Снимка: © facebook.com/Navalny

Руският опозиционен лидер Алексей Навални е успял да възстанови говора си и e възможно да си спомни събитията преди изпадането в безсъзнание по време на полета от Томск към Москва. Това съобщават Bellingcat и Der Spiegel в обща статия, като се позовават на свои източници.

Твърдението за възстановената памет на Навални за случилото се преди полета беше подложено на съмнения, след като прессекретарят на Фонда за борба с корупцията Кира Ярмиш написа в Twitter, че "статията е силно преувеличена и съдържа много фактически неточности". Един от авторите на публикацията Христо Грозев впоследствие обяви, че е проверил отново информацията си от "източник, близък до лечението" на Навални, който "потвърждава описанието за (по-добро от очакваното) възстановяване, включително на паметта". Той посочва, че се надява "да видим обективни доказателства скоро". 

Според Spiegel, криминалната полиция на Берлин е увеличила мерките за сигурност в болницата "Шарите", където се лекува Навални. Мобилизирани са допълнителен брой полицаи и е засилен контрола на достъпа около неговото отделение. 

Мярката е взета във връзка с бързото подобрение на състоянието на 44-годишния ръководител на руския Фонд за борба с корупцията. Това показва, че службите за сигурност в Берлин се опитват да не допуснат нов опит за убийство на Навални, пише Spiegel.

Die Zeit публикува свое разследване по случая, като посочва, че военният институт по фармакология и токсикология е открил следи от нова, модифицирана версия на "Новичок" в тялото на руския опозиционер.

"Навални е трябвало да умре на борда на самолета. Фактът, че все още е жив, е свързан с поредица от щастливи обстоятелства, например на бързата реакция на пилота, който е приземил машината извънредно, както и на лекарите в Омск, които веднага са влели противоотровата атропин", пише изданието. 

Случаят "Навални" и фалшивият сигнал за бомба на летището в Омск

Операция с толкова смъртоносно и сложно отровно вещество би могла да се изпълни само от някоя от тайните служби, казва Zeit, като цитира анонимни германски експерти. Самото съществуване на новия вариант на "Новичок" изключва версията, че някой руски олигарх би могъл да извърши този атентат на своя глава.

НАТО призова Русия да разкрие своята "програма Новичок"

Двукомпонентната отрова изисква специална лаборатория и не може да се придобие от обикновени престъпници. Германските служби смятат за "немислима" версията, че чужда разузнавателна служба може да изпълни подобна акция на руска територия - Навални е под непрекъснато наблюдение от страна на ФСБ. 

"Всичко това води до един възможен извод - Кремъл е издал заповед да бъде отстранен един от недолюбваните критици на властта", пише Zeit, и напомня думите на Ангела Меркел: "Трябвало е Навални да бъде накаран да замълчи". 

The Insider съобщава, че следи от отровата са открити не само в тялото на руснака, но и по повърхността на бутилка, от която той е пил, преди да припадне. 

"Ако тази бутилка не беше попаднала в Германия, определянето на конкретния тип отрова щеше да е много по-сложно и именно този пропуснат детайл е най-големият провал на руските спецслужби", пише в статията. 

В първите часове на кризата говорителката на Навални Кира Ярмиш съобщаваше, че той е пил само чай в кафенето на летището на Томск.  

Къде отседнал и каква храна е поръчвал: Руска медия открито разказа как Навални е следен


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на разследването "Осемте джуджета" беше отличен от Държавния департамент на САЩ

Николай Стайков е съосновател на Антикорупционния фонд

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"