Снимка: © Getty Images

Официалната версия за тежкото влошаване на здравословното състояние на Алексей Навални е "нарушение на обмена на вещества". Това казва Александър Мураховский, главен лекар на Градската болница в Омск, където 44-годишният Навални беше приет по спешност в четвъртък.

"Към днешния ден имаме работни диагнози. Основната от тях, към която се придържаме е нарушение на въглехидратния баланс, тоест - нарушение на обмена на вещества. Това може да е предизвикано от рязко понижение на нивото на захар в кръвта", казва Мураховский.

Изявлението му дойде малко след като сътрудниците на Алексей Навални обявиха, че лекарите така и не са съобщили ясна диагноза пред съпругата и брата на пациента въпреки медийните твърдения. Не става ясно и какво е довело до толкова тежко влошаване на състоянието на опозиционния лидер, който в момента се намира в кома и на апарат за изкуствено обдишване.

"Това, което им казаха, са набор от симптоми, които може да се интерпретират по различен начин. Лекарите все още не могат да установят причината за състоянието на Алексей - както и преди", пише Кира Ярмиш, прессекретар на Навални.

"Нарушение на обмена на веществата може да има при множество заболявания. Това е състояние, а не диагноза. Падането на захарта също не е диагноза. Между другото вчера нивото на захарта беше нормално. Пак ни правят на идиоти: говорят умни общи приказки, но не е по силите им да установят причината за комата и диагнозата", пише Анастасия Василиева, която е сред личните лекари на Навални.

Ръководството на болницата в Омск продължава да не разрешава извеждането на Алексей Навални и транспортирането му до Германия, въпреки че тази сутрин в града пристигна специално оборудван самолет за превоза му до Берлин.

Отказът на лекарите провокира критики заради потенциалното зануляване на шансовете за възстановяване на пациента и съмнения в опит за прикриване на следи от евентуално умишлено отравяне на Навални.

Лекарите отказват Навални да бъде транспортиран в Германия

Говорителят на Путин Дмитрий Песков се намеси в казуса, като обяви следното:

"Лекуващият лекар, който носи отговорност за състоянието на болния, се придържа към гледната точка, че до последно не е ясно каква е причината (за заболяването). Затова лекарят смята, че докато няма яснота за причината, превозът по въздух е невъзможен, защото може да създаде заплаха за здравето".

Ден по-рано Песков твърдеше, че Кремъл е готов да съдейства за транспортирането на Навални в чуждестранна болница по молба на близките на опозиционния политик.

В петък той обяви, че руските лекари са поканили пристигналите от Германия специалисти да "вземат участие в консилиума и да получат цялата информация за лечението". Песков не отговори дали германските лекари вече са допуснати до Навални.

Полоний, талий, диоксин: Отровите срещу опонентите на Кремъл


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Леков и магията на колодиевата фотография

Специален проект с Xiaomi 12 Pro

Нинова счита за "много добра" управленската програма на ПП, но има бележки по нея

Нинова настоява да бъдат включени допълнителни социални мерки в програмата

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

ИТН се оплака за "блокирани" пари за заплати на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан, бил в неадекватно състояние

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"