Внимание, статията съдържа спойлери за епизод 1 и 2 на True Detective 4, както и за първия сезон на сериала. Препоръчваме ви да я прочетете, след като изгледате сериите.


Двата епизода на True Detective: Night Country засега оправдават високите очаквания на феновете, а мистиката и окултните символи зад криминалната история са още по-силна част от сюжета.

Усещането за завръщане на True Detective към оригиналния замисъл на култовия сезон 1 съвсем не е случайно.

Оказва се, че новият сериал с Джоди Фостър и Кeли Рийс правя директна връзка с първата част на антологията, в която участваха Матю Макконъхи и Уди Харелсън.

Действието в Night Country се развива в малко градче в Аляска, разположено на 240 километра северно от Северния полярен кръг, с други думи, "на края на света". Потапянето в страховитата илюзия за пълна изолация от останалите хора се допълва от още един феномен - полярната нощ, при която слънцето залязва и повече не изгрява, докато не минат седмици или месеци.

В този пълен мрак и студ се случва необяснимо престъпление - няколко изследователи от отдалечена научна база изчезват безследно.

Полицията открива липсата им със закъснение, а издирването им насред ледената пустош щеше да бъде обречено на пълен неуспех, ако не беше намесата на един необичаен герой.

Това е Травис - безмълвен, дългокос мъж, който се появява върху леда сам, сякаш от нищото, облечен само по риза и термобельо.

Естествено, "совите не са това, което са". Травис отдавна е покойник.

Единственият човек, който може да види присъствието му и да разбере посланията му, е неговата бивша жена (в ролята: Фиона Шоу). Именно той я води до мястото, на което инспектор Лиз Данвърс ще намери ужасяващите вледенени голи тела на изчезналите учени.

Още в първия епизод на новия True Detective феновете започват да развиват теории около въпроса кой всъщност е Травис и как се е превърнал във връзка между света на живите и отвъдното (тънката нишка, която преминава през целия сюжет на този сезон).

Най-силната - и в крайна сметка, потвърдена - хипотеза е изненадата, която свързва Night Country със Сезон 1.

И тя е, че Травис Кол е починалият баща на Ръст Кол - героят на Матю Макконъхи в оригиналния True Detective.

Фамилното му име е споменато едва във втория епизод, когато неговата жена Роуз описва последните дни от живота му.

Тя разказва, че мъжът е страдал от левкемия, но не е позволил на болестта да го довърши. Вместо това е решил да се сбогува с приятелката си като за последно, да слушат музика, да пушат, да правят любов, а след това - той сам да изчезне "в леда".

Тялото му е открито по-късно от патрулния полицай Еванджелин Наваро (в ролята Кели Рийс). Така смъртта му води до запознанството на двете жени - "последният подарък от Травис" за Роуз - склонни да вярват в нещо повече от материалния свят.

Това, което знаем от първия сезон на True Detective, e, че героят на Матю Макконъхи е роден в Тексас, но е отраснал в Аляска заедно с баща си след развода на родителите му.

Бащата на Ръст е бил ветеран от войната във Виетнам, след което е решил да се пресели в северния щат и да се откъсне от всичко, подготвяйки себе си и сина си за оцеляване при евентуален апокалипсис.

В оригиналния сериал се споменава, че "никой не е чувал нищо за Травис Коул от 30 години".

Името, болестта и измъченият външен вид на Ръст и Травис са съвпаденията, по които зрителите направиха връзката между двамата герои. Това не са и единствените препратки към True Detective 1 - сред тях бяха и странният спираловиден символ, и висящите амулети в изоставената каравана в края на втория епизод.

Прякото потвърждение за тази версия дойде от режисьорката на сериала Иса Лопес в Twitter.

На въпрос на фен дали образът на Травис от Епизод 1 е повлиян от Боб (психопатичното алтер его в "Туин Пийкс"), Лопес казва:

"Туин Пийкс" има огромно влияние, преди всичко в тоналността. Но не, Травис е самостоятелен герой. Той идва директно от митологията на първия сезон".

След появата на Епизод 2, тя отговаря на друг фен, като потвърждава, че Травис е баща на Ръст.

Как това разкритие ще повлияе на разследването в новия сезон, как странната духовна връзка между Роуз и Еванджелин ще се развие и дали няма да видим Матю Макконъхи и в новия сезон? Засега се знае само, че носителят на "Оскар" е сред продуцентите на True Detective: Night Country. Така че нямаме търпение за следващите серии.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024