Навални не се нуждае от респиратор и може да става от леглото Снимка: © facebook.com/Navalny

Алексей Навални вече не е на апарат за обдишване и може да става от леглото си. Това обявиха от берлинската клиника "Шарите" в шестото поредно съобщение за състоянието на руския опозиционен лидер.

"Състоянието на Алексей Навални, който се лекува в "Шарите" в Берлин от 22 август 2020, продължава да се подобрява", гласи изявлението на лекарите. "Успешно бе премахната механичната вентилация на пациента. В момента той постепенно се раздвижва и може да става от леглото си за кратки периоди от време". От берлинската болница добавят, че изнасят тази информация след лична консултация с политика и съпругата му Юлия.

Три отделни лаборатории в три различни държави са провели независими изследвания по случая с отравянето на Алексей Навални, като всички са стигнали до извода, че руският опозиционен лидер е бил отровен с нервното бойно вещество от групата „Новичок“. Това обяви днес германското правителство в официално съобщение, в което призова Русия „да обясни“ какво се е случило.

След като в началото на месеца германска лаборатория откри веществото, с което е бил отровен ръководителя на руския Фонд за борба с корупцията, управляващо правителство е решило да провери достоверността на своите данни с „европейски партньори“ в лицето на Франция и Швеция.

„Резултатите от тези изследвания на специални лаборатории във Франция и Швеция сега са достъпни и потвърждават германските доказателства“, пише в официалното съобщение. „Сега, по време на разследването, три лаборатории са предоставили данни за нервно бойно вещество от групата „Новичок“ като причина за отравянето на Навални“.

Навални вече може да говори, отровен е с нов тип "Новичок"

„Подновяваме своя призив към Русия да обясни какво се е случило. Поддържаме близък контакт с нашите европейски партньори относно по-нататъшни стъпки“, пишат от немското правителство.

Навални бе отровен в края на август – докато летеше към Москва той се почувства зле и самолетът кацна спешно в Омск. Оттам той бе транспортиран в берлинската клиника „Шарите“. Преди няколко дни Der Spiegel и Bellingcat съобщиха, че политикът е успял да възстанови говора си и e възможно да си спомни събитията преди изпадането в безсъзнание по време на полета от Томск към Москва.

Русия иска да участва в разследването на германските власти по случая "Навални"

Русия иска да участва в разследването на случая с нападението над Навални, което се провежда в Германия от немски следователи, въпреки че отказваше да започне свое собствено разследване и отричаше да имя отравяне.

Днес френският президент Еманюел Макрон лично е съобщил в телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин, че френска лаборатория е потвърдила отравянето на Навални с „Новичок“, съобщи РИА Новости. Той е призовал Русия да проведе щателно разследване и е добавил, че Франция е солидарна с Германия по отношение на стъпките, които трябва да се предприемат в тази ситуация. Президентът на Русия обаче е казал, че обвиненията към Москва са „необосновани и неуместни".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024