Къде отседнал и каква храна е поръчвал: Руска медия открито разказа как Навални е следен Снимка: © facebook.com/Navalny

Руският уебсайт mk.ru („Московский комсомолец“) публикува статия, в която описва в детайли действията на Алексей Навални в дните преди отравянето му. Изданието се позовава на „служители на реда и цивилни полицаи“, които са го шпионирали през цялото време, и разказва за всеки ход на руския опозиционен лидер – къде е пътувал, в кои хотели е отсядал, с кого се е срещал и дори каква храна си е поръчвал.

Според поддръжниците на Навални – не е тайна, че всяка негова стъпка е следена от Кремъл. „Но сега е първият път, в който това се признава толкова открито“, казва Никита Кулаченков от Фонда за борба с корупцията, чийто ръководител е Навални.

Говорителят на опозиционния лидер Кира Ярмиш написа в Twitter, че материалът е доказателство за това колко зорко е следен той. „Добре го знаехме и преди, но е удивително, че не се поколебаха да разкажат на всички за това“, сподели тя.

В публикацията се твърди, че Навални е бил отровен или на летището, или в самолета. На 20 август той се почувства зле по време на полет от Томск към Москва и самолетът кацна по спешност в Омск, където политикът бе приет в болница.

Как Германия успя да прибере Алексей Навални от Русия

44-годишният мъж пристигнал в Новосибирск преди инцидента поради две причини – да заснеме поредното си разследване, използвайки дрон, както и да се срещне със свои поддръжници, предава „Московский комсомолец“. „Според нашите източници от силите за сигурност – всички тези дейности са били под контрола на служители на реда“, добавят от изданието.

Няколко дни по-късно Навални напуснал Новосибирск, придружаван от трима души. Те си тръгнали с два автомобила, един от които бил минибус – но и двете превозни средства били с новосибирска регистрация. Изданието пише, че турът бил „добре прикрит“, но над автомобилите било използвано скрито наблюдение. Те били придружени от полицаи в цивилни дрехи от Кемерово и Томск.

На 18 август Навални пристигнал в Томск, около 18:00 ч. Mk.ru пише, че за четиримата души били запазени седем стаи в хотел „Ксандър“. Руският опозиционен лидер прекарал нощта в различна стая от тази, която била предназначена за него.

Поведението на Навални било „предпазливо“, сочат източниците на „Московский комсомолец“. Не „блестял“ пред камерите и дори не използвал кредитната си карта. Всички негови движения били свързани с разходки в центъра, срещи с поддръжници и правене на общи снимки с тях.

Служителите на реда не са установили подозрителни действия в този период, които може да са довели до отравянето, пише mk.ru.

Навални се срещнал с двама кандидати за предстоящите избори за общински съвет, които „открито подкрепят идеите му“. Те били придружени от местната активистка Ксения Фадеева и нейния близък кръг, състоящ се от 5-7 души.

Служителите на реда обърнали „специално внимание“ да разследват информацията, че Навални пил и се забавлявал почти до сутрешните часове в село Кафтанчиково. Всъщност се оказало, че той посетил „случаен“ човек.

Във вечерта, преди да замине – на 20 август, Навални попитал местните къде може да отиде да плува. Негова традиция била да го прави в градовете, които посещава, пише mk.ru. Адвокат на име Тимофеев предложил на политика да отиде в къщата му в Кафтанчиково, на 25 км от Томск. Около 21:00 ч. Навални и негов приятел вече били в селото. Собственикът на жилището, родителите му и съседите съобщават, че 44-годишният мъж се държал „внимателно“ и дори не влязъл в къщата. Според Тимофеев – Навални и придружителят му плували в река Том и около 22:00 ч. се прибрали в стаите си, които били резервирани от поддръжник на Алексей в Томск.

Алексей Навални е приет в болница "Шарите" (обновена)

От изданието добавят, позовавайки се на служители на сигурността, че оборудването за заснемането на разследването на Навални било вкарано в апартамента и там видео материалът бил монтиран. Тези действия били извършени от неговия екип, докато 44-годишният руснак се срещал с местни активисти.

„Московский комсомолец“ съобщава, че все още остава „мистерия“ откъде идват остатъчните следи от алкохол в кръвта на Навални. Служителите на реда успели да установят всички магазини и ресторанти, посетени от руския опозиционен лидер и неговите придружители. Имало само една следа след всички прегледани транзакции от кредитните карти – евентуална покупка на алкохол в магазин във Виноград. След като обаче полицията се снабдила с касовите бележки, станало ясно, че хората на Навални купили само вода и сокове.

Служителите по сигурността съобщават, че Навални и антуражът му не са посещавали аптеки. А на летището той изпил две чаши чай, споделят неговите придружители.

Макар официалната диагноза на 44-годишния мъж да е проблем с метаболизма, източниците на mk.ru не отхвърлят версията с отравянето. Силите за сигурност твърдят, че ако това е случаят, то Навални е бил отровен или на летището, или в самолета, тъй като „движенията и контактите му" били "щателно проучени“.

Взети са проби от всички места, посетени от Навални, включително от къщата в Кафтанчиково, както и от стаите в хотела. В понеделник разследващите ще се снабдят с данни от лабораторните изследвания, а в края седмицата ще има още по-подробни резултати. Тези проби изследват всичко, което може да е свързано с евентуална радиация, пише „Московский комсомолец“.

Руската медия е собственост на 71-годишния Павел Гусев. Той е председател на Московския съюз на журналистите, но също така е председател на Обществения съвет, намиращ се под егидата на руското министерство на отбраната. Писателят и журналист Виктор Шендерович го определя като „пламенен поддръжник на Юрий Лужков и покорен поддръжник на Путин“.

В канала на „Московский комсомолец“ в социалната мрежа VK описанието гласи: „Авторски, независим и емоционален поглед върху събитията“.

В събота Навални бе приет в берлинската университетска болница "Шарите" в Берлин. След като филмовият продуцент Яка Бизил изпрати самолет до Омск, който да транспортира политика на немска земя, съпругата му Юлия написа писмо до Путин, за да даде разрешение за този ход, а лекарите в Русия отказаха да го пуснат, най-накрая дългото чакане приключи и опозиционният лидер бе прехвърлен в Германия.


Прочетете още:

С писмо до Путин съпругата на Навални поиска разрешение за преместването му в Германия

Случаят "Навални": Диагноза вече има, обяснение за комата - не

Яка Бизил: Човекът, който изпрати самолета за спасяването на Навални


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов "помирил държавата със сглобката", за да не стане като в Словакия

Симеон Дянков се оказа изненадващ гост на предизборна кампания на ГЕРБ

18:53 - 17.05.2024
Технологии

А1 спечели четири отличия във вечерта на наградите 

Кампанията "Интернет за всички" за безопасна интернет среда за децата също получи приз

17:37 - 17.05.2024
Живот

На тъмно: Сърбия подари знакова сграда на зетя на Тръмп, за да построи хотел

Властите твърдят, че не са продавали, а са отдали терена под наем за 99 години

16:44 - 17.05.2024
Важно днес

Румен Радев: Не виждам основание за промени в ръководството на НСО

Президентът очаква извънредното заседание на НС да се превърне в "предизборна трибуна"

15:27 - 17.05.2024