Снимка: © Getty Images

Енио Мориконе ще бъде запомнен завинаги със своя огромен принос към музиката и кино-изкуството. Но последното послание, което той оставя след себе си, е трогателно и емоционално обяснение в любов към съпругата му Мария. 

91-годишният композитор, който почина в болница в Рим в понеделник, сам е написал своя некролог, а неговото съдържание беше разпространено от неговия адвокат Джорджо Асума, близък приятел на семейството. 

"Аз, Енио Мориконе, починах", започва краткото писмо на легендарния музикант, в което той говори с чест и почитания към своите най-близки роднини и приятели - със специално внимание към режисьора Джузепе Торнаторе ("Пепучо"), с когото е работил по филми като "Ново кино "Парадизо", "Малена" и още 11 заглавия. 

Последното писмо на маестрото: 


"Аз, Енио Мориконе, починах. Обявявам го на всички приятели, които винаги са били близки до мен, и на онези, които са малко по-далечни; сбогувам се с тях с голяма обич. Невъзможно е да спомена всички поименно. Но специално ще отбележа Пепучо и Роберта, мои скъпи приятели, които имаха силно присъствие в последните години на нашия живот. 

Има само една причина, която ме кара да се обърна към вас по този начин и да поискам погребение в тесен семеен кръг - не искам да ви безпокоя. 

Сбогувам се с дълбока обич с Инес, Лора, Сара, Енцо и Норберт, защото споделяха голяма част от живота си с мен и моето семейство. 

Искам да спомена с любов моите сестри Адриана, Мария, Франка и техните близки, и да им кажа, че ги обичам много. 

Сърдечен и дълбок поздрав изпращам на децата ми Марко, Алесандра, Андреа, Джовани, на снаха ми Моника и на внуците ми Франческа, Валентина, Франческо и Лука. 

Надявам се да разбират колко много ги обичах. 

Накрая, но не на последно място - Мария. Към нея отново изразявам своята изключителна любов, която винаги ни е свързвала, и съжалявам, че трябва да изоставя. 

С нея е най-тежкото сбогуване". 


Мария Травиа е съпруга на композитора от 63 години, негова муза, любовта на живота му и майка на четирите му деца. 

Родена през 1932 г. край Месина, Мария се мести със семейството си в Рим, където се запознава със сестрата на Енио Мориконе Адриана. 

Композиторът признава, че е харесал Мария още в самото начало. Сближават се, след като младата жена претърпява автомобилен инцидент, след който остава гипсирана на легло. 

"Страдаше много. Аз останах близо до нея. И така, ден след ден, капка по капка, я накарах да се влюби", разказва по-късно Мориконе. Композиторът признава, че в голяма част от времето е оставял Мария да се грижи сама за децата, докато той се посвещава на киното и музиката. 

На нея той посвещава както първата си награда "Оскар", която получава през 2007 г. за цялостно творчество, така и втората статуетка, която през 2016 г. Филмовата академия му присъжда за саундтрака на "The Hateful Eight" на Куентин Тарантино.

Прочети