Най-богатият човек в Украйна Ринат Ахметов се отказва от медийния си бизнес - Ахметов каза в понеделник, че неговата Media Group Ukraine ще предаде всички телевизионни и печатни лицензи на държавата и ще затвори интернет медиите си. Медийната група включва единадесет телевизионни канала, новинарския сайт «Сегодня.ua» и онлайн телевизионната услуга OLL.TV.

Предисторията е законът за ограничаване влиянието на олигарсите в страната.

За Media Group Ukraine работят над 4000 души, а Ахметов оценява общите инвестиции на над 1,5 милиарда евро.

Предприемачът описва хода си като предприет "не по собствено желание". „Взех решение инвестиционната компания SCM да напусне медийния бизнес“, се казва в съобщението. „Като най-големият частен инвеститор в украинската икономика многократно съм заявявал, че никога не съм бил олигарх и никога няма да бъда.“

Съобщението на Ахметов беше прието радушно от президентската канцелария в Киев: като стъпка към прозрачност и изоставяне на задкулисните споразумения.

„Днес имаме достоен пример от групата SCM – законът се прилага еднакво за всички“, написа президентският съветник Михайло Подоляк в Twitter.

Миналата година правителството в Киев прие закон, предназначен да ограничи политическото влияние на много богатите украинци. Големите компании с медийно влияние биват включени в така наречения Регистър на олигарсите. Тези олигарси нямат право да финансират партии, политическа реклама или демонстрации и са изключени от процеса на приватизация.

Състоянието на 55-годишния Ахметов се оценява на повече от четири милиарда евро. Неговият холдинг SCM е активен в секторите на стоманодобива, енергетиката и въглищата. Роден в рускоезичната Източна Украйна, индустриалният магнат и собственик на футболния клуб "Шахтьор" (Донецк) всъщност дълго време беше смятан за проруски настроен.

След започването на войната обаче Ахметов еднозначно осъди действията на Русия срещу Украйна.

Ахметов е смятан в миналото и за покровител на сваления проруски президент Виктор Янукович. През последните години предприемачът много внимава да заема политически позиции.

Въпреки това през ноември миналата година настоящият президент Володимир Зеленски изненадващо обвини Ахметов, че подготвя пуч заедно с руски представители. Ахметов отрече обвиненията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024