Наводнения в Европа: 10 жертви в Румъния, Полша и Австрия, четирима са в неизвестност в Чехия

Общо 10 души са загинали в Румъния, Полша и Австрия в резултат на тежките наводнения през последните няколко дни.

Други четирима души в Чехия са в неизвестност, след като са отнесени от приливна вълна.

Словакия и Унгария се готвят да се справят с опасността от ново бедствие заради продължаващите рекордни валежи в централна Европа.

В България Димитър Главчев свика работна среща на няколко министри, за да се обсъди дали да се въведат превантивни мерки в страната.

Най-тежки са щетите от бурята "Борис" в Румъния, където шестима души изгубиха живота си заради наводненията.

Пораженията са сериозни в източната област Галац близо до границата с Молдова.

Стотици жители, особено по селата, са останали без дом заради бедствието. Министерството на вътрешните работи на Румъния организира спасителни мисии и евакуационни лагери за хората, които не могат да се върнат у дома.

В понеделник също е обявен червен код заради опасност от преливане на реките в Галац, Банат, райони от Трансилвания и румънската част на Добруджа.

В някои населени места са отчетени поройни дъждове от 170 литра на квадратен метър за 12 часа - еквивалент на тримесечния обем на валежите в региона.

Наводненията се случват само два месеца преди президентските и парламентарни избори в Румъния. Правителството ще отпусне средства от резерва, за да помогне на засегнатите.

В Чехия по-голямата част от територията на страната е засегната от наводнения. Властите са обявили предупреждения за близо 100 населени места.

Ситуацията е най-тежка в Мораво-силезкия край до полската граница. Около 10 000 души от чешкия град Опава са принудени да се евакуират заради прииждането на реката.

Хиляди други хора са напуснали домовете си в градовете Кърнов и Чешки Тесин, които са наводнени. Река Одер достига опасни нива в един от най-големите чешки градове Острава. Близо 260 000 домакинства останаха без ток в неделя в цялата страна.

Това е най-сериозното наводнение в Чехия от десетилетия насам.

В Австрия са се удавили общо трима души - двама от тях са възрастни хора на 70 и 80 г., които са загинали в домовете си.

Ден по-рано загина и пожарникар, докато помага за отводняването на мазе в град Тулн на брега на река Дунав. Мъжът се е подхлъзнал на стълбищата в сградата по време на спасителната операция, съобщава ръководителят на местната противопожарна служба.

Бедствено положение е обявено в цялата провинция Долна Австрия, която обхваща и столицата Виена. Обитателите на над 1000 жилища са евакуирани. Общината Лилиенфелд с около 25 000 души население е недостъпна заради прекъснатата инфраструктура.

Най-опасна е ситуацията по поречието на река Камп, която е приток на Дунав.

Канцлерът на Австрия Карл Нехамер предупреждава, че времето продължава да се влошава.

Мобилизирани са и 2400 военнослужещи, които да подпомогнат операциите по спасяване на пострадалите хора.

Една жертва от наводненията има и в югозападна Полша, като най-драматично е положението около град Клодзко край Судетите до границата с Чехия.

Много сгради са под вода, има съборен мост и потопени автомобили, в някои селища са прекъснати токът и телекомуникациите.

В Краков река Висла също започна да излиза от коритото си.

Бурята "Борис" удари централна Европа след рекордно горещото лято през 2024 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Кино и сериали

Изживейте магията на Хогуортс със специалната селекция „Перон 9¾“ в EON Видеотека

Всички филми за Хари Потър и Фантастични животни – от първото писмо до Хогуортс до последната битка за съдбата на магьосническия свят.

16:36 - 18.09.2024
Бизнес

Лихвите по депозити достигнаха 3,5% в приложението на tbi bank

Инфлацията вече не "яде" спестяванията

14:13 - 18.09.2024