Снимка: © Getty Images

Енио Мориконе ще бъде запомнен завинаги със своя огромен принос към музиката и кино-изкуството. Но последното послание, което той оставя след себе си, е трогателно и емоционално обяснение в любов към съпругата му Мария. 

91-годишният композитор, който почина в болница в Рим в понеделник, сам е написал своя некролог, а неговото съдържание беше разпространено от неговия адвокат Джорджо Асума, близък приятел на семейството. 

"Аз, Енио Мориконе, починах", започва краткото писмо на легендарния музикант, в което той говори с чест и почитания към своите най-близки роднини и приятели - със специално внимание към режисьора Джузепе Торнаторе ("Пепучо"), с когото е работил по филми като "Ново кино "Парадизо", "Малена" и още 11 заглавия. 

Последното писмо на маестрото: 


"Аз, Енио Мориконе, починах. Обявявам го на всички приятели, които винаги са били близки до мен, и на онези, които са малко по-далечни; сбогувам се с тях с голяма обич. Невъзможно е да спомена всички поименно. Но специално ще отбележа Пепучо и Роберта, мои скъпи приятели, които имаха силно присъствие в последните години на нашия живот. 

Има само една причина, която ме кара да се обърна към вас по този начин и да поискам погребение в тесен семеен кръг - не искам да ви безпокоя. 

Сбогувам се с дълбока обич с Инес, Лора, Сара, Енцо и Норберт, защото споделяха голяма част от живота си с мен и моето семейство. 

Искам да спомена с любов моите сестри Адриана, Мария, Франка и техните близки, и да им кажа, че ги обичам много. 

Сърдечен и дълбок поздрав изпращам на децата ми Марко, Алесандра, Андреа, Джовани, на снаха ми Моника и на внуците ми Франческа, Валентина, Франческо и Лука. 

Надявам се да разбират колко много ги обичах. 

Накрая, но не на последно място - Мария. Към нея отново изразявам своята изключителна любов, която винаги ни е свързвала, и съжалявам, че трябва да изоставя. 

С нея е най-тежкото сбогуване". 


Мария Травиа е съпруга на композитора от 63 години, негова муза, любовта на живота му и майка на четирите му деца. 

Родена през 1932 г. край Месина, Мария се мести със семейството си в Рим, където се запознава със сестрата на Енио Мориконе Адриана. 

Композиторът признава, че е харесал Мария още в самото начало. Сближават се, след като младата жена претърпява автомобилен инцидент, след който остава гипсирана на легло. 

"Страдаше много. Аз останах близо до нея. И така, ден след ден, капка по капка, я накарах да се влюби", разказва по-късно Мориконе. Композиторът признава, че в голяма част от времето е оставял Мария да се грижи сама за децата, докато той се посвещава на киното и музиката. 

На нея той посвещава както първата си награда "Оскар", която получава през 2007 г. за цялостно творчество, така и втората статуетка, която през 2016 г. Филмовата академия му присъжда за саундтрака на "The Hateful Eight" на Куентин Тарантино.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне