Снимка: © Getty Images

26 милиарда долара. Това е цената на споразумението, което Johnson & Johnson и още три големи дистрибутори на лекарства сключиха преди дни с главните прокурори на 14 щата в Америка.

В замяна на обезщетението властите ще свалят всички други претенции към фармацевтичните компании, които са съдени заради избухването на епидемията от зависимост към болкоуспокоителни лекарства в САЩ. 

Това е най-голямото корпоративно съдебно споразумение в Съединените щати след делото от 1998 г. срещу цигарените корпорации заради щетите върху общественото здраве. 

За да влезе в сила, то трябва да бъде одобрено от щатските правителства - това ще освободи компаниите като J&J, Cardinal Health, Amerisource Bergen и McKesson от друга съдебна отговорност. J&J ще внесе 5 млрд. долара за срок от 9 години във фонд, който ще се ползва за покриване на разходите от опиоидната криза. Останалите дистрибутори ще платят 21 млрд. долара за двойно по-дълъг период. 

Решението идва само седмица след като Центърът за контрол на заболяванията публикува нови данни за рекордно висока смъртност в страната заради предозиране. 

В годината на Covid-19 над 93 000 американци са загинали от смъртоносна доза упойващи вещества, ръст от близо 30% на годишна база, който се дължи основно на злоупотребата със синтетични опиоиди като фентанил. 

Над 500 000 смъртни случая в страната се свързват със предозиране с наркотици или опиоиди по рецепта от средата на 90-те години насам. Както пише медицинското списание The Lancet - причината за тази криза е "икономическата рецесия, корпоративната алчност и промененото отношение към справянето с болката". 

Основната вина за случилото се е на Purdue Pharma - компанията, контролирана от фамилията Саклър, която произвежда лекарството "ОксиКонтин". 

Фармацевтичното дружество става собственост на семейството още през 1952 г., когато братята Реймънд и Мортимър Саклър (лекари по професия) го купуват. Към началото на 90-те години компанията решава да навлезе в растящата индустрия на производството на болкоуспокоителни. 

През 1995 г. на пазара излиза техният "ОксиКонтин" и доста бързо се превръща в най-продавания им продукт заради грубите маркетингови тактики. Производителят твърди, че медикаментът рядко може да отключи зависимост при пациентите и че облекчава болката за цели 12 часа. Множество лекари започват да го предписват на пациентите си - включително за съвсем банални травми. 

Разследване на LA Times от 2016 г. показва, че успокоителният ефект на лекарството (сходно по химическия си състав с хероина) е по-кратък при много пациенти, а когато отшуми по-бързо, хората може да изпитат остри симптоми на абстиненция. 

Бившият ръководител на лекарствения регулатор FDA д-р Дейвид Кеслър нарича "една от най-лошите медицински грешки" решението на агенцията да разреши продажбата на "ОксиКонтин". 

В Purdue са били наясно с факта, че маркетингът не отговаря на действителността, но не се отказват от твърдението си, че лекарството държи 12 часа. Те препоръчват на лекарите да предписват по-силни дози, а не по-чест прием, когато пациентите се оплакват, че болката им се завръща по-рано. Колкото по-силен е приетият опиоид, толкова по-голяма е вероятността за предозиране и смърт. 

Близо 30 млрд. долара от приходите на Purdue Pharma се дължат само на това лекарство,  според доклад на една от комисиите в Конгреса на САЩ, които правят проверка по случая. 

"В продължение на години Purdue Pharma залага на агресивна и подвеждаща реклама, за да прокарва дезинформацията, че опиоидните медикаменти не носят риск. Компанията се намесва в медицинското образование и си гарантира по-свободни регулации чрез лобизъм и дарения за предизборни кампании. Когато това се съчета с навлизането на по-евтини незаконни опиати като хероин и фентанил, недофинансираните държавни и щатските власти се оказаха безпомощни. Опиоидната криза беше официално обявена едва през 2017 г.", пише The Lancet. 

Година по-рано американското Министерство на здравеопазването регистрира близо 42 000 смъртни случая на пациенти със свръхдоза. Оказва се, че болкоуспокоителните лекарства, предписани по рецепта, са причината за около 40% от тези случаи. 

Няколко разследващи журналисти от LA Times, New Yorker и GQ започват да търсят истинските причини и стигат до семейство Саклър - милиардери, които по това време са известни предимно с благотворителната си дейност и подпомагането на някои от най-големите университети и музеи по света.

Почти цялото им състояние се дължи на приходите от продажба на лекарства между 2008 и 2017 г. 

Медийните разследвания осветяват връзката на фамилията с компанията Purdue Pharma, срещу която започват да валят дела заради подвеждащ маркетинг на лекарства. Към 2019 г. 48 щатски прокуратури водят дела срещу производителя, а два щата сключват споразумения за обезщетение. 

Съдебната сага около семейството още не е приключила - Саклър предложиха да платят 4,28 млрд. долара от личното си богатство по споразумение с ищците, а Purdue Pharma започна процедура по банкрут. 

Преди дни Министерството на правосъдието на САЩ обяви, че няма да приеме условията на споразумението, защото нарушават правото на справедлив процес на засегнатите граждани и би гарантирало имунитет на членовете на семейство Саклър срещу бъдещо търсене на отговорност. 


Силиконовите импланти на PIP: Краят на най-големия скандал в козметичната хирургия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков ще води листа в Пловдив, Асен Василев - в Хасково

Петков кани ДБ и ИГБНИ да разпишат "основни принципи на бъдещо коалиционно управление"

Слави Трифонов атакува социолозите заради регистрирания срив на ИТН

"Ако някой вярва на социолозите, значи вярва на късата си памет"

Кой е Георги Георгиев - новият председател на СОС

Заседанието на СОС след оставката на Елен Герджиков: Искане за смяна на Фандъкова и остри атаки към Борисов

Линда Еванджелиста твърди, че е "обезобразена" след козметична процедура

Страничен ефект е довел до негативни последствия за физическото и психическото й здраве

ДАНС и МВР влязоха на проверка в КЕВР и иззеха документи

Акцията е започнала сутринта в четвъртък