Наследникът на Samsung, който подкупи бившия президент на Южна Корея, е осъден на 2,5 г. затвор Снимка: © Getty Images

Вицепрезидентът на Samsung Лий Дже-йонг, който на практика е собственик на компанията, беше осъден на 2,5 години затвор заради подкупи и злоупотреба с влияние. Това реши Върховният съд в Сеул в понеделник.

Обвинението на 52-годишния милиардер е следствие от корупционния скандал, който свали от власт бившия президент на Южна Корея – Пак Кън Хе. Тя бе първата жена, управлявала страната – от 2013 до 2017. Според съда Лий редовно ѝ давал подкупи и я подтиквал да използва влиянието си, за да му помогне да спечели правителствена подкрепа за сливане между две дъщерни дружества на Samsung през 2015 г.

Целта била това да му позволи „плавно наследяване“ на бизнеса на компанията от баща му Лий Кун-хи, който почина миналата година.

Върховният съд обяви, че вицепрезидентът на технологичната компания е обвинен в подкупи, злоупотреба с влияние и укриване на престъпления на стойност 8,6 милиарда корейски вона – или 7,8 млн. долара. Това е последната от продължителните битки на Лий в съда.

През 2017 той беше осъден, след като предложи милиони долари на Пак и нейния дългогодишен приятел Чой Сун-сил. Първоначалната му присъда от пет години затвор беше намалена след обжалване, а милиардерът бе пуснат на свобода след година. Във връзка с това обвинение Пак Кън Хе и Чой излежават съответно 22 и 18 години зад решетките.

Делото бе върнато във Върховния съд през 2019. По-ниската инстанция обяви, че подкупите, предлагани от вицепрезидента на Samsung, са били на много по-висока стойност. Стана ясно още, че към незаконните практики на Лий влизат преводи към Чой, с които е подкрепил фондация за зимни спортове.

Новата му присъда идва в критичен период за Samsung и поставя бъдещото лидерство на компанията под огромен въпрос. Бащата на бизнес магната – Лий Кун-хий, почина през 2020. Шест години по-рано той претърпя инфаркт и макар да остана на поста си като председател, същинският лидер на технологичния гигант бе именно синът му.

От Samsung отказаха да коментират присъдата на Лий Дже-йонг. Акциите на технологичната компания се сринаха с 3,8% след решението на съда.

Шефът на Samsung може да обжалва наказанието. Годината, която вече прекара в затвора, ще се брои като част от присъдата му и така тя става 18 месеца.

Лий е изправен пред още една съдебна битка. Срещу него се води още едно дело заради спорното сливане на две дъщерни дружества на Samsung през 2015, които му помогнаха да установи контрол над компанията. Той и още 10 директори бяха обвинени миналата година за незаконни транзакции и лъжесвидетелство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Властите започват евакуация на хора, които живеят в района на Гара Елин Пелин (Обновява се)

По първоначална информация има пострадали.

18:41 - 25.07.2024
Европейски дневници

България е доникъде с предложенията за еврокомисари, а ЕК даде краен срок

България все още е в следизборна безизходица и не е ясно какво ще се случва с кандидатите за еврокомисари

17:40 - 25.07.2024
Важно днес

"Александровска" болница спира аутопсиите - моргата е препълнена

Това може да блокира работата по разследвания, алармира прокуратурата

17:02 - 25.07.2024
Млада България

Защо 25% от поколението Z водят родителите си на интервюта за работа

В сравнение с поколенията преди тях, Gen Z имат по-особено отношение към работата

16:34 - 25.07.2024
Бизнес

OTP Group, част от която е и Банка ДСК, e най-добре представящaта се банка в Европа, според S&P

OTP Group оглави първата класация на S&P Global Market Intelligence за най-добре представящите се банки в Европа за 2023 година

15:59 - 25.07.2024
Важно днес

ПП-ДБ поискаха създаването на парламентарна комисия срещу кмет на ГЕРБ

В мотивите към проекта се посочва, че жители на Доспат и представители на местния бизнес твърдят, че са "жертви на множество случаи на репресия от страна на кмета.

15:58 - 25.07.2024
Европейски дневници

ЕК завежда дела срещу България в съда на ЕС заради няколко нарушения

ЕК е завела три дела срещу България по различни законодателни нарушения

15:10 - 25.07.2024