 млн. долара. Това е последната от продължителните битки на Лий в съда.

През 2017 той беше осъден, след като предложи милиони долари на Пак и нейния дългогодишен приятел Чой Сун-сил. Първоначалната му присъда от пет години затвор беше намалена след обжалване, а милиардерът бе пуснат на свобода след година. Във връзка с това обвинение Пак Кън Хе и Чой излежават съответно 22 и 18 години зад решетките.

Делото бе върнато във Върховния съд през 2019. По-ниската инстанция обяви, че подкупите, предлагани от вицепрезидента на Samsung, са били на много по-висока стойност. Стана ясно още, че към незаконните практики на Лий влизат преводи към Чой, с които е подкрепил фондация за зимни спортове.

Новата му присъда идва в критичен период за Samsung и поставя бъдещото лидерство на компанията под огромен въпрос. Бащата на бизнес магната – Лий Кун-хий, почина през 2020. Шест години по-рано той претърпя инфаркт и макар да остана на поста си като председател, същинският лидер на технологичния гигант бе именно синът му.

От Samsung отказаха да коментират присъдата на Лий Дже-йонг. Акциите на технологичната компания се сринаха с 3,8% след решението на съда.

Шефът на Samsung може да обжалва наказанието. Годината, която вече прекара в затвора, ще се брои като част от присъдата му и така тя става 18 месеца.

Лий е изправен пред още една съдебна битка. Срещу него се води още едно дело заради спорното сливане на две дъщерни дружества на Samsung през 2015, които му помогнаха да установи контрол над компанията. Той и още 10 директори бяха обвинени миналата година за незаконни транзакции и лъжесвидетелство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Комисията препоръчва на България и Северна Македония да честват заедно Самуил

Повече от 100 наемници от "Вагнер" са били убити в Попасна

Няма потвърдена информация за предполагаемото ликвидиране на "готвача на Путин"

Адел пред Elle - за силата да отмениш цяло турне и за всички "първи пъти", в които е правила нещо

Ново интервю с певицата излиза в септемврийския брой на Elle

Талибаните празнуват първата година от завземането на Афганистан

От една година правата на жените в страната са силно ограничени

"Системата ни убива" влиза в политиката със стари партийни кандидати

"Мантрата за кюлчетата и чекмеджетата се изтърка. Мантрата за оставката на Гешев също"

Борисов иронизира Василев и Петков: "Без тях ПП-тата стават много приятна партия"

"Ние сме се махнали. Година и половина ГЕРБ ги няма"

Росен Христов се готви да преговаря с "Газпром" - "ако е необходимо"

"На нас ни трябва газ, който хората да могат да си позволят да купят и да работят"

Слави Трифонов не декларирал имуществото си, за да няма "мръсен сеир"

Щом е изкарал парите си "по телевизора", няма проблем да наруши закона, според Тошко Йорданов