Полоний, талий, диоксин: Отровите срещу опонентите на Кремъл Снимка: © Getty Images

"Враговете" на режима в Русия имат различна предистория, но обезвреждането им често протича по един и същи начин - с отравяне. На 20 август ръководителят на Фонда за борба с корупцията Алексей Навални беше хоспитализиран в тежко състояние след внезапна криза по време на самолетен полет. Сътрудниците на 44-годишния политик подозират, че той може да е погълнал токсин, разтворен в сутрешния му чай - единствената напитка, която е приел преди изпадането в безсъзнание.

Докато лекарите се борят за живота му и се опитват да установят каква е причината за отравянето, руските медии припомниха, че инцидентът има сходство с други нападения срещу журналисти, опозиционни политици или бивши сътрудници на службите за сигурност.

Последното от тях - опитът за убийство на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания предизвика сериозен международен скандал и доведе до дипломатически санкции. Двамата бяха намерени в безсъзнание край търговски център в Солзбъри през март 2018 г. Разследването доказа, че причината за кризата им е отравяне с невропаралитично вещество от серията съветски химически оръжия, известна като "новичок". Скрипал и дъщеря му оцеляха, но британска гражданка стана косвена жертва на химическата атака, след като по случайност е открила изхвърлена опаковка с остатъци от веществото.

Случаят "Скрипал" напомня на друго покушение срещу бивш руски разузнавач на британска територия - убийството на Александър Литвиненко през 2006 г. В тялото му бяха открити следи от радиоактивният изотоп полоний-210, а разследването показа, че той е влязъл в контакт с веществото по време на контакт с трима руснаци в Лондон. Остатъци от полония са намерени по чайник в ресторанта, в който се е провела срещата им.

Литвиненко беше получил политическо убежище във Великобритания, като в последните години от живота си разобличаваше незаконни акции на службите за сигурност. Той обвиняваше Владимир Путин за смъртта на разследващата журналистка Анна Политковская, която беше застреляна малко преди атаката срещу самия Литвиненко.

По ирония - две години преди разстрела Политковская преживява отравяне в сходна ситуация като тази на Навални. През септември 2004 г. тя пътува с "Аерофлот" към Беслан, за да отрази заложническата криза в местното училище. На борда на самолета изпива чаша чай, а малко след това изпада в безсъзнание заради поглъщането на токсин. Съставът на веществото така и не е изяснен.

Журналистката има съмнения, че нападението е дело на служители на ФСБ, а отровата е "по рецепта" на някоя от старите секретни химически лаборатории от съветски времена.

Една от смесите, използвани при поръчкови убийства в Русия, се базира на рядка разновидност на растението гелземиум. Следи от отравяне с т.нар. "инфарктна трева" са намерени в трупа на руския олигарх Александър Перепиличний.

Перепиличний е открит мъртъв в имението си в Съри през 2012 г. Смъртта му настъпва внезапно на 44-годишна възраст, без руснакът да е страдал от предшестващи заболявания. Три години преди смъртта си той получава убежище във Великобритания и сътрудничи на швейцарската прокуратура по разследвания за пране на пари от руски държавни слжуители. Перепиличний е получавал множество заплахи заради критиките си срещу Кремъл.

През юли 2003 г. умира разследващият журналист Юрий Шчекочихин, депутат от партията "Яблоко". Няколко дни след среща със служители на ФБР в САЩ, руснакът внезапно се разболява, като симптомите му сочат към силна алергична реакция. Според съдебната експертиза Шчекочихин е изгубил живота си след тежка обща интоксикация, която е провокирала постепенен отказ на вътрешните органи, силно увреждане на кожата и косопад. Ситуацията напомня на ефекта от отравяне с талий - силно токсичен елемент, наричан "Отровата на отровителя".

Белези за цял живот остават и след отравяне с дикосин - токсинът, който е използван срещу украинския президент Виктор Юшченко по време на предизборната кампания през 2004 г. срещу Виктор Янукович.

Високото съдържание на тетрахлородибензодиоксин в организма на опозиционния лидер причини сериозни поражения върху лицето му. Опитът на Янукович да се обяви за победител на манипулираните избори доведоха до началото на т.нар. Оранжева революция в Украйна и до прегласуване, което излъчи Юшченко за президент.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

И в СЕМ ще има ротация: Наплатанова и Велева поемат временно председателство (Обновена)

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Политика

Кой ще прави избори или как ГЕРБ оглави почти всички районни избирателни комисии

В 26 от 31 комисии съставът е определен служебно от ЦИК - в полза на ГЕРБ и ДПС

11:03 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024