Най-лудите филми от анимационния фестивал в Анеси ще бъдат представени в София Снимка: © WTF Annecy & more

Луди сте по оригиналната анимация? Почитатели ли сте на сатирата и експерименталното кино? Ако отговорите на тези въпроси са положителни, ще се радвате да научите за едно събитие в София, което може да насити сетивата ви с най-доброто от света на анимацията.

Именно в столицата ни ще бъде представена специалната програма на Международния анимационен кинофестивал в Анеси "WTF Best of Annecy 2023" - водещо събитие в света на анимационното кино. Програмата се състои от 13 късометражни филма от 11 националности, като единственото, което е добре да запомните е, че продукциите не се препоръчват за лица под 18 г.

Събитието ще се състои на 28 октомври, от 20:30 ч. в Дом на Киното. Датата не е случайна, тогава е Международният ден на Анимационното кино.

Друга приятна изненада, която организорите от българското анимационно студио Compote Collective съобщиха, е че на прожекцията в София ще присъстват създателите на програмата "WTF Best of Annecy" - Себастиан Сперер и Гала Фрекон. Дуото ще представи филмите от провокативната програма, чиято продължителност е 1 час и 20 мин., и ще се срещне с публиката.

Фестивалът в Анеси

Международния анимационен кинофестивал в Анеси, Франция (Festival international du film d'animation d'Annecy) е основно събитие в световната анимационна индустрия.

Всяка година фестивалът представя високо оценена селекция от късометражни, студентски и пълнометражни анимационни филми, многобройни изложби и още.

Какво да очакваме от прожекцията в София

,,Когато изключите всичко невъзможно, тогава всичко, което остане, колкото и да е невероятно, трябва да е истина”, гласи цитат на Артър Конан Дойл.

13 нестандартни подхода в късометражното анимационно кино си поделят трона в програмата на "WTF 2023". Тя е описвана като празник на човешките взаимоотношения.

Сюжетите на филмите включват чичо-детегледач, който поглъща племенника си за ден; дяволита баба, която изкривява представите за нимфоманията; млада жена, която решава, че ще проследи човек, опитващ да се представи за нея в интернет.

Може да видите още как изкуствен интелект ще се справи с реалността, чрез безсънието на един мъж; как триглаво същество ще кара спокойно по магистралата на мислите си; нетрадиционно испанско семейство на път да излюпи странно яйце, снесено през предната нощ и много други.

Сред заглавията на продукциите са "Cocaine Piss Cool Party", "Safe Mode Nothin' to Worry About" , "The Rubbings of Trajectories" , "Monsterfuckers", "Internet Gaga" и т.н.

Най-лудите филми от анимационния фестивал в Анеси ще бъдат представени в София

Създателите на програмата

Себастиан Сперер е част от екипа на Фестивала в Анеси от 1999 г. Основната му мисия е да направи анимацията достъпна за различни аудитории. За целта на събието се представят прожекции от най-добрите филми от фестивала в затвори, старчески домове, болници, църкви, кафенета в разлизни страни.

През 2017 г. Сперер създава програмата Midnight Specials "WTF". Неговият лайтмотив е да се ,,разпалва дискусията между различни култури и националности чрез изкуството на анимацията".

Сперер и Гала Фрекон са селекционери към Фестивала в Анеси. Те отговарят и за програмите от студентските филми.

Билети

С билети за прожекцията на "WTF Best of Annecy 2023" в София може да се сдобиете от Дом на Киното, на място или онлайн.

Повече за събието може да следите тук.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Литва избира президент в сянката на войната в Украйна

Настоящият държавен глава се бори за втори петгодишен мандат

12:03 - 12.05.2024
Важно днес

СДВР твърди, че новата схема за движение в центъра на София не е узаконена

На 9 май министър Калин Стоянов каза, че проектът е съгласуван, но "преди години"

11:16 - 12.05.2024
Важно днес

Владимир Малинов: Умерен оптимист съм, че договорът с "Боташ" ще бъде предоговорен

Министърът на енергетиката обвини предишното ръководство на "Булгаргаз" в пасивност

10:03 - 12.05.2024
Важно днес

Евровизия 2024: Голямата победа е за Немо от Швейцария

Финалът в Малмьо премина на фона на напрежение и протести

08:56 - 12.05.2024
Важно днес

Европейските посланици пиха мазно кафе с Пеевски

В навечерието на изборите европейските дипломати се срещнаха с елита на ДПС

14:48 - 11.05.2024