Случаят "Навални": Диагноза вече има, обяснение за комата - не Снимка: © Getty Images

Официалната версия за тежкото влошаване на здравословното състояние на Алексей Навални е "нарушение на обмена на вещества". Това казва Александър Мураховский, главен лекар на Градската болница в Омск, където 44-годишният Навални беше приет по спешност в четвъртък.

"Към днешния ден имаме работни диагнози. Основната от тях, към която се придържаме е нарушение на въглехидратния баланс, тоест - нарушение на обмена на вещества. Това може да е предизвикано от рязко понижение на нивото на захар в кръвта", казва Мураховский.

Изявлението му дойде малко след като сътрудниците на Алексей Навални обявиха, че лекарите така и не са съобщили ясна диагноза пред съпругата и брата на пациента въпреки медийните твърдения. Не става ясно и какво е довело до толкова тежко влошаване на състоянието на опозиционния лидер, който в момента се намира в кома и на апарат за изкуствено обдишване.

"Това, което им казаха, са набор от симптоми, които може да се интерпретират по различен начин. Лекарите все още не могат да установят причината за състоянието на Алексей - както и преди", пише Кира Ярмиш, прессекретар на Навални.

"Нарушение на обмена на веществата може да има при множество заболявания. Това е състояние, а не диагноза. Падането на захарта също не е диагноза. Между другото вчера нивото на захарта беше нормално. Пак ни правят на идиоти: говорят умни общи приказки, но не е по силите им да установят причината за комата и диагнозата", пише Анастасия Василиева, която е сред личните лекари на Навални.

Ръководството на болницата в Омск продължава да не разрешава извеждането на Алексей Навални и транспортирането му до Германия, въпреки че тази сутрин в града пристигна специално оборудван самолет за превоза му до Берлин.

Отказът на лекарите провокира критики заради потенциалното зануляване на шансовете за възстановяване на пациента и съмнения в опит за прикриване на следи от евентуално умишлено отравяне на Навални.

Лекарите отказват Навални да бъде транспортиран в Германия

Говорителят на Путин Дмитрий Песков се намеси в казуса, като обяви следното:

"Лекуващият лекар, който носи отговорност за състоянието на болния, се придържа към гледната точка, че до последно не е ясно каква е причината (за заболяването). Затова лекарят смята, че докато няма яснота за причината, превозът по въздух е невъзможен, защото може да създаде заплаха за здравето".

Ден по-рано Песков твърдеше, че Кремъл е готов да съдейства за транспортирането на Навални в чуждестранна болница по молба на близките на опозиционния политик.

В петък той обяви, че руските лекари са поканили пристигналите от Германия специалисти да "вземат участие в консилиума и да получат цялата информация за лечението". Песков не отговори дали германските лекари вече са допуснати до Навални.

Полоний, талий, диоксин: Отровите срещу опонентите на Кремъл


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Apple трупа критики заради проблем с новия iPhone 15 Pro

Потребители се оплакват, че новите им iPhone 15 Pro и Pro Max прегряват

17:30 - 30.09.2023

Енергийният министър отиде при протестиращите миньори. Те му поискаха оставката

Енергийният министър тепърва ще "влиза в логиката" на това предложение

16:40 - 30.09.2023

Електронните рецепти за антибиотици и лекарства за диабет се отлагат

Мярката се налага само ден преди тези електронни рецепти да трябваше да влязат в сила

16:12 - 30.09.2023

Оръжейни компании се обединиха в нов съюз в подкрепа на Украйна

38 компании се включват в новия Алианс на отбранителната индустрия

15:16 - 30.09.2023

Изборите в Словакия изправят проруски бивш премиер срещу прозападните либерали

Оспорва борба между проруска партия и прозападните либерали в Словакия

15:06 - 30.09.2023

Бакалавърска програма "Инфлуенсър": Университет ще обучава студенти как да станат влиятелни личности

Университет предлага първата в света диплома за професионален инфлуенсър

13:39 - 30.09.2023