Най-добрите реклами, отличени на фестивала Cannes Lions 2024

За 71-ви първи път най-известният рекламен международен фестивал Cannes Lions отличи най-добрите в областта на рекламата и маркетинга. Петдневнната церемония, която се проведе във френския град Кан, се смята за еквивалент на статуетките "Оскар" в рекламната индустрия.

Форматът е сходен с филмовия фестивал в Кан, като тази година с т.нар. "Лъвове" бяха отличени най-добрите реклами в общо 32 категории - от дизайн и творческа ефективност до иновации и социални дейности.

Тази година съдиите присъдиха две Големи награди в категорията за филмово занаяйтчийство. Едната е за кампанията "WoMen's Football" на френския мултинационален телекомуникатор Orange. Рекламата първоначално показва уменията на мъжкия национален отбор по футбол на Франция, но след това разкрива, че всъщност това е женският отбор - като за ефекта е използвана deepfake технология.

Втората голяма награда беше присъдена на рекламния спот "Play It Safe", посветен на 50-годишнината на Операта в Сидни. Видеоклипът с елементи на мюзикъл възхвалява уникалната архитектура и дръзкия творчески дух на една от най-разпознаваемите забележителности в Австралия, като за целта е използвана специално композирана песен.

Беше връчена и Голямата награда за добро, която акцентира върху творчество с положително въздействие не само върху бизнеса и кампаниите, но и върху света като цяло. Журито избра да присъди тазгодишната Голяма награда на общо три рекламни клипа - и трите от "Репортери без граници". Те са създадени по повод 30-годишнината от съществуването на организацията и засягат темата за демокрацията и свободата на словото, като акцентират върху три държави - Русия, Турция и Венецуела.

И в трите видеоклипа е включен глас зад кадър на световен лидер, който в речта си при встъпването в длъжност обещава на страната си демокрация и свобода. И трите завършват с едно и също послание: "Загубата на свободата никога не е очевидна в началото. Доверете се на свободната преса. Не на красивите думи".

Друга награда за "полезна реклама" е тази, която се фокусира върху глобалните целите за устойчиво развитие. Тя беше присъдена на автомобилния производител Renault за програмата му, с която помага на хората, които живеят в райони с лош обществен транспорт, да използват безплатно автомобили на марката, за да стигнат до работа.

"Лъвът" за творческа ефективност отиде при кампанията на Heinz, която показва как някои ресторанти пълнят бутилки на Heinz, но вместо кетчупа на тази марка използват по-евтина алтернатива. В крайна сметка обаче клиентите бързо разпознават фалшификата.

За Деня в памет на жертвите на Холокоста на 27 януари 2024 г. германският вестник "Frankfurter Allgemeine Zeitung" представи кампания с участието на 102-годишната Маргот Фридлендер - която е сред оцелелите. Наскоро тя беше и на корицата на немското издание на сп. "Vogue".

Вижте и някои от останалите победители в други категории:

Развлечение (Entertainment Lions)

Приложението за текстови съобщения "WhatsApp" и документалната историята на младежки женски национален отбор по футбол на Афганистан и тяхното бягство от страната, след като талибаните поеха властта през 2021 г.

Дизайн (Design Lions)

Перуанска марка цимент работи с организации за хора със зрителни увреждания в страната, за да разработи визуална система на тротоарите, която да помага на хората с увреждания да разпознават различните магазини и сгради.

Творческа трансформация (Creative Business Transformation Lions)

Творческа стратегия (Creative Strategy Lions)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Всички очакват... новата книга на Малкълм Гладуел

Първата му книга "Повратна точка" се превърна в абсолютна сензация

18:37 - 28.09.2024
Важно днес

Има арестуван за стрелбата в бар в Халкидики

Смята се, че арестуваният е изиграл ключова роля в събитията от 16 август.

15:16 - 28.09.2024
Важно днес

Назарян обяви готовност да свика извънредно заседание, ако депутатите имат желание

Последното заседание на 50-ото Народно събрание приключи позорно

14:52 - 28.09.2024
Важно днес

Русия удари два пъти за минути болница в Суми. Има загинали и ранени

По време на атаката в болницата е имало 38 души медицински персонал и 86 пациенти

10:46 - 28.09.2024
Важно днес

Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е ликвидиран (Обновена)

Израелските военни съобщават за ликвидирани двама високопоставени командири на "Хизбула"

09:54 - 28.09.2024