Най-опасната руска пропаганда и как България дава своя принос в тролската война Снимка: © Getty Images

Твърдението, че САЩ разполагат с лаборатории за биологични оръжия на територията на Украйна, с които застрашават "славянските" народи, се оказва една от най-упоритите пропагандни акции на Русия.

Това внушение започна да се разпространява още преди седмица, но в четвъртък вече беше лансирано от външния министър на Русия Сергей Лавров - включително, че предполагаемото оръжие било "етнически ориентирано".

В тази кампания изненадващо се появява и българска следа. От началото на 2022 г. журналистката Диляна Гайтанджиева е публикувала няколко статии в блога си, в които твърди, че САЩ провежда "биологични експерименти върху войници в Украйна и Грузия" и че "Пентагона започва биологически експерименти с български войници".

Активността на Гайтанджиева е засечена от Марк Оуен Джоунс, който прави анализ на най-масовите разпространители на опорната точка за американските "биооръжия".

В един от туитовете си тя твърди, че американското посолство в Киев "трие" документи, които са свързани с програмата за ограничаване на биологични заплахи. Това обаче не е вярно - документите продължават да са публични и достъпни на сайта на посолството. Скрийншотът на "неработещия" линк, който Гайтанджиева публикува, е с различен URL от този на посолството.

Освен в "Труд", Гайтанджиева публикува текстовете си на английски в регистриран от нея и на нейно име сайт с български домейн. Гайтанджиева беше сред остриетата на Николай Бареков в ТВ7, където основно беше ангажирана с "разследвания" срещу "кръга Капитал".

Джоунс обръща внимание, че грешната ѝ информация е споделена в Twitter от китайския зам.-министър на външните работи Хуа Чунян (1,1 млн. последователи в социалната мрежа), която пита "какво крият САЩ".

Твърденията за биологични оръжия в украински лаборатории бяха опровергани както от Володимир Зеленски, така и от властите във Вашингтон.

"Аз съм президент на адекватна държава и адекватен народ. Баща съм на две деца. Никакви химически или други оръжия за масово поразяване не се разработват от никого на наша територия. Целият свят знае това. Вие също го знаете", каза той в обръщение, което произнесе на руски език.

"Многократно сме се убеждавали, че ако искате да разберете руските планове, вижте в какво Русия обвинява останалите страни", каза и Володимир Зеленски в обръщението си.

Фалшивите новини за предполагаемите биологични оръжия в Украйна не са нищо ново за руската пропаганда, пише Андрю Финк, доктор от юридическия факултет на Лайденския университет, специалист по история на пропагандата, конспиративните теории и екстремистките идеологии.

От години Русия твърди, че САЩ разработва огромна "секретна" програма за биологични оръжия, заради която ползва лаборатории в бившите съветски републики. Този тип внушения са типични за периода на Студената война, когато КГБ и разузнавателните служби на комунистическите държави разгръщат мащабни пропагандни кампании - част от тях е и твърдението, че САЩ са създали HIV с генно инженерство.

Украйна е една от държавите, които отдавна са споменавани от руската пропаганда като локации на тайни американски биовоенни лаборатории. Същата история се повтаря от Русия и по време на революцията в Украйна от 2014 г.

Многократно се появява и в позициите на най-голямата проруска партия в Украйна "Опозиционна платформа" на Виктор Медведчук - дългогодишен приятел на Владимир Путин, който се спряга за бъдещ лидер на евентуално проруско държавно формирование в Украйна.

Повечето успешни лъжи стъпват върху тънък слой истина. В Украйна има лаборатории още от съветско време, които през последните десетилетия получават финансиране от американското правителство по линия на програмата за ограничаване на военната заплаха.

До разпадането си Съветският съюз разполага с мащабна програма за разработване на биологични оръжия - "Биопрепарат". През 1991 г. СССР рухва, но в наследство остават екипи от учени и изследователски центрове.

Агенцията за ограничаване на военната заплаха срещу САЩ (DTRA) разработва програма, с която отпуска финансиране на останалите съветски учени, за да не се допусне риск от нелегално разпространение на биологични оръжия или патогени от лабораториите на територията на бившия СССР.

В Казахстан тази програма е използвана за закриване на бивша военна лаборатория за производство на антракс. В Узбекистан са елиминирани над 12 тона антракс за военни цели, които са изоставени на остров Возрождение. В Грузия е обезопасен един от обектите за производство на биологичнио оръжие и е превърнат в център за изследване на общественото здраве.

В продължение на 30 години бившите съветски учени от програмите за биологични оръжия получават подкрепа, за да не се стигне до ситуация, в която са принудени да продават знанията и уменията си на държави като Китай, Иран, Северна Корея и др.

По линия на тази програма се инвестират и допълнителни средства за преоборудване на обектите в бившия СССР, за да се гарантира сигурността им и да се защитят от евентуални кражби или инциденти.

САЩ финансира Украйна с около 200 млн. долара от 2005 г. насам за поддръжка на лаборатории, здравни обекти и центрове за диагностика по линия на програмата за съвместно ограничаване на заплахите.

На 25 февруари - няколко дни преди Русия да започне да разпространява пропагандната опорна точка - директорът на Програмата за сътрудничество при ограничаване на риска Робърт Поуп дава интервю за Бюлетина на ядрените учени, в което изразява опасенията си от последиците от войната в Украйна за биологичната сигурност.

