Случаят "Навални" и фалшивият сигнал за бомба на летището в Омск Снимка: © Omsk.aero

Съмненията около отравянето на Алексей Навални се задълбочиха заради странното съвпадение между извънредната ситуация на борда на самолета с руския опозиционер и принудителната евакуация на летището в Омск заради фалшив сигнал за бомба на 20 август.

Заплахата за взривяване на летището е регистрирана 5 минути след като пилотът на самолета с Навални е известил диспечерите в Омск, че ще се наложи да осъществи аварийно кацане.

В руските социални мрежи се разпространява 30-минутен запис от комуникацията на летището в Омск в деня на отравянето на Навални. На 8:58 мин. диспечерката призовава пилотите да не пускат пасажерите в автобусите, защото се провежда евакуация на летището. Малко след 14-та минута, пилотът на самолета с Навални съобщава, че прави заход към пистата. В 28:24 мин. (около 20 минути след анонса за евакуация) пилотът на самолета моли да бъде изпратена линейката на Спешна помощ.

От летището в Омск казват, че евакуацията е проведена заради сигнал за бомба, който е постъпил 5 минути след като самолетът на авиокомпанията S7 е помолил за кацане заради болен пасажер.

"Първото съобщение дойде в 8:25, второто - в 8:30. И в двата случая се проведоха стандартните мероприятия. Важно е да се отбележи, че обявената евакуация на хората, намиращи се в аерогарата, не повлия по никакъв начин на оперативните действия на летищните служби, които са свързани с оказването на своевременна медицинска помощ", казва говорителката на Омското летище Галина Гавриш.

"В момента на кацането, медицинските екипи бяха на място и се качиха на борда на самолета след поставянето на стълбата", казва тя.

Според Гавриш, фалшивият сигнал за бомба е бил трети в рамките на последните две седмици преди инцидента с Алексей Навални.

Другите два подобни случая са регистрирани на 9 и 13 август.

Руската медия "Знак" посочва, че при извънредно кацане на самолет поради медицински причини не е необходима евакуация на хората, които се намират в сградата на летището. Полицията в Омск отказва да коментира обстоятелствата по кацането на самолета.

В Twitter бяха разпространени имената на членовете на екипажа на полет 2614, които са направили кацането в Омск, за да спасят Алексей Навални.

Прессекретарят на "Фонда за борба с корупцията" Кира Ярмиш, която е придружавала Алексей Навални в деня на предполагаемото отравяне, описва хронологията на случилото се в интервю за Любов Собол.

Ярмиш казва, че Навални се е намирал в отлично състояние до качването в самолета от Томск към Москва. Около пет минути след излитането той я моли за салфетка.

"След кратко време Алексей ми каза: "Не се чувствам добре, може ли да поговорим, да разменим няколко думи", разказва Ярмиш. Тя е започнала да му преразказва съдържанието на книгата, която е взела със себе си на борда.

"През това време Алексей реагираше на думите ми, задаваше въпроси, кимаше. Разказвах книгата, в един момент се обърнах към него и видях, че е блед като платно. В този момент покрай нас мина количката с напитки и го попитах дали ще му помогне, ако пийне вода, защото не изглежда много добре. Алексей се вгледа в количката и каза "Не, но ще трябва да стана". Вървеше абсолютно нормално, не е залитал, не е падал. Отиде до тоалетната, но минаха 15 минути и не се връщаше. Погледнах какво се случва и видях, че се е образувала опашка.

В един момент по високоговорителя обявиха, че търсят лекар. С много спокоен глас, никаква паника. След още две минути отново се повтори обявлението, че търсят лекар. В този момент казах на Иля (помощник на Навални), че трябва да проверим какво се случва. Иля се изгуби за дълго. На третото обявление беше казано, че самолетът ще направи извънредно кацане и че пътниците трябва да заемат местата си.

В този момент Иля дойде и каза, че на Алексей му е много зле и лежи на пода в частта, където се намира самолетната кухня. Изтичах там, видях, че е дошла медицинска сестра. Проблемът е, че тя не разполагаше с никакви средства. Той беше практически в безсъзнание. Имаше проблем и в това, че не можеше да се намери подходящо летище за кацане и чакахме доста дълго, мисля, че минаха около 40 минути. Но не е по вина на пилотите, решението да се осъществи кацането беше взето бързо", казва Ярмиш.

По думите й - извеждането на Навални от самолета се е забавило заради това, че количката на стюардите е блокирала пътеката към задните изходи на самолета и се е оказало невъзможно да внесат носилката оттам.

"С Иля тичахме от единия край на самолета до другия, за да разберем откъде ще дойде носилката. Качиха се двама лекари, веднага го поставиха на система, не знам какво имаше в нея. Отвориха единия изход, извадиха го и го качиха в линейката. Известно време не ме пускаха в нея и стоях на пистата, защото казаха, че на летището тече евакуация, затова всичко е много усложнено. Не мога да кажа, че сигналът е повлиял на работата на вътрешната работа", казва Кира Ярмиш.

Тя свидетелства, че медиците от Спешна помощ са съобщили, че Навални има токсично отравяне, но са я успокоили, че вероятно "ще прекара един ден в безсъзнание, и после всичко ще се оправи".

"Вкараха Алексей в приемното и след това повече не го видях. Не знам какво се е случвало с него", разказва Ярмиш.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024