“Най-голямата мистерия в историята на рокендрола”: Фенове търсят изгубената китара на Пол Маккартни за £10 млн. Снимка: © Getty Images

Пол Маккартни е неизвестен тийнейджър, когато купува бас китарата Höfner само за 30 паунда от магазин в Хамбург през 1961 г. Музикалният инструмент обаче се превръща в основна част от възхода на манията по групата "The Beatles", като Маккартни редовно излиза с нея на сцената от 1961 до 1963 г.. Докато един ден китарата не изчезва малко преди групата да се разпадне преди повече от половин век.

Сега инструментът е обявен за международно издирване. Буквално. Компанията Höfner започва световно търсенето на китара, след като Маккартни наскоро казва колко много иска да си я върне. Смята се, че това е единственият предмет, за който 81-годишният Маккартни копнее.

Макар да е купена само за 30 паунда, стойността ѝ в момента е много по-голяма и се оценява на поне 10 млн. паунда, като може да струва много повече. Издирването започна тази седмица като с хаштаг "tracingthebass" в социалните мрежи се призовава всеки по света, който има някаква информация за местонахождението на китарата, да се включи в търсенето.

Китарата на немската компания “Höfner” последно е забелязана през 1969 г. преди последното изпълнение на музикалната група. Още оттогава Маккартни се опитва да я открие, но без успех.. Една от причините за желанието му да си я върне е нейният симетричен дизайн, тъй като музикантът свири с лявата ръка.

Бас китарата е част от музикалния репертоар на "The Beatles" през годините. Тя става част от хитовете “Love Me Do” и “She Loves You”. Очевидно носи и голяма сантиментална стойност за Маккартни, тъй като го съпровожда през музикалната му кариера.

Проектът, наречен “Изгубеният бас” се ръководи от Ник Вас, който през годините си сътрудничи с Маккартни в търсенето на китарата и дори издава книга за това. Наскоро певецът отново повдига темата и нарича случая “най-голямата мистерия в историята на рокендрола”.

В официалната страница на проекта е включена цялата информация за китарата. От това къде е закупена до края на “пътешествието” ѝ през ръцете на музиканта. Има и съвети как точно да бъде разпознат точния ѝ оригинал.

Описани са и неверните твърдения и конспирации около нейното изчезване. Едни от тях например са, че китарата е била открадната от централата на The Beatles, а "крадецът” така и не е бил открит до ден днешен.

Така и не е ясно какво точно се е случило с музикалния инструмент, който вероятно е бил прибран, след като "Бийтълс" са приключили със снимките на филма "Get Back" през 1969 г.

Целта на проекта в крайна сметка е да свърже хората в мисията за откриването на китарата. Създателите му отправят призив към феновете на Пол Маккартни да се включат в търсенето, за да го обединят отново не само с музикалния инструмент, но и със спомените, които той носи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024