С писмо до Путин съпругата на Навални поиска разрешение за преместването му в Германия Снимка: © Facebook.com/Navalny

Съпругата на Алексей Навални – Юлия, изпрати писмо до руския президент Владимир Путин, за да го помоли да даде разрешение опозиционният лидер да бъде транспортиран за лечение в Германия.

44-годишният мъж, който е един от най-големите критици на Путин, се намира в Първа градска болница в Омск и е в тежко състояние, след като се предполага, че е бил отровен. От Берлин е пристигнал самолет, който да отведе Навални за лечение в немската столица, но лекарите не позволяват това да се случи заради влошеното му здраве.

Лекарите отказват Навални да бъде транспортиран в Германия

„Считам, че на Алексей Навални му е нужна квалифицирана лекарска помощ в Германия“, пише Юлия Навална в писмото, публикувано в Twitter профила на съпруга ѝ. „Към 12:00 ч. на 21 август имаме всички възможности за незабавно транспортиране на Алексей под наблюдението на лекари на най-високо ниво“.

„Официално се обръщам към Вас с искане за разрешение за транспортиране на Алексей Навални в Германия“, пише Юлия Навална към Путин.

Все още президентът не е коментирал официално случващото се с опозиционния лидер, който е ръководител на Фонда за борба с корупцията в Русия.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков се намеси в казуса, като обяви следното: "Лекуващият лекар, който носи отговорност за състоянието на болния, се придържа към гледната точка, че до последно не е ясно каква е причината (за заболяването). Затова лекарят смята, че докато няма яснота за причината, превозът по въздух е невъзможен, защото може да създаде заплаха за здравето".

Междувременно стана ясно, че лекари от клиника в Берлин, които пристигнали в Омск рано тази сутрин, са били допуснати в болницата, където се лекува Навални, пише zona.media, а информацията е потвърдена от прессекретаря на Фонда за борба с корупцията Кира Яршим. Специалисти от Германия са били изпратени в лечебното заведение, за да се запознаят със състоянието на пациента, каза главният лекар на болницата в Омск - Алексей Мураховский пред ТАСС. Ярмиш съобщи, че те прегледали Навални и се оказало, че е в достатъчно стабилно състояние, че да бъде транспортиран.

На лекарите обаче не им е позволено да общуват с Юлия и представителя на Фонда за борба с корупцията Иван Жданов. Съпругата на Навални съобщи, че когато лекарите излезли от болницата, тя и Жданов опитали да спрат колата и да разберат какво е състоянието на 44-годишния мъж, но били възпрепятствани от офицери в цивилни дрехи.

„Ситуацията е възмутителна. Властите се опитват да скрият нещо от нас. Искаме да ни позволят да го заведем при лекари, на които имаме доверие", каза Юлия Навална, на която не ѝ е позволен достъп до съпруга ѝ.

Случаят "Навални": Диагноза вече има, обяснение за комата - не

Днес първо руските лекари казаха, че в тялото му е открита отрова, която може да е „опасна“ не само за него, но и за хората от неговото обкръжение. Около два часа по-късно обаче зам.-директорът на болницата в Омск Анатолий Калиниченко заяви, че през днешния ден не са намерени отрови или следи от отрови в кръвта и урината му.

Официалната версия за тежкото влошаване на здравословното му състояние "нарушение на обмена на вещества". Това казва Александър Мураховский, главен лекар на Градската болница в Омск.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024