Най-добрият български тенисист Григор Димитров стана на 29

16 май е специален ден за Григор Димиров и за българския тенис - първата ракета на страната ни празнува своя 29-и рожден ден. Вече 12 години е част от Тура и продължава да постига забележителни успехи, с които радва феновете си по целия свят.

Роденият в Хасково тенисист става професионалист през 2008 г., а през 2013 г. играе първия си финал. Губи в Бризбън от Анди Мъри, но през октомври печели първата си ATP титла в Стокхолм с успех над Давид Ферер на финала.

Григор има 8 титли в кариерата си до момента, а последната от тях бе и най-големият му триумф. Той вдигна отличието на Nitto ATP Finals в Лондон през 2017 г. и затвори най-успешната си година в Тура, в която спечели първа Мастърс титла в Синсинати, триумфира още в София и Бризбън и достигна до рекордно класиране в световната ранглиста - №3.

Тогава игра и един от трите си полуфинала в турнирите от Големия шлем, но загуби епичен петсетов сблъсък срещу Рафаел Надал. Три години по-рано бе във финалната четворка на Уимбълдън, където бе надигран от Новак Джокович в четири сета.

Последният му полуфинал дойде миналата година в Ню Йорк. Най-добрият ни тенисист бе влязал в негативна серия, която го свали до №78 в света, но на US Open напомни за себе си и се класира след последните четири след чудесна 5-сетова победа над Роджър Федерер. На мача за влизане във финала отстъпи на Даниил Медведев, но силното му представяне бе повторено и на Мастърса Париж, където на полуфиналите игра като равен с равен с Новак Джокович. Това върна Димитров сред водещите позиции в топ 100, като към момента той се намира под №19.

В началото на настоящата година той изведе отбора на България на ATP Cup, като най-младият играещ капитан. Заедно с Кузманов, Лазаров, Андреев и Донски Григор поднесе една от изненадите на турнира с успех над Великобритания, а съвсем малко не достигна на състава ни да излезе от тежката група, в която се намираха още Белгия и Молдова.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024