Най-големият самолетоносач в света пристигна в Турция Снимка: © Getty Images

Американският военен самолетоносач "Джералд Р. Форд" e пристигнал в Анталия, на средиземноморското крайбрежие на Турция, на планирано посещение на 25 август. На борда му се намира екипаж от 12 ударна група.

Пристигането в Турция е четвъртата спирка на най-новия и най-технологично напреднал самолетоносач на САЩ, първи в класа си боен кораб.

Той е 337 метра дълъг, висок е 76 метра, а двата му ядрени реактора му дават възможност за над 25 години автономно плаване преди презареждане. Общият брой на екипажа му е 4500 души.

На 2 май той тръгна на най-новата си мисия от Вирджиния, като премина през Осло (Норвегия), Сплит (Хърватия) и Пирея (Гърция).

Преди да акостира в Анталия, "Джералд Р. Форд" е участвал в серия координирани акции с турските Военноморски и Военновъздушни сили, за да подобри оперативната съвместимост на партньорските войски от НАТО и да демонстрира ангажираност със сигурността в Средиземно море, съобщава американското посолство в Турция.

Няколко дни по-рано командният кораб на Шести флот на САЩ "Маунт Уитни" посети Истанбул, а крайцерът с управляеми ракети USS Normandy стигна до военноморската база Аксаз в Мармарис.

Мисията на самолетоносача е да участва в съвместна подготовка, учения и операции за подкрепа на сигурността в морските региони и отбраната на интересите на САЩ, съюзниците в НАТО и други партньори.

Ударната група от "Джералд Р. Форд" е участвала в натовското учение "Neptune Strike", което има за цел да хармонизира сътрудничеството между екипите за планиране на САЩ и останалите държави от алианса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024