Национал на Аржентина се забърка в грозен расистки скандал срещу Франция Снимка: © Getty Images

23-годишният национал на Аржентина Енцо Фернандес се забърка в доста неприятен скандал, който не само помрачи шампионската му титла от Копа Америка, но и доведе до дисциплинарна проверка срещу него в "Челси".

В нощта на победата Фернандес публикува клип, в който се вижда как той и съотборниците му от Аржентина празнуват трофея, докато пеят песен с купища обиди срещу цветнокожите футболисти на Франция.

Според Marca, текстът ѝ гласи: "Те играят за Франция, но всички са от Ангола. Тичат добре, спят с транссексуални, майка им е нигерийка, баща им е камерунец, но на паспорта пише французин".

Записът е пуснат лично от Фернандес - явно превъзбуден от успеха на финала на Копа Америка.

Безвкусните подигравки обаче не останаха без реакция.

Съотборникът на аржентинеца в "Челси" Уесли Фофана го обвини в проява на "необуздан расизъм" на фона на повърхностните кампании на футболните федерации срещу езика на омразата. Други играчи на "Челси" като Аксел Дисаси и Мало Густо демонстративно спряха да следват Фернандес в Instagram, без да коментират поведението му.

Самият Фернандес се опита да се извини по неубедителен начин, като обяви, че заставал срещу "всякаква дискриминация" и че текстът на песента не отговарял на вярванията му.

Нищо от това не помогна за спасяване на репутацията му, както и на тази на съотборниците му.

Френската футболна федерация също реагира с осъдителна декларация заради "неприемливите расистки и дискриминационни изказвания" срещу играчи от френския отбор.

"Като се има предвид сериозността на тези шокиращи думи, които противоречат на ценностите на спорта и на човешките права, президентът на Федерацията Филип Диало реши директно да подаде жалба до аржентинските си колеги и ФИФА", се казва в позицията им.

"Челси" също откриха вътрешна дисциплинарна проверка срещу Фернандес - но все пак заявяват, че приемат и оценяват публичното му извинение. "Ще използваме този случай като възможност за повишаване на образованието", се казва в позицията.

Енцо Фернандес премина в "Челси" от "Бенфика" за рекордна сума за Великобритания от 106.8 милиона паунда през 2023. В момента тече 8,5-годишен договор, който му гарантира място на Стамфорд Бридж до лятото на 2031.

В клуба играят общо 8 футболисти с френско гражданство, и повечето от тях са цветнокожи - т.е. завръщането на аржентинеца в отбора ще е, меко казано, неловко.

Според спортните медии, обидната песен се е появила след победата на Аржентина срещу Франция на финала на Световното първенство през 2022 г. Репликата за "транссексуалните" е препратка към слухове за предполагаема връзка между Килиан Мбапе и модела Инес Рау - първата открито транссексуална плеймейтка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024