Снимка: © Getty Images

Наричат го "най-мразения човек в Америка" и "морално банкрутирал социопат". И с право.

Мартин Шкрели си "завоюва" позорна репутация, която ще го преследва до края на професионалния му живот. Дори след като излезе от затвора, където вече излежава 7-годишна присъда. 

Сега Шкрели е осъден и да плати 64,6 милиона долара глоба, като получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия - "в каквото и да е качество" - след като беше осъден за злоупотреба с монополно положение. 

38-годишният бивш инвестиционен мениджър, роден в семейство на имигранти от Албания и Хърватия, се прочу през 2015 г. Създадена от него компания на име Turing Pharmaceuticals откупи правото за производство на антипаразитния медикамент Дараприм, използван за лечение на пациенти с токсоплазмоза, включително - на хора, болни от СПИН, бременни жени, заразени новородени деца и др. 

Шкрели сключва сделка за 56 млн. долара с дотогавашния производител на Дараприм - Impax. Споразумението предвижда, че всички налични дози трябва да бъдат изтеглени предварително от аптечната мрежа. Лекарството е одобрено за ползване още от 50-те години и е най-добрата налична терапия за рядката и опасна паразитна инфекция. 

В момента, в който Шкрели придобива контрол върху Дараприм, а пазарът остава без резерви, той решава да увеличи цената на животоспасяващото лекарство над 50 пъти. 

Ако една доза от него е струвала 13,50 долара към онзи момент в Америка, след сделката на Мартин Шкрели цената се вдига на 750 долара - буквално за една нощ.

Пълният курс на лечението може да достигне до стойност около 60 000 долара

Обяснението му за причините за поскъпването са озадачаващи. Той сравнява Дараприм с "Астън Мартин, който досега се е продавал на цената на велосипед". Според него медикаментът трябва да се купува от болниците или здравните каси на много по-висока цена, за да може печалбите да се използват за подобрението му. Аргументът му е, че повечето пациенти ползват лекарството за по-малко от една година, а стойността му трябвало да се приравни към тази на други терапии за редки болести. 

Ходът му обаче провокира бурен протест от страна на медицински специалисти и политици в САЩ. "Компромисът" от негова страна е да предложи сваляне на новата цена наполовина - т.е. да я остави 25 пъти по-висока от първоначалното й ниво. 

Малко по-късно през 2015 г. той е арестуван и подава оставка като главен изпълнителен директор на Turing.

Шкрели е обвинен за борсови злоупотреби и измама на инвеститорите в контролиран от него хедж фонд. През 2018 г. беше осъден на 7 години затвор. 

През 2020 г. Федералната комисия за защита на конкуренцията и седем щатски власти заведоха дело срещу компанията му (междувременно тя се преименува от Turing на Vyera) за това, че е блокирала възможността на други фармацевтични компании да провеждат изследвания с Дараприм и че е използвала ексклузивни договори за доставки, с което ограничава пазарната наличност на активните съставки на лекарството.

В края на 2021 Vyera се споразумя с американската комисия за защита на конкуренцията да плати 40 млн. долара обезщетение и да прекрати злоупотребата с монопола си. На 14 януари Мартин Шкрели също беше осъден да плати общо 64,6 млн. долара на седемте щата, които заведоха дело срещу него след драстичното увеличение на цените. 

Към края на 2020 г. оригиналният медикамент все още се е продавал на 750 долара. Първата му генерична версия, одобрена от FDA през същата година, е излязла на пазара с цена от 183 долара. 


Аферата "ОксиКонтин" и смъртоносната епидемия от предозиране с опиати в САЩ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Борислав Михайлов отхвърли подписката на Бербатов за изборен конгрес на БФС

"Конгресът няма да е изборен, такъв имаше през октомври"

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната

Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт

Безспорно са най-секси слушалките на пазара 

Срокът на "зелените сертификати" в България няма да се променя

За пътуване в ЕС обаче има специални правила от 1 февруари

Има ли България министър на външните работи

Теодора Генчовска остава неизвестна величина и в Брюксел, и в София

"Галъп": Радев остава най-харесваният политик, за първи път от 2009 кабинетът се ползва с доверие

Над 60% искат Скопие в ЕС, но при спазване на Договора за добросъседство