Снимка: © Facebook.com/Navalny

Съпругата на Алексей Навални – Юлия, изпрати писмо до руския президент Владимир Путин, за да го помоли да даде разрешение опозиционният лидер да бъде транспортиран за лечение в Германия.

44-годишният мъж, който е един от най-големите критици на Путин, се намира в Първа градска болница в Омск и е в тежко състояние, след като се предполага, че е бил отровен. От Берлин е пристигнал самолет, който да отведе Навални за лечение в немската столица, но лекарите не позволяват това да се случи заради влошеното му здраве.

Лекарите отказват Навални да бъде транспортиран в Германия

„Считам, че на Алексей Навални му е нужна квалифицирана лекарска помощ в Германия“, пише Юлия Навална в писмото, публикувано в Twitter профила на съпруга ѝ. „Към 12:00 ч. на 21 август имаме всички възможности за незабавно транспортиране на Алексей под наблюдението на лекари на най-високо ниво“.

„Официално се обръщам към Вас с искане за разрешение за транспортиране на Алексей Навални в Германия“, пише Юлия Навална към Путин.

Все още президентът не е коментирал официално случващото се с опозиционния лидер, който е ръководител на Фонда за борба с корупцията в Русия.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков се намеси в казуса, като обяви следното: "Лекуващият лекар, който носи отговорност за състоянието на болния, се придържа към гледната точка, че до последно не е ясно каква е причината (за заболяването). Затова лекарят смята, че докато няма яснота за причината, превозът по въздух е невъзможен, защото може да създаде заплаха за здравето".

Междувременно стана ясно, че лекари от клиника в Берлин, които пристигнали в Омск рано тази сутрин, са били допуснати в болницата, където се лекува Навални, пише zona.media, а информацията е потвърдена от прессекретаря на Фонда за борба с корупцията Кира Яршим. Специалисти от Германия са били изпратени в лечебното заведение, за да се запознаят със състоянието на пациента, каза главният лекар на болницата в Омск - Алексей Мураховский пред ТАСС. Ярмиш съобщи, че те прегледали Навални и се оказало, че е в достатъчно стабилно състояние, че да бъде транспортиран.

На лекарите обаче не им е позволено да общуват с Юлия и представителя на Фонда за борба с корупцията Иван Жданов. Съпругата на Навални съобщи, че когато лекарите излезли от болницата, тя и Жданов опитали да спрат колата и да разберат какво е състоянието на 44-годишния мъж, но били възпрепятствани от офицери в цивилни дрехи.

„Ситуацията е възмутителна. Властите се опитват да скрият нещо от нас. Искаме да ни позволят да го заведем при лекари, на които имаме доверие", каза Юлия Навална, на която не ѝ е позволен достъп до съпруга ѝ.

Случаят "Навални": Диагноза вече има, обяснение за комата - не

Днес първо руските лекари казаха, че в тялото му е открита отрова, която може да е „опасна“ не само за него, но и за хората от неговото обкръжение. Около два часа по-късно обаче зам.-директорът на болницата в Омск Анатолий Калиниченко заяви, че през днешния ден не са намерени отрови или следи от отрови в кръвта и урината му.

Официалната версия за тежкото влошаване на здравословното му състояние "нарушение на обмена на вещества". Това казва Александър Мураховский, главен лекар на Градската болница в Омск.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени