НАТО обеща 40 млрд. евро военна помощ за Украйна през 2025 Снимка: © Getty Images

Лидерите на НАТО подписаха обща декларация във Вашингтон, в която се ангажират с дългосрочна подкрепа за Украйна срещу руската инвазия. Тя е оценена на поне 40 млрд. евро за следващата 2025 г.

В текста се казва, че Украйна е "на необратим път към пълна евроатлантическа интеграция, включително членство в НАТО", но не се определя срок за приемането на страната и не се отправя формална покана.

Украинският президент Володимир Зеленски, който участва на срещата на върха, благодари на Дания и Нидерландия за това, че ще предоставят свои изтребители F-16 на Киев. Очаква се Норвегия също да предаде свои бойни самолети на страната.

Над 500 000 войници на НАТО ще бъдат приведени във висока готовност, обяви още генералният секретар на организацията Йенс Столтенберг. Той пое ангажимент за засилване на капацитета за противовъздушна отбрана и за интегриране на защитните системи между държавите от съюза.

Членството на Украйна в НАТО "не е въпрос "Дали?", а "Кога?", каза още той.

Декларацията на НАТО обвинява руското нападение срещу Украйна за това, че е "разбило мира и стабилността в Евроатлантическия регион", а Москва представлява най-голямата заплаха за членовете на отбранителния съюз.

Китай също е посочен като "ключов помощник на Русия във войната срещу Украйна" заради доставките за военно-индустриалния комплекс на Москва.

Иран и Северна Корея са критикувани в декларацията за това, че предоставят директни военни помощи на Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024