"Най-мразеният човек в Америка" е осъден за оскъпяването на животоспасяващо лекарство с 5000% Снимка: © Getty Images

Наричат го "най-мразения човек в Америка" и "морално банкрутирал социопат". И с право.

Мартин Шкрели си "завоюва" позорна репутация, която ще го преследва до края на професионалния му живот. Дори след като излезе от затвора, където вече излежава 7-годишна присъда.

Сега Шкрели е осъден и да плати 64,6 милиона долара глоба, като получи доживотна забрана за работа във фармацевтичната индустрия - "в каквото и да е качество" - след като беше осъден за злоупотреба с монополно положение.

38-годишният бивш инвестиционен мениджър, роден в семейство на имигранти от Албания и Хърватия, се прочу през 2015 г. Създадена от него компания на име Turing Pharmaceuticals откупи правото за производство на антипаразитния медикамент Дараприм, използван за лечение на пациенти с токсоплазмоза, включително - на хора, болни от СПИН, бременни жени, заразени новородени деца и др.

Шкрели сключва сделка за 56 млн. долара с дотогавашния производител на Дараприм - Impax. Споразумението предвижда, че всички налични дози трябва да бъдат изтеглени предварително от аптечната мрежа. Лекарството е одобрено за ползване още от 50-те години и е най-добрата налична терапия за рядката и опасна паразитна инфекция.

В момента, в който Шкрели придобива контрол върху Дараприм, а пазарът остава без резерви, той решава да увеличи цената на животоспасяващото лекарство над 50 пъти.

Ако една доза от него е струвала 13,50 долара към онзи момент в Америка, след сделката на Мартин Шкрели цената се вдига на 750 долара - буквално за една нощ.

Пълният курс на лечението може да достигне до стойност около 60 000 долара.

Обяснението му за причините за поскъпването са озадачаващи. Той сравнява Дараприм с "Астън Мартин, който досега се е продавал на цената на велосипед". Според него медикаментът трябва да се купува от болниците или здравните каси на много по-висока цена, за да може печалбите да се използват за подобрението му. Аргументът му е, че повечето пациенти ползват лекарството за по-малко от една година, а стойността му трябвало да се приравни към тази на други терапии за редки болести.

Ходът му обаче провокира бурен протест от страна на медицински специалисти и политици в САЩ. "Компромисът" от негова страна е да предложи сваляне на новата цена наполовина - т.е. да я остави 25 пъти по-висока от първоначалното й ниво.

Малко по-късно през 2015 г. той е арестуван и подава оставка като главен изпълнителен директор на Turing.

Шкрели е обвинен за борсови злоупотреби и измама на инвеститорите в контролиран от него хедж фонд. През 2018 г. беше осъден на 7 години затвор.

През 2020 г. Федералната комисия за защита на конкуренцията и седем щатски власти заведоха дело срещу компанията му (междувременно тя се преименува от Turing на Vyera) за това, че е блокирала възможността на други фармацевтични компании да провеждат изследвания с Дараприм и че е използвала ексклузивни договори за доставки, с което ограничава пазарната наличност на активните съставки на лекарството.

В края на 2021 Vyera се споразумя с американската комисия за защита на конкуренцията да плати 40 млн. долара обезщетение и да прекрати злоупотребата с монопола си. На 14 януари Мартин Шкрели също беше осъден да плати общо 64,6 млн. долара на седемте щата, които заведоха дело срещу него след драстичното увеличение на цените.

Към края на 2020 г. оригиналният медикамент все още се е продавал на 750 долара. Първата му генерична версия, одобрена от FDA през същата година, е излязла на пазара с цена от 183 долара.


Аферата "ОксиКонтин" и смъртоносната епидемия от предозиране с опиати в САЩ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ActiveBeauty.bg – новото онлайн списание на dm

Нещо приятно и смислено, с бързи съвети за успех в най-сложната галактическа мисия - “Мисия жена”, е новото онлайн списание на dm - ACTIVE BEAUTY.

11:26 - 31.03.2023

Емил Боев е намерен мъртъв край Перник след 2 месеца в неизвестност

Тялото на 25-годишния Емил Боев е намерено край водем до Перник, съобщава БНТ

10:52 - 31.03.2023

12 проекта по конкретен бизнес казус предизвикват стажантите на Lidl

До 15 май всички студенти могат да кандидатстват в стажантската програма на веригата

10:23 - 31.03.2023

"Тренд": Не е ясно кой ще победи на изборите и кой ще е трети, но БСП е със сигурност пета

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ са в битката за първото място, а ДПС и "Възраждане" в тази за третото

09:30 - 31.03.2023

„Фикосота“ инвестира €5 млн. във високотехнологична линия за хартиени продукти

Пазарът на тоалетна хартия в България се оценява на над 121 млн. лв., като през последната година бележи ръст от 22%

09:24 - 31.03.2023

Гуинет Палтроу спечели един цял долар, след като съдът я оправда за ски катастрофата

Съдебното жури отсъди в полза на актрисата и с това беше сложена развръзката на странния съдебен процес около ски инцидент

09:16 - 31.03.2023