Най-голямата банка в Силициевата долина фалира. Как се случи това? Снимка: © Getty

Silicon Valley Bank (SBV) изпадна в несъстоятелност с рекордна скорост след зашеметяващи 48 часа, в които клиентите започнаха да теглят парите си. Настъпилата криза с капитала доведe до втория по големина фалит на финансова институция в историята на САЩ.

Калифорнийските регулатори затвориха технологичния кредитор и го поставиха под контрола на Федералната корпорация за гарантиране на депозитите (FDIC), която ще действа като синдик. Това обикновено означава, че активите на банката ще бъдат ликвидирани, за да може тя да се изплати на своите клиентите, както и на всички вложители и кредитори.

SVB става най-голямата банка, обявила фалит след финансовата криза от 2008 г. насам. Това разтърси световните пазари и остави блокирани милиарди долари, принадлежащи на компании и инвеститори.

Банката е собственост на финансовата група със същото име - SVB Financial Group. Със седалище в Санта Клара, Калифорния, тя е най-голямата банка в Силициевата долина. Пазарният ѝ дял през юни 2016 г. е 25,9%.

Какво всъщност се случи?

Нещата започнаха да излизат от релси на 8 март, когато SVB обяви, че е продала куп ценни книжа на загуба и реши, че ще продаде други акции за 2,25 млрд. долара, за да балансира капитала си. Това предизвика паника сред ключови фирми за рисков капитал, които посъветваха компаниите да изтеглят парите си от банката.

Акциите на банката се сринаха ден по-късно, като повлякоха и други банки със себе си. До петък сутринта те бяха спрени и компанията се отказа от опитите си да набере бързо капитал или да намери купувач.

"Състоянието на SVB се влоши толкова бързо, че не можеше да продължи дори още пет часа“, пише Денис М. Келехър, главен изпълнителен директор на компанията за финансова сигурност Better Markets. "Това е така, защото вложителите ѝ изтегляха парите си толкова бързо, че банката стана неплатежоспособна и затварянето в рамките на деня беше неизбежно".

Спадът на Silicon Valley Bank се дължи отчасти на повишаването на лихвените проценти на Федералния резерв през последната година.

Когато лихвените проценти бяха близо до нулата, банките натрупаха дългосрочни, на пръв поглед нискорискови държавни ценни книжа. Но тъй като Федералният резерв повиши лихвените проценти, за да се бори с инфлацията, стойността на тези активи падна, което доведе до загуби за банките.

Според главния икономист на международната рейтингова агенция Moody's Марк Занди по-високите лихвени проценти са особено тежки за технологичния сектор, тъй като намаляват стойността на технологичните акции и затрудняват набирането на средства. Това накара много технологични фирми да изтеглят депозитите, които държат в SVB, за да финансират дейността си.

"По-високите лихвени проценти понижиха и стойността на други ценни книжа, от които SVB се нуждаеше, за да плати на вложителите. Всичко това постави началото на масовото теглене на техните депозити, което принуди FDIC да поеме SVB", обяснява Занди. "

„По-високите лихвени проценти също понижиха стойността и а други ценни книжа, които SVB трябваше да плати на вложителите“, казва Занди. „Всичко това предизвика изтегляне на техните депозити, което принуди FDIC да погълне SVB.“

Заместник-министърът на финансите Уоли Адейемо се опита да успокои обществеността относно състоянието на банковата система след внезапния срив на SVB.

„Федералните регулатори обръщат внимание на тази конкретна финансова институция и когато става дума за по-широката финансова система, ние сме уверени в способността и устойчивостта ѝ“, каза Адейемо.

Коментарите идват, след като министърът на финансите Джанет Йелън свика непланирана среща на финансовите регулатори, с цел да обсъди срива на банката, която е основен кредитор на засегнатия технологичен сектор.

Адейемо отказа да прогнозира какво ще бъде въздействието, ако изобщо има такова, върху икономиката или върху технологичната индустрия.

Най-голямата банка в Силициевата долина фалира. Как се случи това? - Silicon Valley Bank (SBV)

Ехо от 2008 г.

Въпреки първоначалната паника на Уолстрийт, анализатори казват, че фалитът на банката е малко вероятно да предизвика ефекта на доминото, който обхвана банковата индустрия по време на финансовата криза.

„Системата повече от всякога е толкова добре капитализирана и ликвидна“, коментира Занди. „Банките, които сега са в затруднение, са твърде малки, за да представляват значима заплаха за по-широката система.“

Банковите фалити в САЩ нараснаха около Голямата рецесия през 2010 г., но оттогава насам са по-скоро рядкост.

По-малките банки обаче, които са непропорционално обвързани с индустрии с ограничени средства като технологиите и криптовалутите, може да се окажат в тежко положение, смята Ед Моя, старши пазарен анализатор в Oanda.

„Всички на Уолстрийт знаеха, че кампанията на Федералния резерв за повишаване на лихвените проценти в крайна сметка ще разруши нещо и точно сега това са малките банки“, изтъква Моя.

Макар и сравнително неизвестна извън Силиконовата долина, SVB беше сред 20-те най-големи американски търговски банки с 209 милиарда долара общи активи в края на миналата година.

Банката си партнира с почти половината от всички технологични и здравни компании в Съединените щати, много от които изтеглиха депозитите си от нея.

Внезапният спад на SVB отразява други рискови залози, които пострадаха по време на пазарните сътресения през изминалата година.

Фокусираният върху криптовалутите кредитор Silvergate заяви в сряда, че прекратява дейността си, след като беше финансово ударен от сътресенията при цифровите активи. Signature Bank, друг кредитор, беше силно засегната от банковата разпродажба, като акциите ѝ потънаха с 30%, преди да бъдат спрени поради нестабилност в петък.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024
Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024