"Във всяка лаборатория, в която сме работили в Украйна, сме сигурни, че докато електроснабдяването е непрекъснато и обучените служители са на мястото си в обекта, патогените са на сигурно и безопасно място по международните стандарти. Но ако обектите бъдат повредени при военни действия, това може да се промени", казва Поуп.

Той посочва, че "руснаците имат достатъчно много информация за типа патогени, които се съхраняват в лабораториите за биологични изследвания", поради което изразява увереност, че руската армия не би провела целенасочен обстрел срещу подобни обекти.

Притесненията на Робърт Поуп са свързани с опасността от непреднамерено причиняване на щети по сградите в хода на военната инвазия - инцидент, който може да доведе до катастрофални последствия.

Част от руската пропагандна кампания се опира на копия от заповеди на Министерството на здравеопазването на Украйна за унищожаване на смъртоносни патогени в няколко лаборатории.

Показват се и документи от лаборатории в Полтава и Херсон, които потвърждават, че заповедите са изпълнени.

Премахването на патогенни проби от научни обекти, които се намират в зона на военни действия, би трябвало да е напълно логично действие.

Внушението, че това е доказателство за американски заговор, е отдавна изпитана руска конспиративна теория, която вече набира сила не само в Русия, коментира Андрю Финк в The Dispatch.

Каква връзка има между документите за унищожени лабораторни патогени и внушението за "тайна американска програма за биологични оръжия в Украйна"?

Това няма значение за пропагандната мрежа. Важното е обвинението да се повтаря, за да може хората, склонни да вярват в дезинформация, да го възприемат като истина.

Превантивното унищожаване на проби от патогени е разумно в контекста на току-що избухналата война - това е същността на заповедите на украинското Министерство на здравеопазването, които сега Русия използва като претекст за обвиненията срещу САЩ.

Това не е необичаен феномен при конспиративните теории, особено когато се ползват за пропагандни цели, казва Андрю Финк.

Документи, които не доказват нищо нередно, се пускат в употреба за целите на предварително готов наратив и се "продават" на публиката като шокиращи свидетелства за коварен заговор.

От началото на войната Русия се опитва да прокара този наратив. На 27 февруари външният министър Сергей Лавров твърди, че разполага с разузнавателни данни за притеснения на Пентагона във връзка с "техните химични и биологични обекти в Украйна", по-специално в Киев и Одеса.
Това твърдение играе важна роля за Русия - то ѝ дава "опрадвание" за бъдещия период, в който ще се окаже, че не може да предостави никакви доказателства за обвиненията си, предупреждава Андрю Финк.

Ако руската армия окупира част от Източна Украйна, в която се намират някои от тези обекти, тя би трябвало да може да покаже публично какво се случва с предполагаемите американски биологични оръжия. Но ако не може да ги покаже - вече си има оправдание. Американските "слуги" са се уплашили и са унищожили уликите, преди да бъдат "разконспирирани".

Активното разпространение на внушенията за "биологични оръжия" в Украйна може да има и допълнителна цел.

Ако Путин опита да превърне Украйна в Сирия и да унищожи най-големите ѝ градове с атаки срещу цивилни граждани и инфраструктура, има вероятност за появата на заразни болести. Руската пропаганда вече ще разполага с извинение за епидемиите, причинени от войната - както и с всичко останало, вината ще е на "американците".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кейти Пери продаде музикалните си права и стана една от най-богатите жени в Америка

Поп звездата Кейти Пери скоро може да се нареди в списъка на Forbes за най-богати жени

18:10 - 23.09.2023

Украйна все пак може да получи ракетите с голям обсег ATACMS от САЩ

САЩ планират да предоставят на Украйна модерни ракети с голям обсег на действие

17:06 - 23.09.2023

Влияние, власт, скандали: Как Рупърт Мърдок основа медийна империя?

Историята за успеха и влиянието на медийния магнат Рупърт Мърдок

16:57 - 23.09.2023

Румен Велев остава началник на "Шейново" заради пропуск на Столичния съвет

Агенцията по вписванията отказа да назначи Таня Адреева за директор на "Шейново"

14:15 - 23.09.2023

Художник трябва да върне $77 хил. на музей, след като "сътвори" две празни платна

Йенс Хаанинг е получил парите, които да включи като физическа валута в произведенията си

13:25 - 23.09.2023

Божанов: Зловредна приставка е причината за премахнатите от Facebook постове на АЕЖ

Проблемът с премахнатите публикации с линкове към АЕЖ и Factcheck не е в модераторските практики

13:14 - 23.09.2023

ТВ водещата Мира Добрева е изписана от "Пирогов" след спешната операция

Журналистката благодари на лекарите на "Пирогов" и на бърза помощ

12:13 - 23.09.2023

Бербатов: Когато си прекалено самоуверен и мислиш, че знаеш всичко - допускаш грешки

Бившият нападател на "Манчестър Юнайтед" коментира серията от три поредни загуби на тима

11:30 - 23.09.2023

Антон Хекимян напуска bTV. Може да е кандидат за кмет на ГЕРБ?

Неговият пост временно ще заеме Ралф Бартолaйт

11:28 - 23.09.2023