„Доброволната ликвидация“ на банката Silvergate потопи биткойн Снимка: © Getty Images

Една от водещите банки в сферата на криптовалутите – Silvergate Capital – обяви, че прекратява дейност и това изпрати биткойн отново на червено. Решението на финансовата институция за „доброволна ликвидация“ на бизнеса подхрани безпокойството на инвеститорите на инвеститорите в цифрови активи и стимулира търсенето на деривати, предлагащи защита срещу поевтиняването на основните токени.

След период на опасения за стабилността ѝ и крехки надежди за преодоляването им, Silvergate все пак реши да прекрати дейността си. Новината дойде, след като миналата седмица компанията предупреди, че е в период на оценка на способността си да функционира, разкривайки, че тази година е продала допълнителни дългови ценни книжа на минус.

Съобщението за ликвидацията бе последвано от допълнително поевтиняване на биткойн днес, който от седмица насам отново е на червено. Днес цената му падна до 21 600 долара – при курс от над 22 000 долара през вчерашния ден. Моментната цена последно бе видяна в средата на февруари, преди да продължи пътя си нагоре и да пробие позбравената територия над 25 000 долара.

Анализаторите обвързват сегашното потъване на криптопазара със сътресенията около Silvergate. Регулираната банка, известна като една от предпочитана от представителите на криптоиндустрията, загуби голяма част от клиентите си и разкритията за това отблъснаха още играчи.

Причината за краха на Silvergate пък се корени в драматичния срив на криптоборсата FTX миналата есен. От отчета на банката наскоро пролича, че през последните месеци на 2022 г. тя е загубила над 8 млрд. долара депозити от свои клиенти. Периодът съвпада с времето, когато се разрази бурята около платформата на обвинения в измами Сам Бакман Фрийд.

Случващото се със Silvergate е демонстрира степента на въздействие върху индустрията на цифровите активи от фалита на FTX, която подаде молба за обявяване в несъстоятелност през ноември, след като не успя да покрие тегленията на клиентите.

В изявление Silvergate заяви, че решението за ликвидиране на банката е „най-добрият път напред“ в светлината на „неотдавнашните събития в индустрията и регулаторните органи“. Планът й за ликвидация и закриване включва пълно изплащане на депозитите, добави банката.

Множество партньори на банката, включително именити фирми като Coinbase Global Inc и Galaxy Digital, прекъснаха връзките си със Silvergate миналата седмица.

Silvergate отчете загуба от 1 млрд. долара за четвъртото тримесечие, тъй като инвеститорите се втурнаха да изтеглят депозити на стойност над 8 млрд. долара.

Основана през 1988 г., Silvergate навлиза в криптосектора през 2013 г. Банката управляваше и бизнес с ипотечни складове, но през декември обяви, че ще закрие това подразделение, позовавайки се на средата на нарастващи лихвени проценти и намаляването на обема на ипотечните кредити.

Миналата седмица банката прекрати дейността на своята платежна система Silvergate Exchange Network. Мрежата си за крипторазплащания бе едно от най-популярните ѝ предложения. Тя даваше възможност за денонощни преводи между инвеститори и криптоборси, за разлика от традиционните банкови преводи, чието уреждане често отнема дни.

„Макар че рисковете от разпространение на заразата са минимални, като се има предвид, че Silvergate заяви, че ще изплати вложителите и има работещи кредити, загубата на Silvergate Exchange Network е разочароваща“, посочи Рам Ахлувалиа, главен изпълнителен директор на Lumida Wealth, инвестиционен консултант, специализиран в цифрови активи. По думите му това е стратегическа загуба на критична инфраструктура за криптовалутите.

cripto Биткойн започва да излиза от мода


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024